Lyft дебютира на борсата с оценка от 22.4 млрд. долара

Компанията отвори вратата на пазара за рекордна оценка на Uber

Компанията за споделени пътувания Lyft официално дебютира на фондовата борса. След някои скокове и спадове в първите часове на търговията цената на акциите се закрепи на 78 долара за брой, което оценява фирмата на 22.4 млрд. долара. Общо Lyft събра 2.3 млрд. долара капитал – глътка свеж въздух за пазара, който през последните години не се радва на голям интерес от технологичните компании. Тази тенденция обаче върви към промяна.

Lyft отваря вратите за още няколко дебюта, най-важният от които със сигурност е този на Uber, която след няколко турбулентни години ще се появи на борсата, най-вероятно през второто тримесечие. След като Lyft беше оценена на над 20 млрд. долара, предвид че компанията работи само в Канада и САЩ, при това не във всички щати, очакванията за оценката на Uber вече гравитират около 100 млрд. долара. Това би направило компанията най-високо оцененият дебют на американска фирма в историята.

Порасналите стартъпи

До този момент дебютът на Lyft е най-големият за 2019 г., както и най-големият дебют на американска технологична компания от 2017 г. насам, когато Snap стана публична. Короната ще бъде свалена бързо от Uber, която със сигурност ще има по-висока оценка и може да се появи на борсата дори по-рано от очакваното, през април. Lyft беше сред най-интересните IPO-та на Уолстрийт дори и само защото компанията се използва като метрика каква оценка може да получи Uber.

"Предвид представянето на Lyft оценка на Uber от 120 млрд. долара вече не изглежда нелогично", коментира един от инвеститорите в Lyft, който смята да инвестира и в конкуренцията на компанията. Записванията за дебюта на Lyft бяха запълнени само за два дни, след като регистрацията беше отворена. Още по-висок интерес се очаква към Uber. "Комбинацията от силно търсене към Lyft и дебюта на Uber само месец по-късно е добър знак", коментира Брадли Тъск, ранен инвеститор в Uber и бивш съветник в компанията.

Проблемните загуби

И двете компании обаче имат голям проблем – поставянето на рекорди не само на борсата, но и в отчитането на загуби. За миналата година Uber е отчела загуба от 3.3 млрд. долара. При Lyft числото е 911 млн. долара. Въпреки това интересът на инвеститорите в двете компании не стихва и очакванията са, че след като станат публични, те ще се насочат към работа на печалба вместо задължителния фокус върху ръста на приходите, какъвто е сегашният им модел.

Досега Uber и Lyft разчитаха на капитал от частни фондове. От началото на съществуването си Uber е набрала 24 млрд. долара, а Lyft – малко под 5 млрд. долара.