Спас Русев все още не е започнал преговори за бизнеса на Deutsche Telekom в Румъния

В интервю за "Капитал" той обяснява какво се случва в "Левски", какви промени ще има в БТК и за участието му в сделката за "Нова тв"

Спас Русев
Спас Русев    ©  Цветелина Белутова
Спас Русев
Спас Русев    ©  Цветелина Белутова

Най-големият акционер в БТК – Спас Русев, който преди дни беше избран за купувач на подразделението на Deutsche Telekom в Албания, има интерес и към дъщерните дружества на германския мобилен оператор в Румъния и Македония. Но на този етап все още не са водени официални преговори за компаниите, уточнява Русев в интервю, което ще бъде публикувано в новия брой на "Капитал" в петък.

"Собственикът Deutsche Telekom е борсова компания и ще обяви официално, когато има отворен процес по преговори, и се надявам да бъда един от участниците", казва бившият царски лобист.

Миналата седмица германският телеком и дъщерната му компания OTE обявиха, че бизнесът на групата в Албания ще бъде придобит от дружество на Спас Русев и българския предприемач с албански произход Елвин Гури. Новосъздадената "Албания телеком инвест" ще плати 50 млн. евро за Telekom Albania, като сделката се финансира със заем от клона на Първа инвестиционна банка в западнобалканската страна.

Тогава Русев, който държи 46% от акциите на БТК, коментира пред "Капитал", че това е началото на регионалната му експанзия, и обяви амбициите си за консолидация на балканския телеком пазар. "Далечната ми цел е България да стане телеком хъб за региона", посочва сега той в интервюто. Русев уточнява, че в сделката за албанското дружество участва самостоятелно, а не през "Виваком", като допълва, че по този начин ще действа и при другите си потенциални придобивания в региона. В зависимост от държавата и големината на таргетираните компании ще бъдат привличани и различни стратегически партньори.

Според публикации в румънски медии търсената от Deutsche Telekom цена за двете й подразделения в страната например е от порядъка на 1 млрд. евро.

Евентуалният партньор в сделките е световен телеком, който не е представен в Европа, казва бизнесменът, но не назовава името. Партньорът е същият, с който Русев участва в консорциум за придобиване на "Нова телевизия", казва още той.

Цялото интервю с подробности за телеком и медийните амбиции на Русев, както и за плановете му за БТК и "Левски", четете в петък в новия брой на "Капитал" и на capital.bg.