"Еврохолд" официално поиска да купи активите на CEZ

Българската група, контролирана от Асен Христов и Кирил Бошов, е подала обвързваща оферта и иска да финансира сделката с увеличение на капитала и банкови заеми

Сделката е отклонение от фокусираната в застраховането стратегия на контролирания от Асен Христов холдинг
Сделката е отклонение от фокусираната в застраховането стратегия на контролирания от Асен Христов холдинг    ©  Юлия Лазарова
Сделката е отклонение от фокусираната в застраховането стратегия на контролирания от Асен Христов холдинг
Сделката е отклонение от фокусираната в застраховането стратегия на контролирания от Асен Христов холдинг    ©  Юлия Лазарова

Публичната компания "Еврохолд България", контролирана от Асен Христов и Кирил Бошов, се включва в надпреварата за българските активи на CEZ. Това обявиха от самото дружество на 1 април, след като от седмици информацията витаеше като непотвърдена, а за нея писаха и чешки медии.

По информация на "Капитал" групата е имала интерес още миналата година, като е оглеждала и вариант да влезе в партньорство с компанията на Гинка Върбакова, която не получи регулаторно одобрение за сделката. Сега от "Еврохолд" категорично подчертават, че участват самостоятелно, като вече са подали обвързваща оферта. Цена и други детайли обаче не се разкриват.

Проблемът и с този кандидат е, че няма никакъв енергиен опит, а ако придобие бизнеса, от компанията ще зависи токът на милиони граждани и много фирми. Иначе сигурно е, че CEZ иска да продава, като в момента се триуми и вероятно ще избере по цена.

Между застраховането и тока

Решението за навлизане в проблемната сделка от страна на "Еврохолд" не се вписва в досега очертаваната от холдинга визия за развитие. Дотук компанията винаги е изтъквала като свое достойнство изчистената си и фокусирана бизнес стратегия и синергията между основните й бизнес линии - застраховане, автомобилни продажби и лизинг. През 2011 г. дори несвойствените дейности на холдинга бяха отделени във формално несвързана компания - "Синтетика".

В последните години компанията беше активна да прави серийни покупки в застраховането, като нейната "Евроинс иншурънс груп" действаше като купувач от последна инстанция за оттеглящи се западни играчи от България и региона.

Обосновката на "Еврохолд" за новото направление е, че: "Намерението за придобиването на активите на CEZ Group в България е част от дългосрочната стратегия на холдинга за навлизане в нови регулирани бизнес сегменти, предлагащи големи възможности за растеж."

Голяма хапка

За "Еврохолд" с нейните близо 1.4 млрд. лв. консолидирани активи евентуалното придобиване на българските мощности на CEZ ще е солидна крачка, като се има предвид, че офертата на "Инерком" беше за около 320 млн. евро и чешката компания едва ли ще е склонна на много по-ниска цена. Засега компанията на Върбакова все още е в надпреварата, като е известно и че се водят преговори с India Power, която беше вторият кандидат, достигнал финалния етап, преди да бъде избран "Инерком".

Според официалното съобщение "Еврохолд" ще финансира сделката със собствени средства и с подкрепата на водещи западноевропейски банки".

Пред "Капитал" Васил Стефанов, член на УС на "Еврохолд България" и ръководител "Сливания и поглъщания", коментира: "Намерението за придобиване на активите на CEZ Group в България е част от дългосрочната ни стратегия за навлизане в нови регулирани пазари, предлагащи големи възможности за устойчив растеж. "Еврохолд" разполага с достатъчно собствени средства за финансирането на сделката и има подкрепата на водещи западноевропейски банки за осигуряване на допълнително финансиране за целта. Едновременно със сделката за придобиване на активите на CEZ Group в България, ние разглеждаме възможността да продадем част от активите ни извън застрахователния бизнес, за да се фокусираме върху сегментите с най-голям потенциал."

Няма информация в какво съотношение ще е това финансиране, но се припомня, че компанията наскоро обяви, че планира увеличение на капитала с близо 80 млн. нови акции, от което очаква да набере 80 млн. евро.

Новите акции ще са привилегировани, без право на глас, но с гарантиран дивидент, което предполага, че се търси с тях да се привлекат и външни за групата инвеститори. Те ще бъдат с номинал 1 лв. и емисионна цена 1.95 лв. - на каквато обикновените акции на "Еврохолд" не бяха се търгували от 2009 г. Днес сутринта имаше сделки с акции на холдинга и на 2 лв., а новината беше обявена след края на търговията и пазарът ще реагира на нея утре.

