Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 26 яну 2019, 9:00, 17645 прочитания

Георги Гергов е прехвърлил "Слънчев ден" на фирма на Ангел Палийски

Договорът с дългогодишния шеф на "Ботев" - Пловдив, е още от октомври, веднага след като Варна купи от политика от БСП т. нар. "Дупка" за 43 млн. лв.

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Новият собственик на "Слънчев ден" е фирма на Ангел Палийски, който е най-известен в публичното пространство като дългогодишен президент на футболния клуб "Ботев" - Пловдив. Според представен в Търговския регистър договор политикът от БСП Георги Гергов е продал на "Амадеус - Ей Си Джи" своите 100% в "Съни тур", което е мажоритарен акционер в курортното дружество. Цената не става ясна.

Любопитното е, че това е станало още на 12 октомври 2018 г., дни след като общинският съвет на Варна реши и правителството осигури средства да се изкупи за баснословните 43 млн. лв. от Гергов така известната "Дупка" - 3 дка имот в центъра на града, където заради археологически находки не може да се строи. Засега не е ясно дали сумата се е озовала в "Слънчев ден" и съответно е за новия собственик или в друго дружество на Гергов.


От самото начало на скоростната операция с "Дупката" беше ясно, че тя се случва с политически протекции. Източници разказват, че се прокарва с брокерство на депутата от ДПС Делян Пеевски и вероятно близко до него лице ще стане собственик на "Слънчев ден". Един от тях още тогава назова в тази роля именно Палийски. Самият той не отговаряше на мобилния си телефон и на текстови съобщения за коментар по темата.

Кой е новият хотелиер

"Амадеус - Ей Си Джи" е основано през 2005 г. от Ангел Палийски, който тогава е едноличен собственик, а управители са Сашо Шилегов и Георги Карадимов. Компанията наследява дейността на съществуващата още от 90-те като едноличен търговец "Амадеус - Ангел Палийски". Към днешна дата вече тримата са съдружници и управители, като Палийски и Шилегов имат по 42%, а Карадимов - останалите 16%. Компанията се занимава с ресторантьорство, като от регистрите се вижда, че през годините е управлявала бистро, регистрирано като преместваем обект, в Слънчев бряг. Явно има и други обекти, тъй като през летния сезон наетите й служители достигат над 150 души, а годишните обороти са около 2 млн. лв.Изглежда, идеята това да бъде новият собственик на курорта на Гергов е била поне от началото на 2018 г., защото още през май именно "Амадеус - Ей Си Джи" спечели концесията на плажа "Слънчев ден" пред хотелите. Палийски вече има такъв опит - до края на 2015 г. той е бил и управител на "Сънинвест". Това дружество през 2002 г. става концесионер на северния плаж в Слънчев бряг, като през 2017 г. беше отстранено заради множество нарушения. Там съдружници са фирми на редица хотелиери, сред които Арабаджиеви, Румен Чандъров, Сава Чаролеев и др.

Георги Самуилов, Румен Чандъров и Ангел Палийски (от ляво надясно)

Георги Самуилов, Румен Чандъров и Ангел Палийски (от ляво надясно)

[LAP.bg]
Палийски влиза в управата на "Ботев" още от възраждането на клуба през 2010 г., когато като собственик се афишираше Цветан Василев, а неговата КТБ беше спонсор на отбора. След краха на банката като спасители се появяват Румен Чандъров и собственикът на "Инса ойл" Георги Самуилов. А сега последният е основен акционер на клуба с 60% дял, който е придобил през лятото от сдружение ПФК "Ботев". По време на експресните развития около "Дупката" Самуилов става председател на съвета на директорите на мястото на Палийски, който остава в борда.

Самуилов влезе в публичния радар в началото на 2018 г., когато с пари от "Инса ойл" беше придобита Общинска банка, като подозренията кой реално контролира институцията варират от Пеевски до фракции в ГЕРБ. През август 2018 г. държавната Българска банка за развитие, която изиграва съществена роля около операцията "Дупката - Слънчев ден", е отпуснала 40 млн. лв. кредит на "Инса ойл", чрез които петролната компания е погасила задълженията си към ОББ.

Огрята от ББР сделка

Солидната финансова подкрепа от ББР за операцията е сигнал за политически патронаж от управляващите. Буквално дни преди офанзивата във варненския общински съвет ръководената от Стоян Мавродиев банка е изкупила близо 29 млн. лв. кредит на Уникредит Булбанк към "Слънчев ден". Цесията за вземането е вписана в Имотния регистър на 25 септември.

Сделката изглежда като копие на първото голямо ББР подпомагане за Гергов от края на 2016 г., когато банката отпусна 31.8 млн. евро на "Международен панаир Пловдив" и тогава дъщерното му "Слънчев ден резиденс", които в голямата си част отидоха за погасяване на задължения към Уникредит Булбанк. По този заем също има развитие - на 4 октомври дълговете на панаира към ББР - около 47 млн. лв., са поети отново от "Слънчев ден" и в Търговския регистър е заявено вдигане на залога на търговското предприятие на "Международен панаир Пловдив" в полза на банката. Така, въпреки че цената, платена от Палийски на Гергов, не се вижда в договора, само тази операция е равносилна на 47 млн. лв. плащане, тъй като след сделката за политика оставя панаирното дружество изчистено от дългове. Насред прехвърлянето беше покрит и друг дълг на дружество на Гергов - "Парк хотел Санкт Петербург инвест" изплати получени в края на 2016 г. 8.5 млн. евро заем от Д банк. Така в бизнес портфолиото на пловдивския БСП деятел остават панаирът и едноименният хотел в града, както и сградата на ЦУМ в София.

