Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
25 яну 2019, 12:34, 8723 прочитания

Колекция от ипотеки

Бизнесът на "Хипокредит" и "Кредитекс" е купен от млада компания за събиране на вземания

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Темата накратко
 • Шест години след като спряха да отпускат нови кредити, "Хипокредит" и "Кредитекс" са продадени на основателите на компанията за събиране на вземания "АМС България".
 • Ценното са имотите, обезпечаващи просрочени задължения за 12 млн. евро.
 • Новият собственик има две години, за да разчисти портфейла и да погаси облигации на дружествата за 8 млн. евро.
Времето около присъединяването на България към Европейския съюз ще бъде запомнено с рекорди в тегленето на заеми. В пика ръстовете в кредитирането достигнаха над 50%. След еуфорията дойде ледниковата епоха за лошите дългове, като прочистването продължава и досега. Първоначално неохотно, под натиск от регулаторни проверки и в търсене на рентабилност банките почнаха открито да търсят специализираните компании за събиране на вземания. Сега подобна принуда стои и зад последната сделка, която е особена с това, че се купуват не портфейли вземания, а цели специализирани дружества, макар и без активна дейност, а само с наследен пул клиенти.

Шест години след като спря да кредитира и две преди падежа на облигации за 8 млн. евро, групата "Хипокредит" и "Кредитекс" има нов собственик. Основателите на бизнеса Ивайло Ботев и Иво Георгиев го продават на специално създадено ново дружество, създадено от собствениците на компанията за събиране на вземания "АМС България", в сделка, чиято цена не се посочва. Купувачът си е поставил за цел бързо да разреши случаите на оставащите около 160 длъжника към двете дружества и да погаси заема към облигационерите. Това е втората голяма сделка за младата колекторска компания, която е привлякла за покупката неназован австрийски партньор.


От Hypo към "Хипо"

"АМС България" е дружеството, което през 2017 г. създадоха бившите мениджъри на HETA в България Николай Нешев, Станислав Божков и Ивелина Александрова. То изкупи от австрийската държава останките от лизинговия бизнес на Hypo Alpe Adria. Сделката стана през смяна на собствеността на "Хета асет резолюшън България" и "Хета асет резолюшън ауто България", а целта беше новият купувач да събере вземанията им и да се специализира в колекторския сектор, носещ към този момент около 20% възвращаемост. Година и половина по-късно екипът отчита първите си резултати - по предварителни данни постъпленията от работата им за 2018 г. са 1.1 млн. лв., а печалбата е 200 хил. лв.

Набрали инерция с портфейла на HETA, в компанията се ориентират към осигуряването на следваща порция вземания за събиране. Подходящо за тях се оказва останалото от бизнеса на групата "Хипокредит" и "Кредитекс". От 2012 г. той не се развива чрез раздаване на нови заеми. Причината е, че над 93% от кредитите в портфейла са с просрочия, а постъпленията от малкото редовни заеми и приходът от иззетите и продадени обезпечения стигат само за изплащане на текущи задължения по последните два облигационни заема. С наближаването на падежи за 8 млн. евро през юни 2021 г. назрява и необходимост от по-активен подход в събиране на вземанията."Това е техният основен бизнес. По-добре и по-бързо ще се справят от нас", коментира Светослав Димитров, като представител на страната на продавачите. Той уточни, че разговори са се водили и с други кандидати, а самият процес по прехвърляне на бизнеса е отнел около шест месеца.

Кредиторът с имоти

Бизнесът на "Хипокредит" и "Кредитекс" започва през 2004 г. и от тогава до сега е кредитирал проекти за 115 млн. евро, което го прави сред крупните извън банковия сектор. Негови основатели са Ивайло Ботев и Иво Георгиев, които в началото привличат като партньор "Ти Би Ай файненшъл сървисиз", но по-късно делът на чуждия инвеститор е изкупен други български физически лица.

Моделът, по който работи групата, е прост - финансирането се набира чрез дългосрочни кредити и облигационни емисии, които се пласират основно сред пенсионни фондове и банки, а на дребно ресурсът се раздава под формата на до 25-годишни кредити в размер от 10 хил. до 1 млн. евро срещу обезпечение - ипотека на недвижим имот. Клиенти са както бизнеси, така и домакинства, като на каква лихва са давани заемите е неизвестно, вероятно не е била най-ниска, след като дружеството се е финансирало с облигации с лихва над 7%.

Във върховата за групата 2009 г. тя има офиси в четирите най-големи града на страната - София, Пловдив, Варна и Бургас. За нея работят 36 служители, а кредитният портфейл достига 26.5 млн. евро.

Към момента на сделката с "АМС България" активите на групата са 12 млн. евро, от които 4.5 млн. евро са иззети обезпечения. Имотите са разнородни - от жилища и магазини до офиси, заведения, промишлени имоти и парцели, разпръснати в цялата страна. Длъжниците са основно фирми, но има и физически лица, теглили заемите през периода 2008-2009 г.

Планът на новия собственик

Съдейки по постигнатата скорост в уреждане на задължения, а и отчитайки продължаващото оживление на имотния пазар, от "АМС България" смятат, че ще могат да се справят с активите на "Хипокредит" и "Кредитекс" за две години. През това време от компанията смятат да са активни в изкупуването на облигации на двете дружества през борсата с надежда, че кредиторите ще продължат да са склонни на отстъпки от по 50%, както досега. Сред основните държатели на дълговите книжа са пенсионните фондове на "Доверие", а стремежът ще е да се постигне уреждане на облигационните заеми преди настъпването на падежи през юни 2021 г.

