Веригата на Джейми Оливър е пред фалит
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Веригата на Джейми Оливър е пред фалит

Джейми Оливър е известен с кулинарните си книги и телевизионни предавания, излъчвани в десетки страни. Първият му пробив в сферата е бил преди 20 години във Великобритания. Оливър подкрепя здравословното хранене и е защитник на идеята, че в училищата трябва да бъде доставяна полезна храна

Веригата на Джейми Оливър е пред фалит

Заради затварянето на 25 ресторанта работата си ще загубят над 1000 души

8991 прочитания

Джейми Оливър е известен с кулинарните си книги и телевизионни предавания, излъчвани в десетки страни. Първият му пробив в сферата е бил преди 20 години във Великобритания. Оливър подкрепя здравословното хранене и е защитник на идеята, че в училищата трябва да бъде доставяна полезна храна

© Reuters


Веригата ресторанти на известния британски готвач Джейми Оливър е пред фалит, съобщава BBC. Заради затварянето на 25 ресторанта работата си ще загубят над 1000 души. Веригата вече се управлява от синдици.

Преди две години бизнесът на Оливър избегна същата съдба на косъм, като тогава бяха затворени голям брой заведения, работещи на загуба. Сега 22 от ресторантите вече са затворени. Двата италиански ресторанта от веригата, както и заведението на летище Gatwick в Лондон ще продължат да оперират в краткосрочен план.

Щетите

Оливър, който инвестира в бизнеса общо 4 млн. лири тази година, изрази съжалението си за случилото се. "Разбирам колко трудно е това за всички", заяви той.

"Наскоро групата предприе действия за осигуряването на допълнителни инвестиции в бизнеса, като от началото на 2019 г. Джейми Оливър е внесъл допълнителни средства в размер на 4 млн. паунда. Въпреки това, с оглед на малкия шанс за намирането на подходяща дългосрочна инвестиция и на неблагоприятната търговска среда, мениджмънтът на компанията реши да пристъпи към процедура по несъстоятелност", се посочва в изявление на синдиците.

Fifteen Cornwall остава незасегната. Международните ресторанти Jamie's Italian, Jamie's Pizzeria и Jamie's Deli също ще продължат нормално дейността си.

"Искам да благодаря на всички клиенти, които ни подкрепяха през изминалите 10 години, беше истинско удоволствие да ви обслужвам", казва Оливър в свое изявление.

"Отворихме Jamie's Italian през 2008 г. с намерението да променим представата за среден бизнес във Великобритания благодарение на голямата ни добавена стойност и висококачествени съставки. Всичко това в комбинация с невероятния екип, който споделя моята страст към вкусната храна и доброто обслужване", обяснява той.

От синдиката Unite обявиха, че случилото се е "опустошителен удар за лоялния и трудолюбив персонал на веригата". "Настоящата икономическа несигурност не е от полза за ресторантите. Както винаги, служителите са тези, които усещат лошите последици от решението на борда", смятат от синдиката.

"Тежко е да приемем такова нещо. Не сме го очаквали. Наистина е брутално", коментира един от служителите в ресторанта в Бирмингам, Валънтайн Балбинот.

През декември 2018 г. готвачът вложи 3 млн. лири собствени средства в ресторантьорския си бизнес.

Да бъдеш в крак с тенденциите

Според Саймън Мидловски, който е партньор в адвокатската компания Gordons, Джейми Оливър дължи провала си на това, че не е могъл да се справи с променящите се тенденции.

"За да си успешен в този сектор, трябва постоянно да еволюираш - както с менюта, така и в комуникацията с клиентите", смята той.

Веригата на Оливър е последната жертва на неблагоприятните търговски условия във Великобритания. По-рано тази година в списъка на губещите попадна веригата кафенета Patisserie Valerie, която затвори 70 магазина. Вследствие на това 920 души загубиха работата си. Други вериги, които се борят да оцелеят през последните години, са Byron Burger, Prezzo и Carluccio.

"Ресторантите страдат от по-високите наеми, растящите цени на хранителните продукти и нарастващата конкуренция. Затова трябва да се подготвят за промяна. Не е лъжа, че по-малките брандове, които имат по-голяма свобода и са по-гъвкави, в момента се оказват печеливши", обяснява Мидловски.

Веригата ресторанти на известния британски готвач Джейми Оливър е пред фалит, съобщава BBC. Заради затварянето на 25 ресторанта работата си ще загубят над 1000 души. Веригата вече се управлява от синдици.

Преди две години бизнесът на Оливър избегна същата съдба на косъм, като тогава бяха затворени голям брой заведения, работещи на загуба. Сега 22 от ресторантите вече са затворени. Двата италиански ресторанта от веригата, както и заведението на летище Gatwick в Лондон ще продължат да оперират в краткосрочен план.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina

    Българите създадоха понятието "сръбска скара" (което не съществуваше дори и в самата Сърбия), а Jamie Oliver създаде италиански гозби, измислени от англичанин.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK