Как технологиите могат да изместят Доган и Ковачки

Reuters

Как технологиите могат да изместят Доган и Ковачки

Виртуалните електрически централи са по-добро решение за балансирането на енергийните системи

Ивайло Станчев, Йоан Запрянов
16561 прочитания

Reuters

© Reuters


Големият проблем на възобновяемите енергийни източници вече не е цената. Вятърните турбини и слънчевите панели поевтиняха драстично през последните години и енергията им стана конкурентна на пазара. Проблемът е, че производството е непостоянно. Тъй като климатът е непредвидима система, а ток трябва да има винаги, операторите на електроенергийните системи са изправени пред различни предизвикателства - свръхпредлагане в нощните часове, недостиг в облачно и безветрено време.

Досега решението за това бяха познатите стари въглищни и газови централи. Включването и изключването им помага за балансирането на системата, когато е нужно. За България например това се изразява с промени в натоварването на т.нар. американски централи и ВЕЦ-овете. В страни с по-развит електроенергиен пазар работи и ограничаването на консумацията на индустрията през часовете с недостиг на ток.

Този модел обаче скоро ще претърпи промени. Първо, защото въглищните централи ще излязат от употреба постепенно. Второ, защото с увеличаването на дела на ВЕИ в мрежата ще са необходими много по-ефективни начини за балансиране на търсенето и предлагането. Затова запознайте се с виртуалните електроцентрали.

Хъб за електричество

Според американския енергиен консултант Navigant Research виртуалната електроцентрала е "система, която разчита на софтуер и интелигентна мрежа за дистанционно и автоматично управление и оптимизиране на децентрализирани енергийни мощности (най-вече ВЕИ) чрез специална платформа, свързана с пазарите на дребно и с пазарите на едро".

Зад сложното обяснение всъщност се крие идеята за онлайн платформа, която обединява различни нови енергоизточници: вятърни и соларни централи, такива на биомаса или газ, както и батерии за съхранение на енергия. Тя ги комбинира, като изравнява спадовете им и осигурява постоянно предлагане на ток, което чрез съответния софтуер се търгува при най-изгодните условия на пазарите. Накратко, целта е не само ВЕИ да се държат като конвенционални ТЕЦ със стабилна генерираща мощност, но дори да бъдат по-ефективни и гъвкави.

"Виртуалните електроцентрали все още не са масова реалност най-вече заради регулаторни проблеми, но скоро това ще се промени", каза специално за "Капитал" Бен Хил, който е бивш вицепрезидент на Tesla, търговски и технически съветник на британския стартъп Solo Energy и собственик на консултантска фирма B3 New Energy. Според него най-лесният начин да си представим една виртуална електроцентрала е следният - можеш да продаваш електричество на съседа си, ако имаш соларен панел на покрива си, който произвежда повече енергия, отколкото ти е нужна. "Умната система ще ти казва дали можеш да си позволиш да продаваш своята енергия, а наличието на батерии ще осигури допълнителна гъвкавост. Така ще се спестят много пари и всички печелят", убеден е той. Умножете мащаба няколко хиляди пъти и същият принцип важи вместо за покривни инсталации за големи соларни и вятърни централи. Но за да работи той, е нужна съответната регулаторна рамка.

Новият пазар

Сега в България за управлението на мрежата отговаря Електроенергийният системен оператор (ЕСО). Въпросното държавно дружество определя кои централи с каква мощност да работят в зависимост от прогнозираното потребление и договорения износ. При излишък на ток (който се получава, защото прогнозите не са в реално време) се активират помпите на ВЕЦ "Чаира", а при недостиг - печално известният студен резерв, където са тецовете на Ахмед Доган и Христо Ковачки.

Проблемът и в двата случая е, че заради много малък излишък или недостиг се активират големи мощности, които създават допълнителен дисбаланс. Ако в системата има критичен недостиг от само 5 мВт мощност например, ЕСО трябва да активира един от блоковете на ТЕЦ "Варна", който е с 210 мВт мощност. Това, от една страна, струва скъпо на ЕСО - тя трябва да плати на централата на Доган както за тази активация, така и за това, че тя седи в очакване.

От друга, този излишък не може да бъде съхранен и се активират помпите на вецовете, които да изразходят нужната енергия. Това също струва доста на ЕСО. Накрая цялата цена за балансиране се отразява в сметките за тока за всички потребители.

