Подрязаните крила на Huawei

Решението на Google удря по амбициите на китайския гигант да оглави глобалния смартфон сектор

Решението на Google да ограничи използването на операционната си система Android в телефоните на Huawei ще удари амбициите на китайския гигант да оглави свръхкоконкурентния глобален смартфон сектор. Компанията не крие, че целта й е това да стане до 2020 г., като измести сегашния лидер Samsung.

Сега този план, изглежда, в най-добрия случай се отлага. Всички телефони Huawei използват модифицирана версия на Android. Забраната ще важи изцяло само за телефони, които нямат текущо инсталирана операционна система на компанията, което предпазва сегашните потребители. За тях ще продължат актуализациите на приложенията, но не и на самата операционна система (виж Q&A).

"Huawei ще продължава да предоставя на потребителите си последните актуализации по отношение на софтуерната сигурност, както и всички услуги, свързани със следпродажбеното обслужване на съществуващите вече на пазара Huawei и Honor продукти", пише в официалното изявление на Huawei. "В това число смартфони и таблети, които вече са закупени от крайните потребители, но и такива, които са все още в наличност на пазарите в световен мащаб." Късно в понеделник американското търговско министерство отпусна временен лиценз от 90 дни за местни компании, които да продължат да поддържат действащите устройства и мрежи на Нuawei.

Препятствие по пътя към №1

Ударът идва в момент, когато компанията буквално се изстрелва към върха. През миналата година Huawei е доставила 206 млн. смартфона от марките Huawei и дъщерната Honor, а през първото тримесечие компанията окончателно измести Apple като номер 2 в света с пласираните 59 млн. бройки. За разлика от другите основни играчи в индустрията, този й бизнес се развива бурно. Въпреки спада в целия сектор (виж графиката) продажбите на Huawei са нараснали с 50% през първите три месеца на годината. През 2018 г. този сегмент за първи път измести по приходи производството на телекомуникационно оборудване на Huawei, което дълги години генерираше капитал, използван за развитието на смартфон бизнеса.

Под американската блокада може да се наложи Huawei да произвежда не само собствена операционна система, но и чипове. Но в момента цялата верига на доставки е суперглобализирана: Huawei разчита за основни компоненти в телефоните и мрежовото си оборудване на фирми от цял свят, като от тях над 30 са американски. Същото важи и за останалите в сектора - например Apple получава компоненти от основния си конкурент, корейската Samsung.

Достатъчно е да се види последният флагман на Huawei - P30 Pro. В него има чипове и компоненти от американските Skyworks, Qorvo, Micron Technologies (според данните й 13% от приходите на последната идват от Huawei), корейската SK Hynix и др. Основни американски производители като Xilinx, Qualcomm, Broadcom и Intel вече предупредиха, че ще спрат да продават на Huawei, за да изпълнят изискванията в забраната. За някои от тези фирми китайците са основен клиент - NeoPhotonics, фирма от Сан Хосе, например има договор с Huawei, носещ 44% от целия й оборот.

По принуда "Направи си сам"

Според различни анализатори действията на САЩ ще принудят Китай и съответно Huawei да произвеждат още повече технологии. Което, разбира се, е трудно, скъпо, и без гарантирано качество, поне на първо време. Още през март изпълнителният директор на потребителското звено на Huawei Ричард Ю коментира, че групата разработва своя собствена операционна система именно в случай, че се достигне до подобна ситуация. "Ако не можем да използваме Android, сме готови с план Б", коментира тогава Ю пред TechCrunch.

В момента Huawei използва във всичките си телефони EMUI, своя модификация на Android. Извън изявлението на Ю няма никакви допълнителни детайли за потенциалната нова операционна система. Единствената изтекла информация е, че името й е HongMeng (сред многото възможни преводи на името, заимствано от древен китайски текст, са "първичен хаос", "голяма тайна" и "природна енергия") и може да бъде използвана освен в смартфони, и в други мобилни устройства като таблети и лаптопи. Подобни инвестиции ще увеличат още повече R&D бюджета на Huawei, който през последните десет години постоянно расте и в момента надхвърля 15 млрд. долара.

