Uber отчете загуба от 1 млрд. долара за първото тримесечие

Приходите се увеличават с 20%, показват данните от първия публичен отчет на компанията

Компанията за споделено пътуване Uber отчете 1 млрд. долара загуба в първия си тримесечен финансов отчет, който публикува като публична компания. Данните само потвърждават слабото представяне на Uber, започнало още от средата на миналата година, съобщава Financial Times.

Същевременно Uber отчита приходи от 3.1 млрд. долара за същия период, което е с 20% повече от предходната година. Загубата на акция е 2.26 долара.

Въпреки загубите пазарите на Uber се разрастват. Спрямо миналата година, направените резервации през приложенията на компанията са нараснали с 34%, а броят на месечно активните клиенти се е увеличил с една трета до 93 млн. потребители.

Силна конкуренция

Uber заяви, че ожесточената конкуренция на пазара е една от главните причини за загубата, която е повече от два пъти по-голяма в сравнение със същия период на миналата година. Компанията беше принудена да вдигне заплатите на шофьорите с цел да привлече още служители. Lyft, главният конкурент на Uber на американския пазар, също отчете загуба от над 1 млрд. долара за първото тримесечие на 2019 г.

Нелсън Чай, главен финансов директор на компанията, посочва в доклада, че преди края на първата четвърт са се "забелязали знаци на по-слабо агресивна ценова политика от страна на конкурентите".

Според Дара Косровшахи, главен изпълнителен директор на Uber, конкурентните условия в Латинска Америка трябва да се стабилизират, след като китайският съперник Didi използва агресивна ценова политика, за да спечели пазарен дял.

Притесненията на инвеститорите

Дебютът на Uber на борсата в началото на май беше разочароващ, след като цените на акциите паднаха под обявената цена на IPO, оценявайки компанията на много по-малко от очакваните 100 млрд. долара.

Коментарите на директорите на Uber намалиха част от притесненията на инвеститорите и акциите се вдигнаха с 2%, но въпреки това цената им е около 8% под тази при IPO-то от 45 долара.

Още от Капитал