Новият човек в Metro Даниел Кретински: Буржоата милиардер

Новият човек в Metro Даниел Кретински: Буржоата милиардер

Чешкият магнат е пред завършване на поредната си голяма сделка - придобиване на контрол над германския ритейлър Metro.

Константин Николов
7175 прочитания

© EPH


Темата накратко
  • 43-годишният бизнесмен натрупва състоянието си от инвестиции в енергетиката. Сега то се оценява на 2.9 млрд. долара
  • През последните години основен интерес за него са медиите - държи вестници и списания в Чехия и Франция

Адвокат и бизнесмен – Даниел Кретински често е описван с тези две думи. Те обаче далеч не разкриват огромния профил и влияние на чешкия милиардер, притежаващ бизнес интереси в най-различни сектори – енергетика, медии, спорт и др. Последната му засега сделка е придобиването на контролен дял в германския ритейл гигант Metro. Но 43-годишният магнат тепърва планира да разширява империята си, в чието минало има сиви петна, както при много други бизнеси в Централна и Източна Европа.

Енергетиката в центъра

Заради интересите си в различни сектори понякога Кретински е наричан чешкия Роман Абрамович. Но разликите между двамата са значителни, и то не само в състоянието им – на руснака се оценява на 12.7 млрд. долара, а на чеха – на 2.9 млрд. долара. Кретински е далеч по-млад и по-късно навлиза в истинския бизнес, а не на последно място, и корените му са съвсем различни. В Чехия той често е наричан буржоа – баща му е професор по информатика в Masaryk University в Бърно (същият, в който той завършва право), а майка му дълги години е съдия в Чешкия конституционен съд.

В интервю от 2005 г. Кретински, който тогава дори няма 30 години, изрича фраза, която се оказва пророческа: "Днес в Чешката република има огромни възможности за хора като мен." Няколко години по-рано, току-що завършил право в родния си град Бърно, той започва работа в инвестиционната група със словашки корени J&T, чиито интереси са във финансите, енергетиката, имотите и здравеопазването. Неин съосновател в най-ранните (и тъмни) години на новата пазарна икономика е човекът, който и до днес е сочен за ментор на Кретински – Патрик Ткач. Първата му заплата е под 800 долара, но младият служител веднага се отличава с амбицията и непоколебимостта си в търсенето на нови инвестиционни възможности. За няколко години той се превръща в звездата на J&T и започва да управлява активи за милиарди крони, а през 2003 г. става и партньор в групата.

През 2009 г. J&T създава енергийната компания Еnergetický a průmyslový holding (EPH) заедно с друга голяма местна инвестиционна група – PPF на Петр Келнер. Първоначално акционери в нея са J&T, PPF и самият Кретински. С помощта и наставленията на Ткач и Келнер Кретински постепенно разширява бизнеса на холдинга. От собственик на местни електроцентрали и топлофикации групата започва да изкупува и активи в съседни държави. Стратегията е да придобива основно централи на въглища и газ от гиганти в сектора, които преминават към по-чиста енергия. За експанзията компанията взима синдикиран заем от 11 международни и чешки банки в размер на 1 млрд. евро. Постепенно Кретински изкупува дяловете на J&T и PPF и днес държи 94% в холдинга. Под шапката на ЕPH в момента са над 50 компании в държави като Чешката република, Словакия, Германия, Италия, Великобритания, Унгария и Полша. Те се занимават както с производство, така и с пренос на енергия. Кретински има добри връзки и в руския енергиен сектор – EPH e собственик на 49% в газопровода Еustream, който преминава през Словакия и е един от основните канали за преноса на руски газ към Европейския съюз. EPH купува дела от немската E.ON Ruhrgas и френската GDF Suez, като е предпочетена пред "Газпром". Приходите на EPH за миналата година достигнаха 6 млрд. евро, а в компаниите под шапката на групата работят над 25 000 души.

Кретински е свързан с фигури от най-неясните години на разпределение на капитала в Чехия и Словакия като Ткач и Келнер (който преди време купи "Теленор България" и беше спрян за сделката за "Нова телевизия"). Но той е от поколението след тях и държи да се наложи като самостоятелен играч. И поддържа отношения и с двамата - с първия продължава да коинвестира, а с втория го свързва и 22-годишната дъщеря на Келнер Анна, която е негов партньор в живота (макар в чешката преса да има слухове, че връзката е довела до разрив между тях).

"Ако разгледате бизнесите на Кретински, ще видите, че в Чехия няма предприемач, който да знае по-добре как да прави сделки с държавата. Той никога нямаше да стане това, което е, без трима мъже, които днес са все още близки до него: Патрик Ткач, който го вкара в света на големия бизнес, Мартин Роман, когато беше начело на CEZ, и Петр Келнер, който е финансирал много от неговите проекти", казва пред чешкия вестник Hospodarsky Noviny влиятелен бизнесмен в енергийната индустрия, който предпочита да остане анонимен.

В същото време Кретински бързо си спечели репутация на твърд играч, който не се колебае да се налага при преговорите. "Той задава правилата на играта. Ако не сте съгласни – лошо за вас. Няма друг възможен начин. Лично аз осъзнах, че не е за мен. Завърших проекта CEZ (EPH купува от CEZ електроцентралата "Чвалетице" - бел. ред.) и други за J&T, прехвърлих контактите, които имах, и направих път на Даниел", казва негов бивш колега, Михал Снобр, пред Hospodarsky Noviny.

