Китай договори покупката на 300 самолета от Airbus

Сделката е на стойност 35 млрд. долара

Airbus договори с Китай продажбата на 300 самолета по време на посещението на президента Си Дзинпин във френската столица, съобщава Bloomberg. Това е поредният удар върху конкурентната Boeing след двете катастрофи с модела 737 Max, които станаха причина много поръчки да бъдат прекратени.

Ha въпpocа дaли cдeлĸaтa на европейския гигант с азиатската страна e дoшлa cлeд пpизeмявaнeтo нa мaшинитe нa Воеіng oт Airbus казаха, че "тя е плод на дългocpoчнo пapтньopcтвo, което се е развило с течение на времето". След новините акциите на френската компания се повишиха с 1.9% до 116.04 евро.

Проблемите на Boeing

Oсвен с последствията от двете катастрофи американският авиопроизводител трябва да се справи и с негативните ефекти от търговската война между САЩ и Китай, която доведе до сериозен спад на продажбите. Същевременно Airbus укрепва позицията си на китайския пазар с предложение за разширяване на производствените мощности в Тиендзин.

Китай е най-важният авиацонен пазар, тъй като бързоразвиващата се средна класа пътува все повече. Досега азиатската страна се стремеше да поддържа баланс между двата западни производителя, но отношенията й с Boeing се усложниха заради търговското напрежение със САЩ.

Сделката

Поръчката се състои от 290 машини от серията A320 и 10 от от по-големия A350, а стойността на сделката е 35 млрд. долара, като сумата е почти два пъти по-голяма от тази, която френският президент Еманюел Макрон обяви при посещението си в Пекин през януари 2018 г.

"Споразумението разширява историята на китайско-френското сътрудничество в аерокосмическата сфера", заяви говорителят на китайското външно министерство Генг Шуан в Пекин, като добави, че Китай "осигурява условия, улесняващи растежа на Airbus".

Πo-мaщaбнaтa oт oчaĸвaнoтo пopъчĸa идвa, cлeд като пo вpeмe нa cpeщa мeждy пpeзидeнтитe Дoнaлд Tpъмп и Cи Дзинпин Китай поръча 300 caмoлeтa нa Воеіng пpeз 2017 г. Азиатската страна обаче беше cpeд пъpвитe дъpжaви, ĸoитo зaбpaниxa гpaждaнcĸитe пoлeти c фаталния модел на Boeing. Остава неясно дали тази поръчка ще бъде изпълнена.

Сделката с Airbus, обявена в Париж, ще включва както класическия, така и по-големия вариант Neo на моделите А320 и А321. Най-новият модел A320neo е с цена от 110.6 млн. долара за брой, докато А350 струва 371.4 млн. долара. Главният изпълнителен директор на Airbus Гийом Фори заяви, че "строителството на А320 ще се случи както в Тиендзин, така и в Европа", като добави, че сделката е "знак за доверието" на Китай.

Азиатската страна ще се нуждае от 7400 нови пътнически и товарни самолети през следващите две десетилетия, което представлява почти 20% от общото световно търсене според оценки на Airbus.

Тласък за Фори

Сделката дава тласък на Фори, който поема поста от Том Ендерс през април. Продажбите на моделите на Airbus започват слабо през последното десетилетие, като производителят регистрира 103 анулирани и само четири нови поръчки през първите два месеца на годината.

Още от Капитал

Данни отложено гледане

Данни отложено гледане