Българската финтех компания Payhawk.io привлече 1 млн. лв. финансиране

Водещ инвеститор е фондът Eleven, но се включват и редица бизнес ангели като Васил Терзиев и Светозар Георгиев

Според един от съоснователите на Payhawk.io Христо Борисов компанията тепърва ще разширява бизнеса си
Според един от съоснователите на Payhawk.io Христо Борисов компанията тепърва ще разширява бизнеса си    ©  Цветелина Белутова
Според един от съоснователите на Payhawk.io Христо Борисов компанията тепърва ще разширява бизнеса си
Според един от съоснователите на Payhawk.io Христо Борисов компанията тепърва ще разширява бизнеса си    ©  Цветелина Белутова

Българската стартираща финтех компания Payhawk.io привлече финансиране от 1 млн. лв. Основен инвеститор в рунда е фондът Eleven, като в него се включват и бизнес ангели, сред които съоснователите на "Телерик" и "Телерик академия" Васил Терзиев и Светозар Георгиев, Неделчо Спасов и Станимир Василев, създали "Изи Асет Мениджмънт", Пери Блачър, който консултира Google и Barclays UK, и др. Рундът оценява компанията на 7 млн. лв.

Насоченост на компанията

Payhawk.io e създадена преди шест месеца от двама бивши служители на "Телерик" - Христо Борисов и Бойко Караджов, и вече има общо седем служители. Компанията предлага финтех платформа, която улеснява малките и средните компании в управлението на бюджетите им. Тя издава корпоративни дебитни карти, както и софтуерно приложение, което събира и разчита данни от фактури и касови бележки, като по този начин премахва нуждата от разходни отчети. Според Борисов предимствата на продукта са по цялата верига: така основателите и директорите на компании могат в реално време да следят и контролират разходите си. Служителите пък са улеснени чрез корпоративната карта и няма нужда да използват своите и впоследствие да осчетоводяват всичко и да чакат възстановяване на средствата. И не на последно място счетоводството пък е наясно с движенията по сметките.

"Фирмите няма нужда да ходят до банки, а през нашата платформа може да поискат издаването на карти за свои служители, които може да са в четири валути (евро, паунди, долари и левове), като определят лимитите им. В реално време те могат да намалят баланса, да ограничат тегленето от банкомат, да ги блокират, и т.н.", казва Борисов.

Софтуерът работи през уеб версия, както и мобилни приложения за iOS и Android. През тях служителят може да снима фактури и касови бележки след направения разход и те автоматично се вкарват в системата, за да бъдат придвижени нагоре по веригата. В издаването на карти в България Payhawk.io работи с "Пейнетикс", а за външните клиенти - с чуждестранна институция, регистрирана в ЕС. "Ние сме агент на платежна институция и през нас пари реално не минават", казва Борисов. Клиентите плащат на абонаментен принцип на всеки служител, който използва услугите.

Цел - разширяване на бизнеса в Европа

Продуктът е пуснат в началото на февруари, а вече има 11 бизнеса, с които работи - както в България, така и в чужбина във Великобритания и Германия. "Очакваме през следващия месец оборотът от картите на тези фирми да достигне 65 хил. евро", казва Борисов. В Payhawk.io са фокусирани върху разширяване на бизнеса си в Европа и за тази цел компанията отвори офис и във Великобритания. Привлеченото финансиране ще бъде използвано именно за увеличаване на екипа и развитие на продукта.

В края на януари Payhawk.io участва на Paris Fintech Forum и спечели стартъп събитие, организирано от Wirecard и Visa. Така компанията ще си партнира с Wirecard и Visa, които ще подпомагат развитието й.

"Създаването на финтех продукт изисква знания и опит в областта на технологиите, финансите и правото, за да се развива успешно в силно регулиран и конкурентен пазар. Присъствието на толкова много уважавани инвеститори в този инвестиционен рунд е атестат за потенциала и качеството на Payhawk.io. Страхотно е да виждаме финтех специалисти като Пери Блачър, финтех съветник на Google, партньор в Augmentum Capital и старши съветник на Barclays UK, да се присъединяват към инвестиционния рунд", коментира в официалното изявление за рунда Даниел Томов, партньор в Eleven Ventures.

Още от Капитал