Компания на Спас Русев и Елвин Гури е на дни от покупката на телеком в Албания

Сделката е от порядъка на 50 млн. евро, а основното финансиране е от клона на ПИБ в балканската държава

За да е по-гъвкав в сключването на сделката, Спас Русев учреди нова компания, в която привлече за партньор предприемачът от албански произход Елвин Гури
За да е по-гъвкав в сключването на сделката, Спас Русев учреди нова компания, в която привлече за партньор предприемачът от албански произход Елвин Гури    ©  Цветелина Белутова
За да е по-гъвкав в сключването на сделката, Спас Русев учреди нова компания, в която привлече за партньор предприемачът от албански произход Елвин Гури
За да е по-гъвкав в сключването на сделката, Спас Русев учреди нова компания, в която привлече за партньор предприемачът от албански произход Елвин Гури    ©  Цветелина Белутова

Сделката за Telekom Albania е пред финализиране и то с българския кандидат от общо четирите участника, които подадоха оферти. Това съобщават местни медии, а "Капитал" го потвърди през разговор със Спас Русев.

Очакванията са сделката да приключи до дни. Финансирането е договорено с местния клон на Първа инвестиционна банка. А цената е от порядъка на 50 млн. евро по изчисления на "Капитал".

Новото е, че най-големият акционер в БТК Спас Русев оглежда и македонския, и румънския оператор на Deutsche Telekom покрай изтеглянето му от региона. Другата новина е, че Русев не участва сам, а с общо дружество с Елвин Гури, в което живеещият в България предприемач е миноритар. Името му е популярно като основател на Jet Finance, а от няколко години управлява фонд за дялови инвестиции.

За БТК е

Продажбата на втория по големина телеком в Албания, който има 1.8 млн. абонати, бе обявена през октомври и привлече интереса на четири кандидат-купувача. Това са турският Eagle Mobile, който притежава следващия по големина оператор на местния пазар Albtelecom, гръцки консорциум, зад който стои влиятелната фамилия Вардиноянис, българският Albania Telekom Invest, учреден от мажоритарния собственик на БТК Спас Русев, в който малък дял има предприемачът от албански произход Елвин Гури, и държавният Telekom Serbia, който се включи в последния момент и предложи най-висока цена – 61 млн. евро, според публикации в албанския печат.

Неговата оферта, както и тази на турския кандидат повдигнаха притеснения за конкуренцията на местния телекомуникационен пазар и събудиха страхове за националната сигурност. Гръцката пък идваше от група без опит в телекомуникационния бизнес. В същото време интересът на българския тандем бе приет позитивно, тъй като се свързва с най-големия телеком на Балканите – Българската телекомуникационна компания (БТК), с консолидирани приходи от близо 350 млн. евро за деветмесечието на тази година. В допълнение позитивно бе прието участието на Гури, който пред албанския Top Channel коментира: "Тъй като съм отсъствал 27 години, считам за морално задължение да намеря начини и средства за инвестиране в моята страна. Днес Албания е тиха и привлекателна дестинация за инвестиции, особено за някой като мен." Гури е уважаван с историята му на предприемач, учил в Оксфорд и работил като банкер в глобални компании като Price Waterhouse, EBRD и BNP Paribas.

Пред "Капитал" Гури заяви, че би предпочел да коментира, когато сделката бъде обявена официално. Но допълни, че в момента българските компании имат уникален шанс да инвестират в региона.

След Тирана опция в Скопие

Покупката на албанския телеком ще бъде финансирана от местния клон на Първа инвестиционна банка, научи "Капитал", като договорената цена не се посочва. По информация на "Капитал" цената на българския кандидат е била под тази на сръбския и ако се съди по търсеното от продавача съотношение в аналогични сделки - 7 пъти приходите преди данъци, такси и амортизации, то вероятно офертата е от порядъка на 50 млн. евро.

Прогнозите за резултата на Telekom Albania за 2018 година е брутни приходи от 69 млн. евро, което няма да бъде достатъчно за излизане на печалба. Операторът от години отчита отрицателен финансов резултат заради ниските цени на телекомуникационните услуги в Албания. Средно цената на минута разговор в албанските мобилни мрежи е 0.024 евроцента с ДДС, а на месец потребителите плащат сметка от по 4 евро. Близо 90% от потребителите ползват предплатени пакети, като масово се ползват приложенията за безплатни обаждания през интернет връзка.

Telekom Albania е в портфолиото на гръцката OTE, но тъй като в разгара на глобалната финансова криза през 2009 година компанията бе купена от германския Deutsche Telekom, той е и крайният собственик на оператора. По информация на "Капитал" Deutsche подготвя и други изходи от нестратегически активи в телекомуникационния бизнес в региона като македонския и румънския телеком. Тук интересът е по-скоро самостоятелно на Спас Русев.