"Иновейшън акселерейтър България" ще финансира близо 200 стартиращи компании

Предприемачите ще могат да разчитат на подпомагане от 50 хил. лв. до 2 млн. лв.

Със създаването на втори фонд за подпомагане на стартъпи държавният Фонд на фондовете е насочил вече 65 млн. лв. към предприемаческата екосистема, обяви изпълнителният директор на институцията Светослава Георгиева (вдясно)
Със създаването на втори фонд за подпомагане на стартъпи държавният Фонд на фондовете е насочил вече 65 млн. лв. към предприемаческата екосистема, обяви изпълнителният директор на институцията Светослава Георгиева (вдясно)    ©  Надежда Чипева
Със създаването на втори фонд за подпомагане на стартъпи държавният Фонд на фондовете е насочил вече 65 млн. лв. към предприемаческата екосистема, обяви изпълнителният директор на институцията Светослава Георгиева (вдясно)
Със създаването на втори фонд за подпомагане на стартъпи държавният Фонд на фондовете е насочил вече 65 млн. лв. към предприемаческата екосистема, обяви изпълнителният директор на институцията Светослава Георгиева (вдясно)    ©  Надежда Чипева

Финансиране от 50 хил. лв. до 2 млн. лв. за стартиращи предприятия ще осигурява новият фонд "Иновейшън акселерейтър България", който беше създаден с публичен ресурс през държавния Фонд на фондовете. Средствата ще се насочват към предприемаческата екосистема през следващите пет години, като се очаква, че ресурсът, към който ще се добавят и частни средства, ще стигне за близо 200 стартъпа, намиращи се в начален етап на развитие. Предвижда се първите инвестиции на фонда да бъдат факт още през лятото, като екипът му вече е отворен да разглежда проекти на кандидати.

Новият фонд

С подписването на договор с държавния Фонд на фондовете "Иновейшън акселерейтър България" става втората институция, която ще насочва ресурс към стартъп екосистемата след "Невек мениджмънт", създаден по същата програма в края на миналата година. Екипът на новия фонд е изграден от известни в предприемаческите среди имена като експерта по иновации Леона Асланова, бившия директор на Агенцията за инвестиции Борислав Стефанов, директора на българската аутсорсинг асоциация Анна-Мари Виламовска и финансиста Александър Джоганов. В надзора са лица като управляващия директор на Endeavor Момчил Василев, основателя на "СофтУни" Светлин Наков и други.

Публичното финансиране, с което се създава фондът, е в размер на 27.4 млн. лв. от програма "Иновации и конкурентоспособност 2014 - 2020". С допълнителен ресурс от основателите на фонда, както и от частни съинвеститори общият ресурс на "Иновейшън акселерейтър България" ще достигне 30.5 млн. лв. Сред партньорите, които ще се включват финансово на ниво компании, са холандският Cross Spring, унгарският Valor Capital, Icorn Ignite, съобщи Леона Асланова при подписването на договора с Фонда на фондовете.

"Екипът ни участва в програми за иновации и достъпът ни до компании е огромен. Набелязали сме над 300 потенциални участника, които бихме могли да финансираме", каза Асланова, като уточни, че броят на стартъпите, които новият фонд ще подкрепи, е близо два пъти по-голям от това, което беше финансирано от LaunchHub и Eleven. Приоритетните сектори, към които фондът ще се насочи, са здравеопазване, образование, грижа за възрастни хора, транспорт и логистика, лека промишленост, дигитализация.

Размерът на финансирането ще е от 50 хил. до 100 хил. лв. за фаза ускоряване, а за компаниите в начален етап на развитие помощта може да достигне до 2 млн. лв. Фондът ще предоставя ресурса срещу придобиването на дял от 7 до 20% в собствеността на компаниите. Търсената доходност от инвестицията ще е 7%. "Успехът за екипа ни би бил над 80% от тези 200 компании, в които ще инвестираме, да се покажат като жизнеспособни бизнеси, които са допринесли за подобряването на средата на живот в България. Ще изискваме от кандидатите не само сериозен бизнес план с възможност за бърз растеж, но и стратегия как биха преодолели следваща финансова криза например", каза Леона Асланова.

Ускоряване на темпото

С пускането на втори фонд за подпомагане на стартъпи ресурсът, насочен натам чрез държавния Фонд на фондовете, възлиза на 65 млн. лв. "Този ресурс идва навреме на пазара, в момент, когато е изчерпана една вълна от инвестиции и предприемачите са в очакване на нови ресурси, които да подкрепят техните идеи", посочи ръководителят на Фонда на фондовете Светослава Георгиева. Тя добави, че до края на тази и в началото на следващата година ще бъдат задвижени процедури за още 220 млн. лв., а до момента възложеният ресурс от държавната институция възлиза на 751.2 млн. лв.

Очаква се до месец да бъде подписано споразумението с "Морнингсайд хил", който беше избран да управлява 67 млн. лв. за рискови инвестиции и който ще отпуска до 3.5 млн. евро на компаниите. До края на лятото трябва да завърши изборът на мениджър на фонд "Мецанин", който ще насочи 55 млн. евро към вече съществуващи компании, търсещи растеж. Предстои откриването на процедура за създаване на нов фонд за финансиране на стартъпи. Напредват и дейностите по стартиране на фонда за технологичен трансфер, който ще прави връзка между научните институти и бизнеса.

Още от Капитал