Решението за увеличението трябва да бъде одобрено от акционерите на компанията на извънредно общо събрание на 22 април, като според новото съобщение "ръководството на холдинга е получило уверение и подкрепа за увеличението на капитала от основните акционери".

Едни от големите инвеститори в облигациите на "Еврохолд" са пенсионните дружества на групата "Химимпорт" - "Съгласие" и "ЦКБ Сила", които са и едни от най-големите миноритарни акционери в "ЧЕЗ разпределение" и "ЧЕЗ Електро".

Първоначално беше оповестено, че "постъпленията от емисията ще бъдат използвани също за подсилване на капиталовата позиция на дъщерния застрахователен холдинг - "Евроинс иншурънс груп", както и в подкрепа на експанзията на групата".

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  hmk1554137969604995 avatar :-|
  Mang Bai

  http://bradva.bg/bg/article/article-160652

  Клюка Клюка колко да е Клюка. Жива истина. Тоя гей що дига капитала тъй по никое време? Май пушачите-пещаците ще го подадат на тимаджиите да го изд*хат големия и да ги изкарат от Еврохолд?


 • 2
  hmk1554137969604995 avatar :-|
  Mang Bai


  До коментар [#1] от "
  Mang Bai
  ":

  Мръсен мач играят в Специализираната алкохолна лига, а “съдията” свири по сигнал от трибуните”, избухна представител на службите вчера. Той се закле, че има издадена заповед един от най-знаковите играчи в спиртния сектор Миньо Стайков да остане в затвора дори и след законовия 8 месечен срок. Всичко това докато “колегите от Пловдив” прилапат лъвския пай във винения бизнес и енергетиката - ЧЕЗ.

  Точно така - ако някой ще изкупува бизнеса на чехите у нас, това няма да е Гинка Върбакова, още по-малко ортака на Цвета Караянчева Асен Христов от “Еврохолд” (в търговския регистър ясно се вижда какво го свързва с парламентарната шефка). Реалните собственици на енергийното дружество ще са яки играчи от акцизния бранш, които вече са надиплили “живи пари” за сделката, събрани от нелегални производства на тютюневи изделия и спирт. До скоро амбициите им се простирали най-вече в черния пазар на бързооборотните акцизни стоки и хотелиерството, но от няколко месеца отворили уста за по-тлъста хапка, където да инвестират събрания кеш.

  В оперативните среди усилено се говори, че случващото се с алкохолния император от Карнобат (и свързаните с него фирми) е по поръчка на преките му конкуренти, които били готови да финансират, макар и в сянка, покупката на ЧЕЗ. Условието обаче било, “големите хора в държавата” да държат Стайков “вързан и смачкан”. Ето защо в отбора на Иван Гешев трескаво смучат из пръсти нови обвинение към алкохолния бос, въпреки очевидната липса на доказателства и фактът, че през април изтича 8 месечния срок на задържането. В това ни се заклеха наши източници от службите, наблюдаващи процеса. Целият този памфлет е обаче наблюдаван с насмешка от британските служби, т.к. изпратеният от тях през 2018г. сигнал до българските власти за незаконно производство на цигари е сочил източник Пловдив, а не Карнобат. Оказва се, че въпросните юнаци, владеейки инструментите на създателя си ДС са насадили Миньо прилагайки му хватката "крадецът вика дръжте крадеца".

  Довериха ни, че момчетата с алкохолно-цигарените кинти щели да играят по позната схема, с която добиха дял в “Булгартабак” през 2011 г. За целта вече били активирали стария си авер - юпито Атанас Бостанджиев (с когото се кълнат, че имали само “социални отношения” и никакъв общ бизнес) и руската банка VTB. За повече приличие този път напред щели да изтикат Асен Христов от “Еврохолд”, макар във финансовите среди да се знае, че той няма как да извади пари за такава сделка. А и нещо не горял от желание.

  За да проверим доколко е сериозна тази теза, се допитахме до няколко специалисти по бандероли и финансови спекулации, които през годините са си имали вземане-даване с бъдещите купувачи на ЧЕЗ.

