🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

КТБ все пак възкръсна като обезпечен кредитор на "Елит петрол"

Софийският апелативен съд постанови вписването въпреки висящия спор в Съда на ЕС в Люксембург

Активите на създаденото през 2010 г. "Елит петрол" включваха най-добрите и модернизирани 196 бензиностанции на "Петрол"
Активите на създаденото през 2010 г. "Елит петрол" включваха най-добрите и модернизирани 196 бензиностанции на "Петрол"
Активите на създаденото през 2010 г. "Елит петрол" включваха най-добрите и модернизирани 196 бензиностанции на "Петрол"    ©  Анелия Николова
Активите на създаденото през 2010 г. "Елит петрол" включваха най-добрите и модернизирани 196 бензиностанции на "Петрол"    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

С необичайно бързи действия за обичайното си темпо Софийският апелативен съд (САС) се намеси в делото за несъстоятелността на "Елит петрол" и практически възкреси КТБ като заложен кредитор на контролираната от Гриша Ганчев компания. С определение от 13 декември съдебният състав, воден от зам.-председателя на САС Бистра Николова, е отменил определението, с което Видинският окръжен съд спря поисканото от синдиците на фалиралата банка вписване. То се базира на поправката на депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид в Закона за банковата несъстоятелност, действаща със задна дата и даваща на синдиците права да възкресяват освободени обезпечения в периода от поставянето на банката под специален надзор до обявяването й в несъстоятелност.

Нещо повече, видинският съдия Васил Василев изпрати и преюдициално запитване до Съда на ЕС в Люксембург, с което моли за тълкуване дали новите текстове на Пеевски и компания не противоречат на правото на съюза. Именно на това основание той спира вписването, докато съдът не се произнесе. Апелативните съдии и длъжностните лица по вписванията към Търговския регистър обаче напълно са игнорирали висящия спор в Съда в Люксембург и с бързи действия възстановяват КТБ като заложен кредитор. Това създава сложен юридически казус доколкото банката към момента има залог, без да има признати вземания, тъй като кредитите на "Елит петрол" бяха погасени чрез прихващания. Те се оспорват в съда, но досега делата не са окончателно решени и синдикът на дружеството не е приел КТБ в списъка на кредиторите.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  pavlik5 avatar :-@
  pavlik5
  • + 7

  Като чета за КОЙ ми иде да изкарам шмайзера .

  Нередност?
 • 6
  kdo52372883 avatar :-?
  kdo52372883
  • + 5

  Ти да видиш. Аз поне не знам САС някога да се е произнасял само за 3 дни!! И особено пък за търговско дело. Което идва да покаже, че #КВИК вече истерясва от нетърпение да гепи и последните останали апетитни парчета от баницата КТБ.

  Това зам.-шефката да си разпредели делото сама на себе си ми напомня за един друг случай отпреди година-и-нещо, когато шефката на съда (Дончева) иззе директно дело от друг съдия. И да - делото пак беше свързано с КТБ, и да - материалният интерес беше за над 100 милиона. Случайно, нали? Още повече, че другият талант в съдебния състав - Тодор Тодоров - е 100% креатура на другаря Гроздев и неговите "здрави традиции" в търговското отделение на САС. Янева тука пасти да яде... Гроздев (а сега и тази г-жа зам.-шефката) достигнаха нови висоти в търгашеското правораздаване. А над тях е само ВКС, нали, пък и не всяко дело успява да стигне до ВКС, да бъде допуснато по същество.

  Та в общи линии, хареса ли си #Лакомото твоя бизнес, пиши го бегал. Няма съд, няма дявол. Даже и чужд съд не мож те спаси, както се вижда по-горе. А за нашия си "конституционен" съд даже не си струва и да говорим. Той отдавна е на СМС-подчинение на #дебелите - а когато не ги пази (тях и интересите им) от гражданите, е зает да на пази всичките от джендърите.

  Едно нещо само не мога да разбера за фирмите, засегнати досега от незаконни действия на длъжностните лица в Агенция по Вписванията. Не са ли ви обяснили вашите адвокати, че срещу тази поредна агенция на #ДП могат да бъдат заведени искове по ЗОДОВ? И то - за колосални суми? Какво още ма***та си чакате, за да го направите? Или се надявате да попаднете на някое ДЛР, което да не е на заплата при #ДП? Няма да попаднете на такова - както виждате, те са готови да прегазят и Съда в Люксембург, само и само да бъде Волята Корпулентова.

  #закривай #бойка #дп #сотир

  Нередност?
Нов коментар