Връщането на избягалия "Ремотекс"

След верига от сделки и прехвърляния съдът може да върне собствеността върху много от активите пет години назад

Темата накратко
  • След верига от сделки, прехвърляния на имоти и фалит на ремонтното дружество в Раднево съдът може да върне собствеността върху много от активите пет години назад.
  • Ако и следващата инстанция отмени сделката на фалиралото дружество, държавната ББР може да се окаже с многомилионен проблем.
  • Само преди месец от оплетената собственост е излязъл Николай Вълканов и така контролът е останал в Йоаннис Гиофкос.

"Ремотекс" е от онзи тип приватизирани дружества с локално значение, които попадат в централните новини предимно със скандали около тях. Някога важно за Раднево и даващо работа на над 1000 души, ремонтното дружество закъсва финансово и през 2013 г. под натиска на протести на работници и в унисон с кратките въжделения на кабинета "Орешарски" планово да се реиндустриализира икономиката без малко да бъде спасено чрез национализация редом с "Химко". Идеята пропада, следват серия сделки и прехвърляне на активите и дейността в друга компания и така стигаме до днес, когато останките от ремонтния завод на "Мини Марица-изток" са обект на сложна съдебна сага. А тя е напът да обърне сделки за десетки милиони левове, в които са замесени няколко компании, две банки и големи интереси.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се