Напред към други индустрии

Благодарение основно на енергийните си инвестиции Кретински разширява портфолиото си към други сектори. Основен фокус в него са медиите. През холдинговата си компания Czech Media Invest той първо изкупува (в партньорство с Ткач) чешкия бизнес на Ringier Axel Springer, включващ някои от най-четените чешки вестници, списания и уебсайтове начело с лидера на пазара – таблоида Blesk, както и дистрибуторската дейност. Вестниците носят трохи в сравнение с енергийните активи и според някои анализатори целта на Кретински е била да получи по-големи възможности за контрол над информацията. Но пък други (включително и журналисти във вестниците му) казват, че той не обича да се меси в този бизнес, за разлика от друг местен магнат с интерес към медиите - премиерът Андрей Бабиш.

Кретински изкупува и радиостанции в Чехия, Полша и Румъния от френската група Lagardere. A през миналата година навлиза в най-амбициозния си проект от години – френския медиен пазар. Пак чрез Lagardere той купува някои от най-известните заглавия на местния пазар – списанията Elle, Public, France Dimanche и Tele 7 Jours. Впоследствие добавя и други издания – Marianne, L'Obs и Le Monde Diplomatique. Най-големият му удар обаче идва през есента на миналата година, когато придобива за 110 млн. евро дял от 49% в един от най-уважаваните френски вестници – Le Monde. Въпреки това новината не е приета добре от журналистите в медиата, които са и акционери. Те разбират в последния момент за сделката и се оплакват, че не са били уведомени. Въпреки извиненията му не са впечатлени и дори започват разследвания на миналото му. Като виден франкофон милиардерът тръгва на офанзива във Франция с интервюта на перфектен френски. Ако в бъдеще иска да получи пълен контрол над изданието, Кретински ще се нуждае именно от подкрепата на журналистите.

"Обичам страната и културата ви, като дължа тази любов на майка ми - тя слушаше френски песни и гледаше френски филми", казва той в интервю за Les Echos. Там той твърди, че инвестицията му е "граждански дълг". "Не искам да влияя на медиите, а да ги подкрепям", допълва той. Стратегията на Кретински е да направи Франция център на бизнеса си. Публичното му поведение е коренно различно от това в родината му, където не дава интервюта.

Защо не и Metro

Последната засега голяма сделка на Кретински е за контрола над гeрманския ритейл гигант Metro. Заедно с Ткач той е пред придобиване на дял от над 30% от веригата, което ще ги направи най-големия акционер. Ако това стане, по изискванията на германското законодателство те ще трябва да направят търгово предложение и да свалят Metro от борсата.

Напоследък Metro премина през редица преструктурирания и въпреки бизнеса за десетки милиарди (виж графиката) и операции в 25 държави, компанията е изправена пред редица трудности. Именно нестабилната картина принуди и фамилията Ханиел, която беше основен акционер в продължение на над 50 години, да реши да продаде дела си на Кретински и Ткач. През 2017 г. Metro раздели бизнеса си на две – едната новообразувана самостоятелна компания пое бизнеса с търговия на едро и хранителни продукти, докато другата – Ceconomy, се съсредоточи върху търговията с потребителска техника. В България Metro беше първата западна верига, която заработи в страната преди почти 20 години. Последният й годишен оборот тук беше над 830 млн. лв.

В официално изявление Кретински обяви, че вярва в бъдещето на Metro и като акционери ще подкрепят развитието на компанията въпреки предизвикателствата като изключително конкурентния германски пазар и трудностите в Русия.

Футбол и още нещо

В родината си Даниел Кретински е добре познат и като собственик на футболния клуб "Спарта" (Прага), който в последните години изостана от съперниците си в страната. Въпреки налетите немалко пари проектът му по-скоро може да се прибави към неуспешните. Според чешкото издание на Forbes загубата му за последния сезон е около 700 млн. крони (около 27 млн. евро). В края на миналата година дори имаше слухове, че Кретински ще разшири футболните си инвестиции и към Италия, като се интересува от отборите на "Милан" и "Рома". Но впоследствие те не бяха потвърдени.

Извън футбола Кретински не се притеснява да поддържа широк профил и в обществения и политически живот в Европа. Неотдавна той беше сред бизнесмените, които бяха на среща с британския премиер Тереза Мей за ефектите за бизнеса от Брекзит. През миналата година пък влезе в новините с позицията си, че технологичните гиганти като Facebook, Google и Amazon трябва да бъдат регулирани. Коментарът му предизвика положителен отговор дори от еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер, която го похвали за него.

Името на Кретински попадна и в документи от Panama Рapers като собственик на компания от Британските Вирджински острови. Впоследствие той заяви пред френската преса, че причината е, че дружеството е било собственик на един от двата му катамарана, и той вече го е прехвърлил.

по темата работи и Сирма Пенкова

Темата накратко
  • 43-годишният бизнесмен натрупва състоянието си от инвестиции в енергетиката. Сега то се оценява на 2.9 млрд. долара
  • През последните години основен интерес за него са медиите - държи вестници и списания в Чехия и Франция


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход