Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
17 29 мар 2019, 13:32, 47241 прочитания

"Булсатком" влезе в държавната орбита

Най-големият тв доставчик скоро ще е собственост на обезпечените си кредитори: фондът Blantyre, ЕБВР и държавната ББР

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Най-големият доставчик на телевизия с над 600 хил. клиента - "Булсатком", скоро ще има нов собственик. Операцията минава през подмяна на всички оригинални кредитори, като новите ще придобият акционерна собственост. В резултат ще бъдат изтласкани двамата старозагорски основатели. Всъщност Максим Заяков ще контролира изстреляния преди близо две години сателит чрез компанията "България сат", а Пламен Генчев ще остане с миноритарен дял в "Булсатком".

Най-любопитното е, че след сделка от февруари сред кредиторите бъдещи акционери влиза държавната банка Българска банка за развитие (ББР). Срещу отписване сегашното трио кредитори, в което другите двама са лондонски фонд за подценени активи и ЕБВР, ще осигурят и 50 млн. лв.


Но това ще е временно укрепване, след което ще последва търсене на изход от акционерното участие. И точно тук е притеснително влизането на ББР, тъй като не всеки качествен инвеститор би влязъл в сделка с нея, най-вече заради настоящия й мениджмънт. По-скоро присъствието й сочи към бъдещ местен купувач. А кръгът на желаещите да придобият изчистения оператор вероятно ще е дълъг, защото в телеком средите през последните години са виждали различни заинтересовани - от групи около депутата от ДПС Делян Пеевски или управляващата ГЕРБ, през местни консултанти и инвеститори, до чешкия милиардер Петр Келнер.
Серийни разпродажби на дълг

Проблемът на оператора дойде от свръхзадлъжнялостта. "Булсатком" не плаща заема си от 80 млн. евро към група банки. Първото реално просрочие беше през лятото на 2017 г. Кредитът беше отпуснат през 2014 г. от консорциум от банки начело с Deutsche Bank - Лондон, и с участието на ЕБВР, Raiffeisen Bank, фонд на Citi и KBC. Общата изтеглена сума тогава беше 85 млн. евро, които трябва да бъдат върнати изцяло до 31 декември 2020 г.

Първото напускане на синдиката по кредита стана през лятото на 2017 г. Тогава Deutsche Bank и звеното на Citi са продали своето вземане на Bank of America Merrill Lynch. Според няколко източника цената е била 35% от номинала. После този дълг е бил купен от британският фонд за подценени активи Blantyre Capital, по информация от финансовите среди сделката е станала на около 26% от номинала. Миналата есен фондът от Лондон е придобил при сходни условия и частта на Raiffeisen.

Тази година операция "излизане" от този заем предприемат и KBC (по линия на вече обединената ОББ) и частично ЕБВР, които заедно държат главница за около 30 млн. евро. От три източника "Капитал" потвърди, че февруари държавната ББР е изкупила на около 50% дисконт цялата порция на ОББ от около 10 млн. евро. При ЕБВР става въпрос за ⅓ от вземането от общо 21 млн. евро. Според едни източници сделката вече е факт, а в отговори до "Капитал" европейската банка говори в бъдеще време за тази операция."ЕБВР се опитва да намери решение за проблемите на компанията от април 2016 г. Първо, привлякохме лондонски фонд в проекта, после и ББР Причината за поканата на ББР е, че искахме местен партньор в проекта, който както ЕБВР да търси дългосрочно устойчиво решение за компанията с 2000 служителя", се казва в отговорите на европейската банка. Оттам допълват, че след време тяхното участие в "Булсатком" и това на ББР ще бъде равно.

Държавният оператор

Видима е разликата между двете сделки с дълга, така че със щедростта си ръководената от Стоян Мавродиев ББР явно приканва Blantyre Capital да направи добра печалба, като й продаде и другата порция от заема. От фонда не отговаряха на телефона си и изпратените от "Капитал" въпроси.

Ако това се случи, с пари на данъкоплатците ще се вземе контролът върху най-големия тв доставчик.

От месеци се подготвя и сега предпоследно до дни кредиторите се очаква да трансформират вземането си в акционерно участие, като добавят и свеж ресурс. По различни източници те ще придобият около 70% дял. Така ще получат пълния контрол върху почти почистена от дългове компания.