При наличието на умни мрежи и виртуални електроцентрали тази схема би могла значително да се оптимизира. Те предлагат платформа за осигуряване на гъвкавост при търсенето и предлагането, чрез която е много по-лесно да се балансира системата. Например когато оператор като ЕСО поиска 5 мВт допълнителна мощност, виртуалното предприятие ще направи две неща. Първо, ще потърси места за намаляване на натоварването, така че системата въобще да не се нуждае от всички или част от тези 5 МВт. След това ще прецени къде може да генерира допълнителна електроенергия - чрез батерии или диспечериране на водни, вятърни или слънчеви съоръжения.

Дори в момента в България действат т.нар. балансиращи групи, които обединяват различни производители (най-вече ВЕИ), като целта им е да минимализират дисбалансите при производството. Реално обаче те не управляват активно производството и невинаги търгуват в реално време при най-добрите условия, а не разполагат и с опции за съхранение на енергия.

Трансформация в действие

Това може да ви звучи фантастично, но Бен Хил очаква още през следващите 18 месеца да видим много големи промени в Европа по отношение на регулациите и до 2025 г. да има огромен ръст в броя на виртуалните електроцентрали. Основната причина за това е законодателната рамка на ЕС - пакетът "Чиста енергия", който предстои да бъде хармонизиран от всички страни членки, включително и България.

"Най-голямата причина да нямаме масови виртуални централи днес, са регулациите. Те изостават много от технологията. Другата причина е поверителността. Особено в страни като Германия, има много бариери по отношение на споделянето на данни, каквото обаче е нужно, за да функционира една виртуална електроцентрала. Участващите в нея трябва да се съгласят със споделянето на своите данни, за да станат част от голямата екосистема", казва Хил.

Една от причините този модел да влезе бързо в действие, е увеличаването на дела на електрическите коли. Все повече държави в Европа залагат на електризирането на част от автопарка си - за последните 4 години броят на тези коли е нараснал почти 6 пъти. Те могат да се използват като стационарни батерии, когато не са в движение. Виртуалната електроцентрала може да има достъп до стотици и дори хиляди електромобили и в зависимост от пазарните условия и нуждата да ги зарежда или да използва съхранената в тях енергия според предварително зададени ограничения от собствениците. Подобен подход би могъл не само да спести от цената за зареждане на колата, но дори да осигури пасивен доход при продажбата й на по-висока цена в пиковите часове. Такъв модел също не е фантастичен: той вече работи на различни места в Европа, например във виенския квартал Асперн, където общината и Siemens са свързали гаражите в обща система, която преценява кога да зарежда и използва енергията от автомобилите.

Колко ще струва токът

Най-важният въпрос около виртуалните електроцентрали е свързан с цената на продаваната от тях електроенергия - как точно ще се формира тя и как приходите ще се разпределят между различните производители? "Зависи от много фактори, които трябва да се вземат предвид за всеки отделен проект. Цените несъмнено ще се различават, но в бъдеще ще има компании с конкретни тарифи, както сме свикнали и днес. Има компании като Solo Energy във Великобритания, които управляват този процес. Накратко, те казват на клиентите си "днес плащате 15 цента/КВтч, а утре може да плащате 12 цента или пък 17. Зависи от обстоятелствата", обяснява Бен Хил.

Това изглежда по-несигурно от сегашната ситуация. Но, първо, то със сигурност ще бъде регулирано по някакъв начин, както и досегашния пазар. И второ, ако сметнете колко милиони левове годишно няма да плащаме на политически свързани фигури, тези разлики със сигурност биха се стопили.

Големият проблем на възобновяемите енергийни източници вече не е цената. Вятърните турбини и слънчевите панели поевтиняха драстично през последните години и енергията им стана конкурентна на пазара. Проблемът е, че производството е непостоянно. Тъй като климатът е непредвидима система, а ток трябва да има винаги, операторите на електроенергийните системи са изправени пред различни предизвикателства - свръхпредлагане в нощните часове, недостиг в облачно и безветрено време.

Досега решението за това бяха познатите стари въглищни и газови централи. Включването и изключването им помага за балансирането на системата, когато е нужно. За България например това се изразява с промени в натоварването на т.нар. американски централи и ВЕЦ-овете. В страни с по-развит електроенергиен пазар работи и ограничаването на консумацията на индустрията през часовете с недостиг на ток.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
 • 1
  panteleev avatar :-|
  Явор Пантелеев

  Защо пак откриваме топлата вода?
  Има българска компания която предлага такива решения.
  Миналата година даже спечелиха изключително сериозен проект за осигуряване на защита от ръжда на тръбна система през пустинята чрез комбинация от различни енергоизточници и съответния софтуер.
  Пак американци...
  Ще ни направят отстъпка заради изтребителите сигурно


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход