Облачните услуги отново движат ръста на приходите на Microsoft

Бъдещият растеж на компанията изглежда все по-зависим от успешния й облачен бизнес

Изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела
Изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела    ©  Reuters
Изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела
Изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела    ©  Reuters

Технологичният гигант Microsoft отчете приходи от 32.47 млрд. долара и нетна печалба 8.4 млрд. долара за последното тримесечие. Постъпленията от гейминг подразделението на компанията и от серията лаптопи и таблети Surface се увеличават, докато тези от лицензи за операционната система Windows намаляват, съобщава The Verge. Предвижданията на анализаторите бяха за приходи от 32.51 млрд. долара.

Добро представяне

Докато приходите от устройствата от серията Surface отбелязаха ръст от едва 1% през същото тримесечие на миналата година, тази година те скочиха с 39% до 1.86 млрд. долара. Големият скок не e изненадващ, тъй като Microsoft пусна в продажба новите модели Surface Pro 6, Surface Laptop 2, Surface Studio 2 и Surface Headphones през последното тримесечие. Освен това този период включва почивните дни покрай Коледа, като това проличава и в резултатите на компанията.

Продажбите на лаптопа Surface Book 2 и таблета Surface Go изстреляха приходите на това подразделението до 1.1 млрд. долара през предходното тримесечие, така че силното търсене продължава и за новите Surface устройства.

Бизнесът с игри на технологичния гигант се превърна в силно перо в приходите на компанията, като това остава така и през тримесечието до декември. Постъпленията от гейминг подразделението са се увеличили с 8% през тримесечието до декември, въпреки че тези от конзолата Xbox са спаднали с 19% спрямо миналата година - това е така главно заради факта, че последният модел дебютира тогава. Активните потребители на платформата за съдържание Xbox Live достигнаха 64 млн. души, което е с 8% повече от предходната година.

Бъдещи планове

Предстои и пускането на услугата за стрийминг на игри на Microsoft – xCloud, която е част от плана на компанията да създаде свой собствен "Netflix за игри". Така тя ще влезе в пряка конкуренция с Google, Nvidia, Sony и дори вероятно Amazon в бъдеще. По време на разговор с инвеститорите главният изпълнителен директор Сатя Надела разкри, че xCloud ще бъде публично изпитан по-късно тази година, намеквайки, че скоро няма да видим услугата. Игрите в облака може да се превърнат в своеобразно бойно поле за Microsoft и други технологични компании, а софтуерният лидер вече е стъпка напред пред конкурентите си заради лидерството си в облачните технологии.

Приходите на Microsoft от Azure са нараснали със 76% през това тримесечие. Сървърните продукти и облачните услуги като цяло също са нараснали с 28%. Цялата дивизия "интелигентен облак" вече в повишила приходите си с 24% до 8.6 млрд. долара. Общо приходите на компанията за тримесечието са 29.1 млрд. долара. Aкциите на компанията в момента се търгуват за 106.38 долара, докато година по-рано цената им е била 95.01 долара.

Приходите от ОЕМ (Original equipment manufacturer - производител на оригинално оборудване) Pro звеното са намелели с 5% през това тримесечие, което според компанията е съответствие с продажбите на компютри за бизнеса. А тези от Non-Pro подразделението са намалели с 11%.

Обичайно бъдещият растеж на Microsoft изглежда все по-зависим от неговия успешен облачен бизнес. Приходите от Azure са нараснали с 76% през годината, а тези от Microsoft Office пакета и услугите в облака са се увеличили с 11%. Компанията има 33.3 млн. абонати на Office 365 спрямо 29.2 млн. през същия период на миналата година. Социалната мрежа LinkedIn на Microsoft, която е оценена на 26 млрд. долара, също отбелязва стабилен ръст на приходите от 29%.

Още от Капитал

Данни отложено гледане

Данни отложено гледане