🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Twitter ще затегне контрола върху съдържанието

Изпълнителният директор на компанията Джак Дорси смята, че социалните мрежи са се провалили в мисията си

Изпълнителният директор на Twitter Джак Дорси
Изпълнителният директор на Twitter Джак Дорси
Изпълнителният директор на Twitter Джак Дорси    ©  Reuters
Изпълнителният директор на Twitter Джак Дорси    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Социалната мрежа Twitter ще предприеме мерки за затягане на контрола върху съдържанието и предпазване на онлайн "жертвите". Това става ясно от интервюто на изпълнителния директор на компанията Джак Дорси, който говори в самата мрежа с Кара Суишър, съосновател на сайта за технологии Recode. Според Дорси цялата Силициева долина се е провалила в мисията си да защити жертвите, като сам си постави средна оценка по отношение на "технологична отговорност".

"Имаме прогрес, но той не е достатъчен. Променихме изживяването, но не достатъчно. И всичко това пада върху раменете на жертвите на онлайн малтретиране, което е голям провал", отговори Дорси на въпрос. Интервюто беше в писмен вариант и под формата на туитове.

Twitter наред с по-голямата социална мрежа Facebook е критикувана от всички политически страни. Либералните политици в САЩ и Европа смятат, че социалните мрежи не правят достатъчно, за да се справят с обидите и дискриминацията в техните платформи, докато консервативните политици смятат, че техните мнения се заглушават и цензурата е стигнала прекалено далеч.

И двете големи мрежи – Twitter и Facebook – са били използвани и за политическа пропаганда и външна намеса в изборите за президент в САЩ през 2016 г., което беше потвърдено и от самите компании.

"Вече не можем да останем неутрални"

В друго интервю на Дорси от миналата седмица изпълнителният директор заяви, че мрежата вече "не може да си позволи да остава неутрална". При гостуването си в подкаста Making Sense на Сам Харис Дорси отговори на въпроси защо потребителите смятат, че компанията заема политическа позиция, докато твърди, че е неутрална.

Водещият Харис даде за пример изречението "научете се да пишете код", което не нарушава правилата на Twitter, но доведе до редица наказания за потребителите, които го използваха по посока наскоро съкратени журналисти от BuzzFeed и други американски либерални издания.

Twitter интервюто на Дорси дава по-пълна картина, като най-вероятно компанията скоро ще промени за пореден път растящия си брой правила и ще стане още по-стриктно регулирана. Дорси добави, че не харесва начина, по който Twitter, изглежда, подстрекава краткосрочно мислене, затворени дискусии и политическо разделение.

Все още няма коментари
Нов коментар