Детайли по сделката не предоставят от компанията и новите кредитори. "ЕБВР заедно с фонда и ББР ще участват в необходимото ново финансиране на "Булсатком" и в замяна на свежия ресурс и отписване на дългови експозиции ще получат акционерно участие в "Булсатком", се казва в писмените отговори на европейската институция.

Ако ББР изкупи целия дълг, явно ще е мажоритар, ако остане само с вече придобитото, ще контролира около 12% от капитала. По принцип по европейски регламент има срокове банките да се освободят от придобити обезпечения най-късно до три години, а в определени случаи и по-рано, но санкцията за неспазването им е чрез провизии, което при капиталовия излишък на ББР не би трябвало да е проблем. Така или иначе смяна в собствеността се очаква много по-рано, въпросът е на кого и срещу какво.

Лицето на кредиторите и промяната в "Булсатком" в момента се казва Саймън Максуел Зиф (виж писмените му отговори в карето), когото кредиторите "командироваха" преди почти две години, но от месеци е и официално в управлението на оператора. Той получава високо възнаграждение, но през периода е успял да договори с основния кръг други кредитори (доставчици на съдържание, сателитна услуга от HellasSat 2 и др.) 50% дисконт на вземанията им, твърдят източници на "Капитал". И Зиф, и ЕБВР потвърждават за споразуменията, но не дават числа и имена.

Така компанията съвсем скоро ще се окаже разтоварена от многото си дългове. Тя прави брутна печалба (EBITDA) от порядъка на 15 млн. евро при оборот от около 80 млн. евро (по информация от предишни потенциални инвеститори в оператора) и не звучи като лоша придобивка. Особено за групи, търсещи достъп до стотици хиляди очи.

По последните официални данни на КРС за 2017 г. "Булсатком" има около 625 хил. абонати на тв услуги и 481 хил. на фиксиран интернет. Но според източници от бранша оттогава има спад на клиентите на оператора. По неофициална информация само клиентите на IPTV телевизия (такава през интернет) са около 50 хиляди, а това била новата посока на развитие на оператора.

Развод със сателита

От миналата година тече и раздяла на доставчика "Булсатком" и дружеството, в което е сателитът, изстрелян през лятото на 2017 г. срещу 230 млн. долара. Години наред в оператора отношението при собствеността е 60:40 в полза на Пламен Генчев, а другият основател, Максим Заяков, контролираше "България сат" със своите 75%. Първата стъпка беше излизането на Заяков от борда на "Булсатком". Следващата, която с хиляди условности трябва да стане скоро, е нещо като размяна на участията, в резултат на което сателитът да остане под едноличния контрол на Заяков. Това е свързано естествено и с оторизацията от кредиторите.

"В ролята си на съучредител на компанията съм в основата на разработването и въвеждането на използваните и до днес технологии в "Булсатком", които на практика създадоха и развиха компанията. След като се взе стратегическо решение за развитието на бизнеса в направления, с което не бях съгласен, се оттеглих в средата на миналата година от управлението на "Булсатком", давайки възможност на мениджмънта да развива компанията според новата визия. В момента с подкрепата на Exim bank съм изцяло фокусиран върху "България сат" и развитието и внедряването на най-нови сателитни технологии, които, вярвам, ще са в основата на растежа в сферата на телекомуникациите и услугите в сектора в бъдеще", каза Максим Заяков и отклони другите въпроси по преструктурирането заради клаузи за конфиденциалност.

Реално сателитът трябваше да се ползва основно от "Булсатком". И явно е имало договор за 20 години употреба, като неустойката е всъщност дължимото за периода плащане, или сума от порядъка на 300 млн. долара, твърдят източници. За да се развърже от този договор, е подписано споразумение - "Булсатком" вече е платило първият 1 млн. евро, после е трябвало в рамките на месеци да се преведат 3 млн. евро и 14 години по 1 млн. Но по информация на "Капитал" второто плащане не е направено в срок.

Колко се ползва сателитът в момента няма публична информация, но по информация на "Капитал" малко под 20% от капацитета е договорен с чужди оператори. Неясно е и как американската Exim bank, финансирала сателита със 150 млн. долара заем, е склонна да не търси плащания по него. Затова и източници смятат за възможно банката да прибере обезпечението си.

Колкото до третото направление, в което "Булсатком" мислеше да се развива - мобилна телефония и интернет, то отдавна е мъртво, но в него дружеството хвърли милиони от оборотните си средства - по по-ранни оценки около 20 млн. евро за оборудване и такси за честоти.

