Дигиталният портфейл на phyre дебютира на пазара в Румъния

Експанзията в съседната държава тръгва в партньорство с веригата за техника Altex

По-малко от година след старта си българската компания phyre започва да предлага услугата дигитален портфейл и в Румъния. Дотук дружеството отчита 25 хил. активни потребители, а надеждите са за пробив на съседния пазар, който е два пъти по-голям от местния и регистрира 33% ръст на картовите разплащания за миналата година. Освен това в Румъния все още няма пазарен лидер в дигиталните финансови услуги и пазарът не е разработен от гигантите като Apple Pay и Android Pay. За да успее в експанзията си, phyre ще си партнира с най-големия търговец на техника в Румъния Altex.

Разрастване на север

Настъплението започва с отварянето на офис в румънската столица Букурещ, където ще работят маркетинг специалисти и екип по обслужване на клиенти. Такива се очаква да дойдат от партньорството с веригата Altex, която има над 100 магазина за техника и аксесоари в цялата страна. Партньорството на двете компании ще позволи на клиентите да имат по-добро преживяване, удобство, бързина и проследимост на разходите при пазаруването, посочват от phyre.

"Нагласата и поведението на пазара в Румъния са сходни до тези в България, с разликата, че тамошният е двойно по-голям. Имайки предвид факта, че двете страни спазват еднакви регулаторни правила, наложени от страна на Европейския съюз, логично беше да се насочим на север", обясни избора на дестинацията за експанзия Константин Джелебов, изпълнителен директор на phyre. Той цитира и статистика на румънския вестник Ziarul Financiar, според която през миналата година картовите разплащания в северната съседка са се увеличи с 33%, което проправя пътя за навлизане на дигиталните портфейли.

Константин Джелебов ще е сред участниците на FinTech Summit 2019, който ще се проведе идната сряда в София. Форумът се очаква да събере 350 предприемачи в сферата на финансовите услуги и технологиите. Последният срок за регистрация е 10 март.