  “По подобие на всички други издънки от бившата Държавна сигурност, и тези двамата също принадлежат към мощното руско лоби”, повдигнаха завесата източниците ни. “Там те сериозно си партнират и с грузински мафиоти, държани на отчет от техните разведки. Част от тях навремето бяха изгонени от ген. Атанас Атанасов, но вече възстановиха своите позиции и авоари в България. Целият този кръжец сега дърпа конците на служби, съдии и политици у нас. Компания им правят ексфинансов министър, брат му, един знаков бивш собственик на футболен гранд, и още неколцина “златни младежи”. Същият този кръжец напълни специализирания съд с "цвета на пловдивския съдебен елит", верни изпълнителки на мокри поръчки за разправа с политически и икономически конкуренти, лишени от какъвто и да е било морал и професионално достойнство.

  Анализаторите на акцизния сектор допълниха, че бъдещите енергийни босове не били в състояние да работят в чиста пазарна среда, ето защо през последните 20 години се имплантирали във всяка политическа сила, за да си осигурят чадър. И винаги са лежали под златна сянка. Като същински галеници на всяка власт, дейността им никога не е била подлагана на реална проверка, а дори неколцината импотентни опити държавата да бръкне в гнездото на осите са били контролирани “от когото трябва”. В тази връзка още никой не е отрекъл обвиненията, че същата фирма е създадена като пощенска кутия-приносител на акции, криеща участието на висши политици в частния бизнес, категорични са информаторите ни.

  Целта на Миньовите конкуренти била абсолютният монопол, “защото за честна игра видимо не им стигат силите”. Или поне това сочат най-актуалните им финансови резултати. Същите умело притискали и видна банкерка за да прилапат без пари и притежавания от нея винпром край морето.
  Дългата им сянка още миналата година лъсна изпод късата пола на градската им Гинка Върбакова, но връзките бяха толкова косвени, че минаха в графата “клюки”. Не така мислеше обаче един от най-задълбочените изследователи на престъпната им дейност Тихомир Безлов. На 26 февруари м.г. пред камерите на Нова той заяви в прав текст: “Така че за мен Гинка Върбакова е подставено лице. ЧЕЗ не са лифтовете на Банско, не е дори Булгартабак, от които не зависи живота на българите, това е компания, от която зависят милиони българи“. На 1 март т.г, вече при Сашо Диков, Безлов отново намекна за сенчестите играчи, разказвайки че увеличените приходи от акцизи за 2018 г. се дължат на политическо решение за спиране на контрабандата, извършвана години наред от легална българска фабрика.

  Явно кукловодите от бившата Държавна сигурност са решили, че след като техните момчета вече изцедиха и пресушиха акцизните си фабрики, е ред да ги компенсират със сладък енергиен бизнес. “Там печалбите са яки и не щат мотика. За разлика от земите на Миньо Стайков. Той поне в следващата половин година няма да плаща за ток на ЧЕЗ. Защото сметките щели се поемат от фонд “Затворническо дело” докато търка нара на “Геме”-то”, вдигат наздравици душманите му. И наместват задници във вип-трибуните да гледат свирения мач отблизо. Наздраве!

 • 3
  kdo52372883 avatar :-?
  kdo52372883

  Абе защо тук пак ми намирисва на Дебелия? То май не остана нещо, което ТОЙ да не иска да налапа. След като вече и ТИМ му играят по свирката...

 • 4
  oky51599440 avatar :-|
  kalata

  До коментар [#3] от "kdo52372883":

  Това, че имат инвестиции в дружеството не ги прави автоматично тези, които ще решават какво да се случва с него. Много други хора също вземат решение дали да придобият ЧЕЗ или не. А и след смешния опит на Гинка, всеки друг изгледа по- подходящ.

 • 5
  boras avatar :-|
  boras

  До коментар [#3] от "kdo52372883":

  Стана вече като болест, да виждаме навсякъде сянката на Пееф. Не без основание, разбира се. Но тук не мисля като теб.

 • 6
  mpenev avatar :-|
  Milen Penev

  Регулаторът в Гърция им каза директно,че нямат достатъчно капитал и използват порочни практики между дружествата в холдинга. В румъния безмалко да им вземат лиценза ... а в БГ кандидастват за стратегически актив, който им е тотално непознат....е няма такава държава. Искренно се надявам регулаторът да не им разреши


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход