FinTech Summit 2019: Консолидациите на пазара ще зачестяват

Секторът се нуждае от баланс между удобство, бързина и сигурност, смята Ръсел Тейлър от Software Group

На FinTech Summit 2019 Ръсел Тейлър от Software Group ще води дискусията за дигитализацията в застраховането
На FinTech Summit 2019 Ръсел Тейлър от Software Group ще води дискусията за дигитализацията в застраховането
На FinTech Summit 2019 Ръсел Тейлър от Software Group ще води дискусията за дигитализацията в застраховането
На FinTech Summit 2019 Ръсел Тейлър от Software Group ще води дискусията за дигитализацията в застраховането
Ръсел Тейлър e главен търговски директор на Software Group. Има повече от 20 години опит в разработването на нови пазари и създаването на технологични канали за дистрибуция на банкови продукти и услуги. Експертизата си е натрупал както на развити пазари като САЩ, Канада и Централна Европа, така и в развиващи се икономики в Африка, Централна Азия, Карибите. Притежава специални познания в областта на микробанкирането и финансирането на малки и средни предприятия. Тейлър ще бъде сред лекторите на FinTech Summit 2019, който ще се поведе тази сряда в София.

Финтех компаниите направиха банкирането, инвестирането и сключването на застраховки лесно за потребителите, евтино и трансгранично. Но как според вас ще спечелят необходимото доверие, за да станат наистина големи играчи на пазара?

Аз вярвам, че брандът ще е равнозначен на доверие и че повечето финтех компании няма да успеят да постигнат обемите и мащаба, от който се нуждаят, за да се превърнат в големи играчи. Някои от тях със сигурност ще го направят. Според мен отговорът се крие в партньорството и сработването между вече утвърдени брандове във финансовия сектор.

Технологията, въведена от финтех компаниите, е привлекателна - реалната промяна ще бъде задвижена от вече навлезли играчи, които я приемат, придобият или си сътрудничат с нея. В края на краищата потребителските нужди са това, което моделира индустрията, и потребителите търсят удобство - тогава, когато имат нужда, на устройство, което им е под ръка в реално време.

Очаквате ли да настъпи консолидация във финтех индустрията?

В международен план очаква се, че през 2019 година ще има нарастващо ниво на консолидации в някои области, които са по-зрели в развитието си, като например разплащанията и кредитирането, а също и блокчейн платформите. Една от основните причини е, че стартъпите търсят възможности да развият и разгърнат бизнеса си международно. Въпреки това аз вярвам, че предстои дълъг път, докато пазарът узрее за консолидация, така че все още има изобилие от възможности за подобрения и революции във финансовия сектор.

При дигитализацията на медиите бяха допуснати някои грешки, които сега се опитваме да поправим - фалшивите новини, разпространявани през социални мрежи и фабрики за тролове. Има ли грешки като тези, които могат да се избегнат при дигитализирането на финансите?

За щастие тези индустрии са все още значително регулирани, така че има добър надзор и правила като GDPR или PSD2 директивата. Основните страхове за индустрията остават пробивите в сигурността и защитата на данните. Според изследване на EY киберсигурността е Топ 5 приоритет за глобалните банки през 2018 година. Очаквам тази тенденция да продължи да е валидна, защото финансовият сектор се нуждае от баланс между удобството, бързината и сигурността. В центъра на този процес е клиентът, който иска лесно да използва услугите при нарастващи гаранции за защита на данните му. Така че от съществена значимост е финансовите институции да въведат мултифакторна идентификация, дигитален подпис и други форми на сигурност.

На FinTech Summit 2019 Ръсел Тейлър от Software Group ще има задачата да очертае перспективите пред застрахователния бизнес. Как той да бъде по-пълноценно интегриран в дигиталната екосистемата от финансови иновации ще разсъждават още Андрей Александров от "Алианц България холдинг", Николай Генчев от "UNIQA България", Коста Чолаков от ДЗИ, Диана Меданова от bsurance, Австрия, и Елена Попова от AIG.

Интервюто взе Гергана Михайлова

Още от Капитал