А равносметката след всички тези операции е, че експозицията на ББР към "Слънчев ден" дни преди продажбата му е скочила до над 100 млн. лв., които изглеждат невъзвръщаеми предвид хроничните загуби на курорта, чиито годишни обороти са от порядъка на 10 млн. лв. Дори и 43-те милиона за "Дупката" да са влезли в дружеството, заемите пак остават огромни за бизнеса му.

Промени по веригата

В Търговския регистър вече е заявено вписване на Палийски като собственик и управител на "Съни тур", което до октомври държи 55% в курортното дружество, а около 40% са поделени между синовете на Гергов. След няколко прехвърляния през други фирми на Гергов през ноември пакетът се окрупнява и "Съни тур" вече държи над 95% от капитала на "Слънчев ден". Отпреди дни има покана за общо събрание и на самото него за 26 февруари, където също предстоят промени в управлението.

Новият борд на компанията ще бъде съставен от трима души. Двама от тях са партньорите на Палийски - Шилегов и Карадимов. Третият е досегашният управител на "Съни тур" и негов представител в курортното дружество Деница Колева. Тя се появи в компаниите на Гергов през август 2018 г. първо като прокурист, а после и като втори управител, явно като представител на интересите на купувача.

От тримата тя има най-солиден опит в туризма. До 1999 г. е била търговски представител на Neckermann и Thomas Cook, а след това управител на туроператора "Елит тур". Другите двама са посочили в биографиите си като опит "Амадеус - Ей Си Джи".

В дъщерното дружество "Слънчев ден резиденс" вече аналогични промени са факт, като Колева е изпълнителен директор.

С няколко нарушения

Закъснялото вписване на Палийски като собственик поражда няколко проблема. Като за начало по Закона за Търговския регистър срокът за заявяване на сменен съдружник е 7-дневен, което на теория може да бъде санкционирано с глоба, но тя е със скромни размери - 500 - 1000 лв. Странно е и,че през декември с решение на Гергов като едноличен собственик на капитала той сменя управителя на "Съни тур". Съдейки по документите, тогава вече собственик е бил Палийски.

По-съществените нарушения обаче биха били при "Слънчев ден" като публично дружество. Там и до ден днешен не се вижда регулаторът и инвеститорите да са уведомени за смяна на контрола. Нещо повече - през октомври, когато вече сделката би трябвало да е била факт, Гергов коментира пред "Капитал": "Няма да продавам мажоритарния пакет още. 34% ще продам. Трябват ми пари за строителство, нямам сили сам."

Освен това по закон новият мажоритарен собственик би трябвало до 14 дни от промяната да отправи и търгово предложение да изкупи акциите на останалите инвеститори, което подлежи на одобрение от КФН, а докато това не стане, няма право да гласува с придобитите акции. От регулатора обещаха отговори на въпросите по темата в близките дни.
Публична общинска "Дупка"

С единодушно решение на варненския общински съвет придобитото срещу 43 млн. лв. дружество "ЦУМ - Варна", в чиито активи е "Дупката", ще бъде ликвидирано, а имотът ще стане публична общинска собственост. То е мотивирано с "реализацията на концепцията за подобряване на облика на централната градска част, както и за опазване и експониране на богатото културно и историческо наследство. Общинските съветници са възложили на кмета да сключи договор с ликвидатор, който в рамките на шест месеца да проведе процедурата.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мартин Михайлов: Възстановяването на нощните заведения от коронавируса ще отнеме поне година Мартин Михайлов: Възстановяването на нощните заведения от коронавируса ще отнеме поне година

Управителят на "Терминал 1" и "Строежа" в интервю за "Капитал" за проблемите, предизвикателствата и бъдещето на нощните клубове и барове

28 май 2020, 3116 прочитания

EasyJet ще съкрати с до 30% персонала и полетите EasyJet ще съкрати с до 30% персонала и полетите

Авиокомпанията предвижда да използва по-малко самолети, за да се адаптира към свития пазар

28 май 2020, 1035 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Citibank намалява клоновете си в Русия, но очаква разрастване на бизнеса

Чуждестранните банки в страната се насочват към сектори, които не са потърпевши от санкциите, наложени заради анексирането на Крим

Още от Капитал
От скала до хотел: 30 години по-късно в Созопол

Многогодишната история за държавен парцел на брега на морето в Созопол, филмов съюз, съдилища и строителна криза е към развръзка

Мигът на електронните подписи

Георги Димитров, член на съвета на директорите на "Евротръст" пред "Капитал"

Софийският адрес за френски макарони

Chez Fefe е първият специализиран бутик, който приготвя традиционния десерт

Парите ваши, схемите наши

Държавата нахлува на пазара на горива с верига бензиностанции и бази. Зад идеята прозират амбиции на политици, а проектът може да разбие пазара

Майсторът, Маргарита и ние

Романът на Булгаков се завръща в книжарниците като колекционерско издание

20 въпроса: Мартин Михайлов

Михайлов стои зад две от заведенията, които бяха (отново ще бъдат?) обичайна част от нощните походи в София

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10