От поне седем години смартфон индустрията е доминирана от две операционни системи: Android на Google и iOS на Apple. Тъй като "ябълката" не предоставя системата си на други производители, Android остава единствената масова възможност за компаниите. Над 24 000 модела от 1300 бранда и общо 2.5 млрд. устройства разчитат на платформата на Google. Ограничението от страна на интернет гиганта означава, че следващите телефони на Huawei може да се появят на пазара с инсталирана най-базова Android система с отворен код, в която липсват най-важните и най-масово използвани приложения на фирмата – Google Play, Chrome, Gmail, YouTube и други. Подобно развитие е проблем за компанията основно по отношение на смартфоните, които тя произвежда за външни пазари, защото повечето от приложенията на Google така или иначе са забранени в Китай. Около 49% от доставките на смартфони на Huawei са извън Китай.

"Android е с открит код и в Huawei сме направили значителен принос за развитието и растежа на системата в цял свят. Ще продължим да даваме приоритет на използването и развитието на Android екосистемата", заявиха от компанията пред "Капитал".

Bloomberg също така съобщи, че Huawei преговаря с разработчици на приложения и европейски оператори в опит да наложи собствения си магазин за апликации като алтернатива на Google Play Store. Компанията също така заяви, че има натрупани запаси от чипове и други основни компоненти за три месеца напред. Поне на първо време тя има сили и ресурси да издържи на ограниченията.

Ако не се стигне до споразумение, почти сигурно компанията ще продължи самостоятелно и няма да търси много външни варианти. Тя вече показа възможностите на софтуерния си екип със самостоятелната си операционна система Lite OS в смартчасовника си Watch GT, която замества Wear OS на Google. Разбира се, тази в смартфон е далеч по-сложна и изисква далеч повече партньорства. Но ако Нuawei успее в това начинание, действията й може да имат отражение върху целия смартфон пазар и "монопола" на Android. Samsung от години работи върху собствения си проект Tizen OS, която интегрира в свои смартчасовници и телевизори. Така че няма нищо чудно и други гиганти да изберат самостоятелния път...

Q&A

Имам смартфон Huawei. Трябва ли да се притеснявам?

Новините от Google означават, че когато дойде време за следващото обновяване на цялата операционна система, потребителите няма да я получат. Всичко останало обаче - обновявания за сигурност, обновявания на приложения и други софтуерни "ежедневности" ще продължат да бъдат покривани за всички телефони, които вече имат инсталирана операционна система - включително и тези, които все още не са в крайния потребител, а по магазините.

Това означава ли, че Huawei повече не може да използва Android?

Не. Основата на Android е с отворен код, наречена Android Open Source Project (AOSP), и може да бъде използвана от всеки. Но Huawei трябва да доставя собствените си обновления от AOSP до по-нови версии в смартфоните си, а не да разчита на Google за това. Точно това прави компанията на домашния си пазар в Китай, където услугите на Google не работят. Също така всички добавки за Android, които Google прави през своята рамка Google Play Services, няма да бъдат налични за следващите модели на Huawei.

Какво се случва със следващите модели на HuaweiГолемият проблем би дошъл при бъдещите серии на Huawei. Компанията има две големи серии, които пуска всяка година - серията P през пролетта и моделите Mate, които се появяват през есента. Въпросът съответно е насочен към това с каква операционна система ще е Mate 30 през есента, след като фирмата вече дебютира P30 по-рано през годината и за телефоните на пазара от нея до момента промените не важат.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Глобализацията вече няма да е същата. Сегашното е просто гореща технологична война с използване на геополитически оръжия за масово поразяване и изнудване. И резултатът ще го видим след 5-10 години, ако не и по-рано.

 • 2
  petkata1 avatar :-|
  petkata1

  Крайно време беше, някой да отреже главата на Гуглето. Браво на Тръмп. Да е жив и здрав. Сега Huawei, ще има възможност да покаже нещо полезно за потребителите.

