Иновативната земеделска техника пести разходи и оптимизира производството

Даниел Минев, изпълнителен директор на "Интерагри България" АД, за успехите на компанията и тенденциите на пазара на агротехника

"Интерагри България" АД
"Интерагри България" АД
"Интерагри България" АД    ©  "Интерагри България" АД
"Интерагри България" АД    ©  "Интерагри България" АД

Визитка

Даниел Минев е изпълнителен директор на "Интерагри България" АД от 2013 г. Преди това заема ключови позиции в енергийните звена на General Electric в Централна и Източна Европа. През 2014 г. получава приза "Агробизнесмен на годината". Завършил е Техническия университет във Варна. През 2003 г. получава магистърска степен по електрическо инженерство във Florida International University, САЩ.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

За да видите статията, влезте в профила си или се регистрирайте.

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

Визитка

Даниел Минев е изпълнителен директор на "Интерагри България" АД от 2013 г. Преди това заема ключови позиции в енергийните звена на General Electric в Централна и Източна Европа. През 2014 г. получава приза "Агробизнесмен на годината". Завършил е Техническия университет във Варна. През 2003 г. получава магистърска степен по електрическо инженерство във Florida International University, САЩ.

Каква беше за "Интерагри България" изминалата 2018 г.?

- 2018 беше доста успешна година за нас. Открихме нови продажбено-сервизни комплекси, увеличихме значително екипа си от специалисти, както и пазарния дял на техниката, предлагана от нас. Въпреки трудните климатични условия за земеделския бизнес продължаваме да доказваме на нашите клиенти допълнителната стойност на услугите, които предлагаме, и ненадминатите качества на техниката, част от нашето портфолио. Предизвикателствата на времето променят нагласите на пазара в посока търсене на надеждна и иновативна техника, която пести разходи и оптимизира производството. Това е основното перо, върху което земеделците могат да влияят в бизнеса си, за да постигнат по-висока рентабилност. От своя страна New Holland създава техника, която съчетава изключително качество на продукцията с минимални разходи, създадена да работи оптимално и в най-лошите атмосферни условия с ненадмината производителност.

Макар и съвсем млада, вашата компания се нарежда сред най-динамично развиващите се компании в сектора с ръст на приходите от 36% през 2018 г. Каква е формулата на успеха?

- "Интерагри България" е създадена през 2013 г. като единствен официален вносител на New Holland за страната, предлагаме и редица премиум марки за прикачен инвентар като добре познатите Gregoire Besson, Kinze, Agrojet, Rauch и др. От самото начало изграждаме собствена мрежа от продажбено-сервизни комплекси в страната, които към момента са 12. Служителите ни наброяват повече от 90, а сервизните специалисти непрекъснато се обучават в тренинг центровете на производителите, с които работим. С всичко това целим да предоставим цялостно обслужване с най-високо качество, гъвкаво и съобразено със специфичните изисквания на клиентите ни. Индивидуалният подход и отношение към клиента за нас е от първостепенно значение и това придава добавена стойност на бизнеса ни.

Кои са най-новите ви предложения към почитателите на марката NEW HOLLAND на българския пазар?

- Сред моделите, които заслужават специално внимание през настоящата година, са тракторите T5 с трансмисия Auto Command, комбайните CR Revelation с иновативната система за автоматизация IntelliSense, както и единственият по рода си гроздокомбайн на New Holland BRAUD 9000 L, уникален по своите технологични предимства, отличаващ се с мултифункционалност и висока производителност.

Какви финансови облекчения могат да ползват клиентите ви при закупуване на земеделската техника?

- Традиционно пазарът ни е силно зависим от европейските субсидии. Удобството от програмните средства е обяснимо, но в никакъв случай не е решаващо за дългосрочното развитие на земеделието като бизнес. Покупката на земеделска техника е инвестиция, която не се определя само от цената на машината, а от цялостните експлоатационни разходи и не би трябвало да е зависима толкова много от програмни средства.

Пазарът се променя, съществуват много изгодни лизингови схеми. Предлагаме и 5 години удължена гаранция от New Holland за всички трактори и зърнокомбайни, разполагаме с 12 продажбено-сервизни комплекса на територията на цялата страна, имаме сертифицирани сервизи, работещи по изискванията на New Holland, а всичко това придава една допълнителна и дългосрочна сигурност на земеделците.

Какви са тенденциите на пазара на агрогехника в България?

- Покупката на земеделска техника трябва да се разглежда като инвестиция, при която трябва да се мисли дългосрочно, като се вземат предвид всички допълнителни разходи и приходи.

Пазарът е консервативен и твърде зависим от фактори като евросубсидии. Променя се с бавни темпове, а с него и потребителските нагласи. В страната работят около 40 000 трактора и 7000 зърнокомбайна по данни на КТИ. Всяка година се подменят едва 1200 – 1300 трактора и едва 150 - 200 зърнокомбайна. Въпреки изоставащите темпове аз съм оптимист за развитието на пазара, наблюдава се едно постепенно повишаване на търсенето по посока нови технологии, покачване качеството и капацитета на работа, което води след себе си до намаляване на разходите в земеделските стопанства.