Нискотарифната Laudamotion започва полети Виена - София от 28 октомври

Цените на поделението на Ryanair започват от 20 евро в посока, а полетите ще са пет пъти седмично

Ники Лауда в един от самолетите на Laudamotion. Миналата година той продаде мажоритарния дял в авиокоманията на Ryanair
Ники Лауда в един от самолетите на Laudamotion. Миналата година той продаде мажоритарния дял в авиокоманията на Ryanair    ©  Reuters
Ники Лауда в един от самолетите на Laudamotion. Миналата година той продаде мажоритарния дял в авиокоманията на Ryanair
Ники Лауда в един от самолетите на Laudamotion. Миналата година той продаде мажоритарния дял в авиокоманията на Ryanair    ©  Reuters

Нискотарифната Laudamotion започва полетите между София и Виена. Компанията е поделение на Ryanair и е базирана в Австрия.

Полетите между София и Виена започват от 28 октомври. Те ще се изпълняват 5 пъти седмично – без сряда и неделя. Билетите вече могат да бъдат закупени на сайта на авиокомпанията. Цените им започват от 20 евро.

Полетите София - Виена попадат в челните списъци по брой на пътниците. По линията София - Виена към момента работят Austrian Airlines и "България ер". А от 2018 г. и нискотарифната Wizz Air, след като авиокомпанията откри база в австрийската столица.

Коя е Lauda

Нискотарифната авиокомпания LaudaMotion преди беше известна под бранда Amira Air. Седалището й е в Concorde Business Park в Швехат, Австрия (близо до Виена). Започва дейността си през 2004 г., като е създадена от инвеститора с хърватски корени Рони Пецик.

През 2016 г. Amira Air беше купена от бившия състезател от Формула 1 - Niki Lauda. Последва промяна на името й на Laudamotion. Първата авиокомпания на състезателя беше Lauda Air, създадена през 1979 г., като започна полети през 1985 г. Тя беше продадена през 1996 г. на Австрийските авиолинии. След това през 2003 г. той основа компанията Fly Niki, която пък продаде през 2011 г. на Air Berlin. Fly Niki беше позната на българския пазар, като до интегрирането си в Air Berlin изпълняваше полети между София и Виена. Преди това до виенската столица летеше фалиралата словашката нискотарифна авиокомпания SkyEurope. Тя спря полетите си през 2009 г.

Покупките на Ryanair

Миналата година в Laudamotion имаше нова смяна на мажоритарната собственост. През 2018 г. в компанията влезе нискотарифната Ryanair. Това се случи на три пъти, като през март 2018 г. Ryanair взе 24.9%, като впоследствие делът беше увеличен до 75%, а обявената сума за сделката беше 50 млн. евро. Ирландската авиокомпания се задължи да достави и 6 самолета за новото си поделение, които да покрият обслужването на 21 дестинации в Германия, Австрия и Швейцария, като плановете към момента на сделката са самолетите да нараснат на 30.

Това не беше първата подобна сделка за Ryanair. През 2003 г. тя купи британската Buzz от холандския превозвач KLM. В последствие Ryanair се опита, но не успя да придобие ирландската Aer Lingus, а през 2017 г. участва с оферта за покупката на Air Berlin, но се отказа.

Още от Капитал