С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 22 май 2019, 17:33, 7693 прочитания

Веригата на Джейми Оливър е пред фалит

Заради затварянето на 25 ресторанта работата си ще загубят над 1000 души

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Веригата ресторанти на известния британски готвач Джейми Оливър е пред фалит, съобщава BBC. Заради затварянето на 25 ресторанта работата си ще загубят над 1000 души. Веригата вече се управлява от синдици.

Преди две години бизнесът на Оливър избегна същата съдба
на косъм, като тогава бяха затворени голям брой заведения, работещи на загуба. Сега 22 от ресторантите вече са затворени. Двата италиански ресторанта от веригата, както и заведението на летище Gatwick в Лондон ще продължат да оперират в краткосрочен план.


Щетите

Оливър, който инвестира в бизнеса общо 4 млн. лири тази година, изрази съжалението си за случилото се. "Разбирам колко трудно е това за всички", заяви той.

"Наскоро групата предприе действия за осигуряването на
допълнителни инвестиции в бизнеса, като от началото на 2019 г. Джейми Оливър е внесъл допълнителни средства в размер на 4 млн. паунда. Въпреки това, с оглед на малкия шанс за намирането на подходяща дългосрочна инвестиция и на неблагоприятната търговска среда, мениджмънтът на компанията реши да пристъпи към процедура по несъстоятелност", се посочва в изявление на синдиците.
Fifteen Cornwall остава незасегната. Международните ресторанти Jamie's Italian, Jamie's Pizzeria и Jamie's Deli също ще продължат нормално дейността си.




"Искам да благодаря на всички клиенти, които ни подкрепяха през изминалите 10 години, беше истинско удоволствие да ви обслужвам", казва Оливър в свое изявление.

"Отворихме Jamie's Italian през 2008 г. с намерението да променим представата за среден бизнес във Великобритания благодарение на голямата ни добавена стойност и висококачествени съставки. Всичко това в комбинация с невероятния екип, който споделя моята страст към вкусната храна и доброто обслужване", обяснява той.

От синдиката Unite обявиха, че случилото се е "опустошителен удар за лоялния и трудолюбив персонал на веригата". "Настоящата икономическа несигурност не е от полза за ресторантите. Както винаги, служителите са тези, които усещат лошите последици от решението на борда", смятат от синдиката.

"Тежко е да приемем такова нещо. Не сме го очаквали. Наистина е брутално", коментира един от служителите в ресторанта в Бирмингам, Валънтайн Балбинот.
През декември 2018 г. готвачът вложи 3 млн. лири собствени средства в ресторантьорския си бизнес.


Да бъдеш в крак с тенденциите

Според Саймън Мидловски, който е партньор в адвокатската компания Gordons, Джейми Оливър дължи провала си на това, че не е могъл да се справи с променящите се тенденции.

"За да си успешен в този сектор, трябва постоянно да еволюираш - както с менюта, така и в комуникацията с клиентите", смята той.

Веригата на Оливър е последната жертва на неблагоприятните търговски условия във Великобритания. По-рано тази година в списъка на губещите попадна веригата кафенета Patisserie Valerie, която затвори 70 магазина. Вследствие на това 920 души загубиха работата си. Други вериги, които се борят да оцелеят през последните години, са Byron Burger, Prezzo и Carluccio.

"Ресторантите страдат от по-високите наеми, растящите цени на хранителните продукти и нарастващата конкуренция. Затова трябва да се подготвят за промяна. Не е лъжа, че по-малките брандове, които имат по-голяма свобода и са по-гъвкави, в момента се оказват печеливши", обяснява Мидловски.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

За кожата на един гайджин За кожата на един гайджин

Бившият автомагнат Карлос Гон избра да е беглец от японската правосъдна система, но животът му тепърва ще става по-сложен

17 яну 2020, 741 прочитания

Без вода няма индустрия Без вода няма индустрия

Промишленото водоснабдяване засега е осигурено на повечето места в страната, но за някои компании има притеснения

17 яну 2020, 743 прочитания

24 часа 7 дни

17 яну 2020, 2442 прочитания

17 яну 2020, 1631 прочитания

17 яну 2020, 1549 прочитания

17 яну 2020, 1404 прочитания

17 яну 2020, 1340 прочитания

Всички новини
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Американски кошмар на българска "Арена"

С поредица юридически хватки инвеститорът в двата софийски мултиплекса "Арена" бяга от новия основен кредитор - фонда Apollo. От схемата страда целият инвестиционен климат

Още от Капитал
Два милиарда евро бонус за енергийния преход

България ще получи субсидия от ЕС, за да се справи с последиците от закриването на въглищните централи

Първи борсов тест за 2020

Интересът към предложените 14% от акциите на "Телелинк" в края на януари, ще е показателен за апетита на инвеститорите

По Scala-та на добрия вкус

Как домашните рецепти за сладки и соленки на Калина Иванова се превърнаха в продукти за масовия пазар

Либийската авантюра на Ердоган

Турският президент вдигна залозите в хибридната война за контрола над бившата северноафриканска джамахирия* на Муамар Кадафи

Зеленият път

Как неизползваните жп линии в София може да се превърнат във велоалеи и пешеходни зони

20 въпроса: арх. Анета Василева

Част от платформата за архитектурна критика и публицистика WhАТА

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10