Както и при първата си покупка, "АМС България" няма да е държател на активите, а сервизиращата ги компания. Ценните придобивки ще се държат в специално създадени за тях дружества - "Кефер" и Кей Ел Ес Ен, като в последната съдружник е и австрийският коинвеститор в сделката. Тази схема позволява да се парират опитите за блокиране на дейността по събиране на дълговете от длъжници.

Пред "Капитал" Николай Нешев даде и друг детайл от стратегията на колекторската компания, който обяснява защо сделката е за бизнес, а не просто за портфейл. Разрешителното на "Кредитекс" от БНБ ще може да се използва за отпускане на ипотечни заеми, което да носи допълнителни приходи. "През 2018 г. се затвърди доминацията на двете големи чуждестранни компании с дългосрочни капитали на пазара B2Holding и EOS Matrix, които придобиха всички големи портфейли, продадени от банките през годината. Цените на лошите кредити се увеличиха, което намалява възвращаемостта. За малките локални играчи остава само да се консолидират, продадат или специализират в дадена част от пазара на проблемни дългове. За пръв път има препродажби от големите колектори на вторичен пазар на купени заеми в миналото", обяснява експертът.

Той смята, че, подсигурявайки ресурс за работа, включително по преструктуриране на задължения, ще може да се допринесе за рестартиране на бизнеси. Такъв пример екипът има от Нови пазар, където фабрика за керамични плочки, построена от закъсал длъжник, бе изчистена от тежести и продадена на турската Akgun. В момента производството там осигурява работа на 130 служители.
Николай Нешев, съдружник в "АМС България":
Бизнесът се подготвя за спад в икономиката


Какъв потенциал видяхте в сделката?

Това е втората голяма сделка за "АМС България" след подписването на договора с Република Австрия за обслужване на нейните компании в България ("Хета асет резолюшън България" и "Хета асет резолюшън ауто България"). За нас е важно, че освен нов проект успяхме да запазим професионалистите от двете компании, които искахме, и те допълват с нашия екип. Портфейлите на дружествата досега са били управлявани пасивно и предимно чрез водене на дълги съдебни спорове. Това е практика, която помага, но не решава ефективно проблемите. Ние ще заложим на активно управление и преговори, разсрочване и преструктуриране на просрочените задължения на длъжниците.

Как смятате да се справите с падежа на облигациите?

Срочността на емисиите е до средата на 2021 г., така че смятаме да се справим дотогава. Ще заложим на дискусия с облигационерите и се надяваме преди падежа да решим проблемите. Смятаме активно да изкупуваме облигации и преди падежа на емисиите. Значими количества облигации вече минаха на 50% от номинала през БФБ.

Имате ли интерес и възможности и за други придобивки през тази година?

"АМС България" се специализира в по-малки на брой, но по-сложни проекти. Готови сме за консолидация с други играчи на пазара. Имаме интерес да останем една от големите колекторски фирми и да растем.

Виждате ли наближаването на следваща криза?

Да. Очакването на повечето икономисти и наше очакване е следващата икономическа корекция (не бих я нарекъл криза) да не е толкова дълбока като предходната. Вече наблюдаваме активност и запитвания от няколко компании, които се подготвят за такъв развой - фокусират се върху основния си бизнес, продават излишни активи, събират стари вземания и трупат парични наличности за предстоящи по-изгодни сделки.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Всяка компания със спад 25% в приходите може да участва в схемата 60/40 Всяка компания със спад 25% в приходите може да участва в схемата 60/40

Правителственото постановление е претърпяло съществени промени и ще бъде обсъждано днес на тристранния съвет

28 мар 2020, 1057 прочитания

Търговецът и производител на биохрани Яни Драгов: Ръст 30% в онлайн продажбите, в магазините нагоре-надолу с 10% Търговецът и производител на биохрани Яни Драгов: Ръст 30% в онлайн продажбите, в магазините нагоре-надолу с 10%

Действам предпазливо и не наемам нови хора, а в краен случай бих намалил работното време, вместо да освобождавам служители, казва собственикът на "Смарт органик"

28 мар 2020, 642 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Георги Гергов е прехвърлил "Слънчев ден" на фирма на Ангел Палийски

Договорът с дългогодишния шеф на "Ботев" - Пловдив, е още от октомври, веднага след като Варна купи от политика от БСП т. нар. "Дупка" за 43 млн. лв.

Още от Капитал
Спокойно, имам авариен фонд

Поддържането на портфейл с ликвидни активи е важно при възникване на непредвидени ситуации

Режим домашен офис или какво разказват хората за живота в епидемия из Европа

Няколко души споделиха пред "Капитал" какъв е новият ритъм на живот в Испания, Англия, Австрия, Германия и Франция и какви са техните опасения за бъдещето

Бушоните срещу икономическия шок

Страната влиза в кризата с прилични финансови буфери, но те бързо могат да се стопят. На какво може да разчита бизнесът

До Азия и обратно по време на пандемия

Какво се случва по летища, в градския транспорт и туристически обекти в Тайланд, Малайзия и Сингапур в условия на разпространяващ се вирус

Кино: "Двамата папи"

Дуел на възгледи за ценностите във време на изпитание

20 въпроса: Надежда Цекулова

Журналистката е в основата на сайт, който събира научни статии и ресурси на български за коронавируса

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10