И американската "Конкорд смарт инфраструктура" АД ще предоставя електронните услуги тол и винетни такси

Ако успее да докаже съвместимост с електронната система на АПИ, компанията ще получи разрешение да заработи като национален доставчик на услуги и ще оперира под търговската марка Digitoll

Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock

В началото на месеца Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) подписа договор с "Конкорд смарт инфраструктура" АД за национален доставчик на услуги (НДУ) за електронно събиране на пътни такси – винетки и тол. Считано от датата на подписване на договора, компанията има на разположение 10 дни, за да докаже оперативна съвместимост с eлектронната система за събиране на пътни такси, каквато е процедурата за всеки кандидат. След изтичането на този срок договорът влиза в сила и може да се започне дейност по предоставяне на услуги. Към момента АПИ има договори за тази дейност с българската компания "Интелигентни трафик системи". В началото на юни заявление за регистрация за НДУ е подала още една компания.

"Пред държавата стои една много добра възможност да подобри многократно приходите си от ползването на пътната инфраструктура по справедлив начин. Това може да стане чрез диверсификация на каналите и повишаване на ефективността на събираемостта на пътните такси, които отговарят на европейската ни принадлежност.

Пътната инфраструктура е изключително важна за осигуряване добро качество на живот и постоянни инвестиции. Това изисква непрекъсната и качествена поддръжка, затова са таксите – пари, които хората да разберат, че се влагат в името на тяхната сигурност и удобство, но и в полза удобството и развитието за бизнеса от всички сектори. Ние имаме желание да помогнем за подобряване на качеството на живот и бизнес климата в страната и можем да го направим благодарение на експертизата на екипа, който създаде и управлява "Конкорд смарт инфраструктура", смята изпълнителният директор на компанията Кирил Георгиев.

Мажоритарен собственик в "Конкорд смарт инфраструктура" АД е американската Concord Smart Infrastructure, Inc. В ръководството на компанията участват мениджъри с огромен опит в областта на дигиталните услуги за клиенти от Fortune Global 500 и важни инфраструктурни проекти по целия свят.

Част от ръководния екип на българското дружество има дългогодишен опит и в управлението на американската компания Concord, която се занимава с внедряване на облачни решения, информационна сигурност, дизайн на дигитални решения и анализ на данни. За 16 години в бизнеса от дружеството отчитат над 1600 успешни проекта в регулирани индустрии като инфраструктура, застраховане, финанси и здравеопазване. Екипът на Concord има богат опит в различни партньорства с федералното правителство на САЩ, както и различни местни и щатски правителства.

Изпълнителен директор на "Конкорд смарт инфраструктура" АД е Кирил Георгиев, който е специалист с богат опит в софтуерната индустрия. Годините работа на различни позиции в държавния сектор го правят изключително полезен при осъществяването и ръководенето на проекти, простиращи се върху повече от една професионална плоскост.

Кирил е специалист с магистърска степен по европейски изследвания от Университета "Винсен-Сен-Дени" (Париж VIII). Той е магистър и по френска филология от Софийския университет "Св. Климент Охридски".
Джеф Нортръп е основател на Concord и Concord Smart Infrastructure, Inc. Той е и един от директорите на българското дружество "Конкорд смарт инфраструктура" АД. През последните години е фокусиран върху управлението на услуги, нововъзникващи пазари и научноизследователска и развойна дейност. Активно участва в благотворителни инициативи, включително лобиране от името на четири асоциации за получаване на общинско финансиране на стойност 20 млн. долара по инфраструктурни проекти в Минесота, както и съвместно ръководене на работна група за успешен референдум за инвестиция от 130 млн. долара в подобрения на съоръжения в държавни училища.
Ивайло Генов е член на управителния съвет и бивш технически директор на Concord. Той има ключова роля в глобалните партньорства на Concord и управлението на критичната инфраструктура. Като основател на няколко компании Ивайло има значителен опит в управлението на проекти в областта на инфраструктурата, енергетиката, здравеопазването и други регулирани отрасли.

В "Конкорд смарт инфраструктура" АД заема поста директор.
Флорин Ибрани е основател на Concord Smart Infrastructure, Inc. и главен изпълнителен директор на Concord, където следи всички операции на компанията и нейните взаимоотношения с ключови клиенти. Флорин стои зад успешното развитие и израстване на Concord, като се грижи за изграждането на ефективни екипи. Работи с други големи компании в ИТ сектора и е в основата на редица браншови инициативи.