С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
1 22 май 2019, 17:33, 6531 прочитания

Веригата на Джейми Оливър е пред фалит

Заради затварянето на 25 ресторанта работата си ще загубят над 1000 души

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Веригата ресторанти на известния британски готвач Джейми Оливър е пред фалит, съобщава BBC. Заради затварянето на 25 ресторанта работата си ще загубят над 1000 души. Веригата вече се управлява от синдици.

Преди две години бизнесът на Оливър избегна същата съдба
на косъм, като тогава бяха затворени голям брой заведения, работещи на загуба. Сега 22 от ресторантите вече са затворени. Двата италиански ресторанта от веригата, както и заведението на летище Gatwick в Лондон ще продължат да оперират в краткосрочен план.


Щетите

Оливър, който инвестира в бизнеса общо 4 млн. лири тази година, изрази съжалението си за случилото се. "Разбирам колко трудно е това за всички", заяви той.

"Наскоро групата предприе действия за осигуряването на
допълнителни инвестиции в бизнеса, като от началото на 2019 г. Джейми Оливър е внесъл допълнителни средства в размер на 4 млн. паунда. Въпреки това, с оглед на малкия шанс за намирането на подходяща дългосрочна инвестиция и на неблагоприятната търговска среда, мениджмънтът на компанията реши да пристъпи към процедура по несъстоятелност", се посочва в изявление на синдиците.
Fifteen Cornwall остава незасегната. Международните ресторанти Jamie's Italian, Jamie's Pizzeria и Jamie's Deli също ще продължат нормално дейността си.




"Искам да благодаря на всички клиенти, които ни подкрепяха през изминалите 10 години, беше истинско удоволствие да ви обслужвам", казва Оливър в свое изявление.

"Отворихме Jamie's Italian през 2008 г. с намерението да променим представата за среден бизнес във Великобритания благодарение на голямата ни добавена стойност и висококачествени съставки. Всичко това в комбинация с невероятния екип, който споделя моята страст към вкусната храна и доброто обслужване", обяснява той.

От синдиката Unite обявиха, че случилото се е "опустошителен удар за лоялния и трудолюбив персонал на веригата". "Настоящата икономическа несигурност не е от полза за ресторантите. Както винаги, служителите са тези, които усещат лошите последици от решението на борда", смятат от синдиката.

"Тежко е да приемем такова нещо. Не сме го очаквали. Наистина е брутално", коментира един от служителите в ресторанта в Бирмингам, Валънтайн Балбинот.
През декември 2018 г. готвачът вложи 3 млн. лири собствени средства в ресторантьорския си бизнес.


Да бъдеш в крак с тенденциите

Според Саймън Мидловски, който е партньор в адвокатската компания Gordons, Джейми Оливър дължи провала си на това, че не е могъл да се справи с променящите се тенденции.

"За да си успешен в този сектор, трябва постоянно да еволюираш - както с менюта, така и в комуникацията с клиентите", смята той.

Веригата на Оливър е последната жертва на неблагоприятните търговски условия във Великобритания. По-рано тази година в списъка на губещите попадна веригата кафенета Patisserie Valerie, която затвори 70 магазина. Вследствие на това 920 души загубиха работата си. Други вериги, които се борят да оцелеят през последните години, са Byron Burger, Prezzo и Carluccio.

"Ресторантите страдат от по-високите наеми, растящите цени на хранителните продукти и нарастващата конкуренция. Затова трябва да се подготвят за промяна. Не е лъжа, че по-малките брандове, които имат по-голяма свобода и са по-гъвкави, в момента се оказват печеливши", обяснява Мидловски.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

05 ноември 2019
София Ивент Център

Конференция The Future of Retail


Ранна регистрация до 21 октомври.

Как ще изглежда ритейл секторът през следващите 5 години и какви са възможностите за нови пазари пред местните търговци?
Водещи лектори от България и чужбина ще представят своите отговори по време на ежегодния форум на Капитал, посветен на ритейл бизнеса.

Още акценти в програмата:


  • Нови технологии и дигитализация
  • Тенденции в ритейл маркетинга
  • Клиентско поведение и преживяване
  • Устойчива и екологична търговия
  • Синергия между физическите и онлайн магазини
  • Иновации в търговските пространства

Конференция The Future of Retail Запазете билет

Прочетете и това

Излизането на Saudi Aramco на борсата може да се отложи заради атаката с дронове Излизането на Saudi Aramco на борсата може да се отложи заради атаката с дронове

Експертите поставят под въпрос сигурността на активите на компанията и доверието на бъдещите акционери

17 сеп 2019, 243 прочитания

"Биовет" откри нов завод за ветеринарни лекарства на стойност 300 млн. лв. 2 "Биовет" откри нов завод за ветеринарни лекарства на стойност 300 млн. лв.

Съоръжението на компанията на братята Кирил и Георги Домусчиеви беше открито от премиера и трима министри

16 сеп 2019, 2858 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Американски кошмар на българска "Арена"

С поредица юридически хватки инвеститорът в двата софийски мултиплекса "Арена" бяга от новия основен кредитор - фонда Apollo. От схемата страда целият инвестиционен климат

Сметка за 600 милиона: обществените поръчки в края на мандата на Фандъкова

Дългосрочните поръчки за сметосъбиране, поддръжка и RDF бяха раздадени преди изборите и оставят следващия кмет с вързани ръце

Експериментът Бобов дол

В замрялото сърце на въгледобива е разрешено най-мащабното изгаряне на отпадъци на Ковачки

Как започва вносът на боклуци в България

Отпадъци за горене започват да се внасят в периода 2014 - 2016 г., като зад начинанието е бившият директор на "Лукойл България" Валентин Златев.

Училище в облака

Стратегията на 90-о СОУ привлича все повече ученици от съседни райони и училища с иновативните си методи

20 въпроса: Ралица Петрова

Режисьорката на "Безбог" завършва сценария към следващия си филм

Изкуството, майна

Нощта на музеите и галериите се завръща в Пловдив (13-15 септември) със силно международно участие