 • 3
  selofia avatar :-?
  Селофия

  Тука вече започна да мирише на ПР акция, платена от Хуавей...
  Да, Хуавей са доставчици на телеоборудване, част от което за бъдещите 5Г мрежи. Да, имат напоследък хубави плочки, ама всичко това работи със софтуер и чипове, произведени и интелектуална собственост на други, некитайски фирми. Хуавей печелят поръчки главно с дъмпингови цени, каквито конкурентите им не могат да си позволят да дадат, поради корупционни ограничения /не могат да дават подкупи/, по-високи разходи за разработка и производство / на служителите трябва да се плаща щедро, по европейски и американски, а не, както Хуявей на китайски селяни. Допълнително кражбите на интелектуална собственост и копиране на чужди продукти в Китай не е тайна за никого / затова ЗТЕ също е в списъка, на Сиско им омръзна техните продукти да се предлагат с некъв йероглиф отгоре на четвърт цена/ Хуявей не крадели? Айде бе! Ами ония от Хиаоми /те копират Огризката/.
  В Китай не е възможно да има сериозна развойна дейност - креативността не вирее там, където има комунизъм, или нещо, което мяза на него... И ние бяхме напред с компютрите - чак до Правец 86.. Не се смейте... Абе аз казах ли ви ...не се смейте! Амаха! Шашкъни!
  Тайван е друга бира. НТС.. Асус.. Ейсър..
  Абе никой не би се доверил да си остави националната сигурност в ръцете на некви подобни на китайските, арабските и руските диктатори режими. Тръмп може да е заченат анално, но всеки тъпанар може, без да е наясно какво , да направи нещо гениално. Представяте ли си някой китайски сисадмин да ти спре ИнН, щото някой се изказал за Тибет? Да не ти отчитат електромери, рибата да ти измре в рибарника, поради грещки в комуникацията.. Аре беж...
  Хуявей просто отива в ряката... Отвъд Великата китайска Файъруол стена нямат вече никакъв шанс, освен в С. Корея... и Науру... оп. май и там нямат...
  Освен това РОЙТЕРС преводачите - абе уважаеми любители на Юбер. има и други производители на оборудване. Нокия-Сименс Нетуъркс, Сони-Ериксон, Самсунг, Джунипер... Нортел... Тях никой не ги пита те какво мислят.. какво е отнощението им към аферата, докъде те са стигнали... Нокия отново може да стане водещ производител, ако се възползва от абитуриентката...
  Ама да се прехвърли от Гъгъл на Байду и от Амазон на Алибаба... сериозен човек трябва да е получил мозъчен удар или да са го извънзвмните..

 • 4
  aussie avatar :-|
  aussie

  Много хубаво казано :)

  До коментар [#] от "
  Селофия
  ":

 • 5
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  До коментар [#3] от "Селофия":

  Сериозна развойна дейност или креативност има там където има много лесни пари. Т.е хората имат време да мислят за нещо друго освен за съществуването си.

  В момента в Китай има много такива лесни пари. Не само в САЩ и развитите демокрации - дето в момента само си печатат долари и евра на корем.

  Така, че не ги подценявайте китайците.. все пак са доста над милиард и с много пари и най-важното много работят. По-мързеливи и изнежени, па макар и хитри и нагли държави трудно биха ги спрели.

 • 6
  ore1556566322608319 avatar :-|
  oigen

  Въпреки всичко хауей ще издържат на трудностите и след това ще станат още по мощни а и операционната им система ще се развива мн по бързо от андроид ама и тръмп не е вечен пък и заради неговата война ipfone i cualcom ще понесат сериозни удари на китайския пазар вече аифон е сериозно бойкотиран и се отчитат доста големи загуби в китай

 • 7
  selofia avatar :-|
  Селофия

  Посочете ми... драги.... една китайска разработка, която да е оригинална...не копикат на нещо от останалия свят...
  Айде... че аз не се сещам..
  Освен кражбата на производства.. Те СА МНОГО специализирани да дигнат фабриката към Китай...

 • 8
  deo25598025 avatar :-|
  deo25598025

  До коментар [#6] от "oigen":

  де да беше толкова лесно, това с операционните системи...

 • 9
  izt21595181 avatar :-|
  izt21595181

  Американските корпорации само ще загубят от тоя ход. Да, временно Хуауей ще изгуби пазари, но основният печеливш нема да е Апъл, а Самсунг и другите азиатски компании. Гугъл, Интел, Майкрософт и пр. ще се сбогуват с Азия, защото китайците ще им намерят алтернативи.

 • 10
  aussie avatar :-|
  aussie

  Чудно откога българите са такива фенове на китайците. Очевидно никой от защитаващите ги не е стъпвал в Китай или е правил бизнес с китайци. Там няма правила, етика и договорености, всичко е тотална кражба и надцакване. Другото е да сте чули за китайска инвестиция някъде извън в Китай? А за инвестиция в България да не говорим :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал