Безплатно приложение помага при инциденти и издирване на изгубени в планината

E-SOS бе представено в лабораторията за иновации на ОББ - Surf Studio

Изпълнителният директор на ДЗИ Коста Чолаков представя мобилното приложение, което е разработено в партньорство с Vivacom и е изцяло в обществена полза
Изпълнителният директор на ДЗИ Коста Чолаков представя мобилното приложение, което е разработено в партньорство с Vivacom и е изцяло в обществена полза    ©  Надежда Чипева
Изпълнителният директор на ДЗИ Коста Чолаков представя мобилното приложение, което е разработено в партньорство с Vivacom и е изцяло в обществена полза
Изпълнителният директор на ДЗИ Коста Чолаков представя мобилното приложение, което е разработено в партньорство с Vivacom и е изцяло в обществена полза    ©  Надежда Чипева

Мобилно приложение за проследяване на туристи в планината, включващо и мини здравно досие на потребителя, разработиха застрахователната компания ДЗИ в партньорство с Vivacom и Сирма Груп Холдинг. То е безплатно и е създадено в обществена полза. Засега E-SOS се инсталира на телефони с операционна система Android, а до седмици ще е налично и за iOS. Приложението бе представено при откриването на лабораторията за иновации Surf Studio в Обединена българска банка, създадена по подобие на други такива центрове, изградени в системата на белгийската група KBC.

"В тази лаборатория събираме знания за бъдещето и се надявам, че много от иновациите, които се родят в нея, ще влязат в живота ни като потребители на банкови и застрахователни услуги", каза Петър Андронов, главен изпълнителен директор на ОББ и кънтри мениджър на KBC Group в България.

За помощ натиснете тук

E-SOS е приложение, което подпомага животоспасяващи операции при инциденти, включително при издирване на изгубени туристи в планината. През него може да се подава сигнал на спасителните екипи от телефон 112, включително чрез споделяне на локация. Позволява да се съобщава на Бърза помощ и основна здравна информация за пострадалото лице като кръвна група, алергии, използвани медикаменти. Приложението има за цел да подпомага и издирването на изгубени туристи в планините, тъй като дава възможност за проследяване на посоката на движение преди изгубването на връзка. Данните са предварително споделени от потребителя с ограничен кръг негови близки лица.

"Целта на приложението не е да прави печалба, а да е в полза на обществото, като предотвратява нежелани последствия от инциденти", каза изпълнителният директор на ДЗИ Коста Чолаков при представянето му пред журналисти. "То може да се ползва от клиенти на всички мобилни оператори и от клиентите на всички застрахователни компании", добави Александър Добрев, главен изпълнителен директор на Vivacom. Желанието на партньорите е E-SOS да набере колкото се може по-голяма популярност и да се докаже като обществено полезен инструмент, спасяващ животи. Предвижда се в бъдеще здравното досие да се допълва с още информация, която да улеснява обслужването на потребителите.

Банкова лаборатория

Мобилното приложение бе представено при откриването на лабораторията за иновации Surf Studio в централата на ОББ в София. То се създава по подобие на други такива центрове, работещи в системата на белгийската група KBC, собственик на банката и застрахователя ДЗИ. Surf студиата са място, на което се раждат идеи и проекти за подобряване на обслужването на потребителите.

"Три са целите, за които създаваме тази лаборатория: първо, да е място, на което хората могат да докоснат без страх технологиите, за да проверят как те биха могли да улеснят ежедневието им; да срещне бизнеса с IT специалистите и да им помогне да заговорят на един език и трето, да послужи като вдъхновение за общността, защото то е това, което кара хората да търсят знания", каза на откриването Кристоф де Мил от ОББ.

"Технологиите не бива да бъдат възприемани като заплаха. Те носят промяна и драматично ще променят живота ни, започвайки от професиите ни и начина, по който мислим. Аз не знам дали след време няма да имаме наномедици, memory augmentation surgeons или vertical farmers. Но e важно да имаме хора, които си задават въпроса как нещо може да бъде подобрено, а не толкова коя е технологията, с която може да стане това", добави Ерик Люц, главен мениджър "Иновации" в KBC Group, който пристигна в България специално за откриването на българската лаборатория.

Ерик Люц, главен мениджър "Иновации" в KBC Group:

Искаме хората да преодолеят страха от технологиите


Какъв е ефектът от Surf студиата на KBC Group в другите държави?

Това, което виждаме като непосредствен ефект, е как правят технологиите близки до хората и ги карат да виждат в тях не само заплаха, но и възможност. Все още хората изпитват някакъв страх, което ги възпира да използват технологии, така че, идвайки в Surf Studio, те преодоляват това притеснение и започват да се замислят как могат да използват технологията в работата си, в ежедневието си. Това помага за по-бързото навлизане на технологиите.

Другият ефект е обратната връзка с клиентите. Идвайки в студиото, те ни дават идеи как да подобряваме обслужването. И третият ефект е образователният - ние виждаме как ученици и студенти се ентусиазират, докосвайки се до технологиите, и това ги кара да искат да знаят повече. В това ние виждаме нашият принос към общността.

Има ли конкретна иновация, която се е родила в такова Surf Studio?

В такава среща експериментираме с различни неща, например чат-ботове. Ние бяхме готови да работим със Siri и Alexa веднага след като гласовите асистенти се появиха на пазара. Разглеждаме възможностите на блокчейн технологията. Не всичко от това, което разглеждаме в лабораторията, достига до бизнеса. Имаме например случай с едно приложение, което чрез камерата на телефона разпознава подадения обект и веднага дава информация кой произвежда съответното изделие. Но още не знаем какво приложение бихме могли да му дадем. По-важното е, че това стимулира креативно мислене, което спомага за разрешаването на бизнес задачи.

Още от Капитал