САЩ може да облекчат временно търговските санкции срещу Huawei

Китайската компания се опитва да се справи с критичната ситуация

САЩ може да смекчат скоро някои търговски санкции срещу Huawei, след като включването на китайския телекомуникационен гигант в американския "черен списък" тази седмица направи почти невъзможно компанията да купува стоки американско производство, съобщава Reuters.

Министерството на търговията е възможно да издаде временно общо разрешително, за да даде време на американските фирми и гражданите, които имат оборудване от Huawei, да осигурят неговата поддръжка, каза говорител на институцията. Разрешителното ще остане в сила 90 дни и няма да важи за нови сделки. От Huawei засега не са коментирали информацията.

В четвъртък министерството на търговията на САЩ включи китайската компания в списъка си с юридически лица, на които е забранено да правят бизнес с американски компании без специално разрешително. В т.нар. черен списък по принцип попадат компании, чиято дейност е смятана за вредна за националната сигурност или външнополитическите интереси на САЩ.

Новината за възможното смекчаване на ограниченията срещу Huawei идва на фона на ескалацията на търговското напрежение между САЩ и Китай.

Стимулът за китайската компания

В същото време китайският гигант се опитва да извади и позитиви от създалата се ситуация. В писмо до служителите на Huawei, видяно от източник на Financial Times, главният изпълнителен директор на HiSilicon, дъщерното дружество на Huawei Technologies, произвеждащо полупроводници, Хи Тингбо пише: "Всички резерви, които сме произвели, се превърнаха в план А за една нощ." Той определи действията на САЩ като "безумно решение".

HiSilicone попадна на радара на САЩ преди четири години, когато започна да произвежда чипове за смартфони. Huawei създаде компанията през 2004 г., за да намали зависимостта си от вноса. В момента при модемните чипове компанията произвежда сама 45%, като прогнозите са за увеличение до 60%, съобщи Global Times, позовавайки се на доклад на DigiTimes.

В началото на годината Редфокс Ки, президент на бизнес отдела за интелигентни изчисления на Huawei, каза, че "вижда добра инерция за сървърното направление на компанията в Европа и Азиатско-Тихоокеанския регион" и очаква приносът на международния й бизнес да продължи да нараства. Миналата година дружеството произведе чипове на стойност 7.5 млрд. долара.

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България

Минало, настояще, бъдеще

Минало, настояще, бъдеще