Tри събития в САЩ ще представят развитието на бизнеса в България

Инициативата RE:TURN цели да популяризира успешните български предприемачески истории

Евгени Ангелов, председател на BVCA
Евгени Ангелов, председател на BVCA    ©  BVCA
Евгени Ангелов, председател на BVCA
Евгени Ангелов, председател на BVCA    ©  BVCA

Предприемачи, инвеститори и представители на стартъп организации ще представят на българска диаспора в САЩ възможностите за кариерно развитие и бизнес средата в България. Събитието е част от инициативата RE:TURN, която цели да популяризира успешните истории от страната в сферата на инвестициите, предприемачеството, бизнеса и НПО сектора. Организатори са Българска асоциация за дялово и рисково инвестиране (BVCA), Фондация Америка за България, Фондация Решения за бъдещето, и Българският център по предприемачество (BEC).

Срещите ще се проведат в Сан Франциско на 4 март, Лос Анджелис на 6 март и ден по-късно в Сиатъл, като входът за всяко от тях е безплатен, но изисква предварителна регистрация. Събитията ще бъдат под формата на презентации и панелни дискусии, фокусирани около три теми: инвестиране, даряване и работа в България или с партньори в страната. "Виждаме българската общност в чужбина като нужен източник на експерти, професионалисти и ментори, които могат да допринесат със своите знания и опит за развитието на страната от разстояние или завръщайки се в България", обясняват от организаторите.

Сред участниците в срещите ще бъдат президентът Росен Плевнелиев, изпълнителният директор на Walltopia Ивайло Пенчев и съоснователят на "Телерик" Васил Терзиев. На събитието ще присъстват и българи, които работят в САЩ, за да разкажат за професионалния си път и връзката им с България. Сред тях са Богомил Балкански, почетен консул на България в Силициевата долина и бивш вицепрезидент в Google, съоснователят на Leanplum Момчил Кюркчиев, Дафина Тончева, партньор в U.S. Ventures и др. По думите на организаторите проучване показва, че липсва връзката между българите в САЩ и страната. Затова и освен през организираните срещи, които се случват на двугодишна база, желаещите да се включат в инициативата могат да го направят и през онлайн платформата на RE:TURN.

RE:TURN е продължение на започналата през 2017 г. инициатива BVCA on Tour, състояли се в пет града в Европа, с цел среща с българските общности и предоставяне на възможности за ангажиране с местната екосистема.

Още от Капитал