Така до месеци, 14 години след създаването му, "Булсатком" вероятно ще е изчистен от доста от дълговете си оператор, предлагащ тв услуга основно по интернет. Но бъдещето му може да се окаже не толкова розово и да бъде превзет от местни, не изцяло бизнес, интереси.
Q&A

Макс Зиф е главен преструктуриращ директор и изпълнителен директор на "Булсатком". Зиф е квалифициран експерт-счетоводител в Pricewatherhouse Coopers в Англия. Той е заемал предишни ръководни управленски роли на директор в UBS, Barclays Capital, Deutsche Bank и Houlihan Lokey в Лондон, преди да основе две фирми в Лондон и в София.

Какво е финансовото състояние в края на 2018 – брой телевизионни клиенти, приходи, финансов резултат, задължения?
Финансовите резултати на "Булсатком" към 31 декември 2018 още не са финализирани и не съм в позиция да ги обявя в момента. Но те ще отразят някои големи еднократни отписвания на активи и записвания на провизии, което е стандартна част от всеки ангажимент за преструктуриране, но това ще позволи да се инвестират нови средства в една изчистена и финансово стабилна компания.

Кои са обезпечените кредитори и кои са акционерите?
Настоящите кредитори са група от международно представени фондове и банки
Максим Заяков, един от основалите фирмата акционери, напусна фирмата, за да фокусира усилията си върху "България сат" и няма да бъде акционер в преструктурираната "Булсатком". Пламен Генчев, който беше в основата на намирането на новите инвестиции, се съгласи да остане на ключова управленска роля със значителен миноритарен акционерен дял, с което сля интересите си с тези на другите инвеститори.

Какво намаление на дълга сте договорили с другите доставчици (за сателитни услуги, съдържание, др.), с НАП и т.н.?
Като част от процеса на преструктуриране обезпечените кредитори се съгласиха на значително отписване на съществуващата главница и неплатените лихви. Основното условие за това отписване, както и за предоставянето на нови инвестиции в размер на около 50 млн. лева е големите търговски кредитори да се съгласят на споразумения за погасяване на дължимите към тях суми. Условията на тези споразумения, които се финализират, не могат да бъдат оповестени. Задълженията на "Булсатком" към НАП ще бъдат изплатени напълно, като част от текущия план за преструктуриране.

Прекратена ли е връзката на "Булсатком" с "България сат"?
Планира се споразумението от 2015 г., в което "Булсатком" щеше да репозиционира сателитните си чинии към "България сат", да бъде прекратено като част от текущите предложения за преструктуриране. В днешните пазарни условия няма значима търговска стратегия от финансова гледна точка и двете фирми решиха всяка да поеме по своя път. "Булсатком" постигна принципно споразумение с "България сат" и кредитора US Exim bank.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Зам.-министърът на екологията и братята Атанас и Пламен Бобокови вече са обвиняеми Зам.-министърът на екологията и братята Атанас и Пламен Бобокови вече са обвиняеми

Според прокуратурата в организираната престъпна група влизат 10 души, за 4 от тях е поискан постоянен арест

30 май 2020, 2247 прочитания

Започна кандидатването за финтех програмата на Raiffeisenbank Започна кандидатването за финтех програмата на Raiffeisenbank

Стартиращи компании могат да се включат до 26 юни

30 май 2020, 749 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Още една компания за сертификация на биопродукти остана без разрешително

Министерството на земеделието не дава конкретната причина. А близо 500 производители могат да претърпят вреди от решението

Още от Капитал
Наемопад при софийски жилища

Свитото търсене сваля офертните цени. При предоговаряне се стига до 20 - 30% отстъпка за период между един и три месеца

Ресторанти на корона диета

След нокдауна, който вирусът нанесе на заведенията, възстановяването ще е бавно и трудно, бизнес моделите ще се променят още, а доставките ще играят все по-важна роля

Трудното събуждане на трудовия пазар

Кризата покрай епидемията от коронавирус удари много бизнеси и остави десетки хиляди хора без работа

Площад "Александър Невски" ще се ремонтира, но няма да се промени

Общината ще похарчи предвидените 17. млн. лв. за реконструкцията на зоната, но ще има само козметични намеси

Ако това е чалга – аз съм "за"

Защо Мила Роберт е явление на попкултурната сцена в България

Широко затворени очи

Какво (не) научихме за особеностите на общественото поведение по време на пандемия

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10