С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
6 7 юни 2019, 10:28, 28766 прочитания

Скритите владения на Пеевски

От декларациите за краен собственик на свързаните с депутата фирми очаквано никъде не изскочи името му

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Темата накратко
 • Прикритието става чрез публични дружества като "Булгартабак" или през подставени лица като Емил Деведжиев, който изведнъж се оказва собственик на активи за 150 млн. лв.
 • Канал 3 и радиостанциите в последния момент са прехвърлени и като действителни акционери излизат мениджърите им.
Отдавна, много отдавна, във вече далечната 2015 г. депутатът Делян Пеевски, с чието име се свързваше медийна империя и контрол над редица компании, излезе частично на светло.

Година по-късно тази фаза рязко приключи. Премиерът Бойко Борисов в самопрокламиран катарзис отсече: "Пеевски си отиде, Пеевски напуска страната". А самият политик от ДПС заяви, че се отказва да участва занапред в български бизнес проекти "за да запазя от унищожаване всеки потенциален мой бизнес партньор, който би бил нарочен като "свързан с Пеевски".


Ако се гледат декларациите за действителни собственици по Закона за мерките срещу изпирането на пари, които хиляди български компании трябваше да са подали до края на май, тези думи би трябвало да са верни. Сред множеството компании, които от години се свързват с Пеевски, очаквано никъде не се появява името му.

Това обаче беше по-скоро предвидимо - и досега за народните представители и другите личности на висши държавни позиции имаше изисквания да декларират фирмените си участия и конфликти на интереси, така че няма никаква причина да очакваме, че някой изведнъж ще реши да обяви нещо, което досега е крил. Затова и по-интересни са различните технологии и маневри, чрез които действителните собственици остават скрити и сделките в последни дни, които да нагласят владенията където трябва.

Публичната фасадаЕдин от механизмите да не се декларира действителен собственик, донякъде парадоксално, е използването на публични дружества. Изключването на борсовите компании от подобни изисквания по принцип е международна практика и почива на логиката, че борсовите дружества, така или иначе, са обект на специален режим и разкриват повече информация. Освен това на развитите капиталови пазари често акционерната структура е толкова раздробена, че е трудно да се декларира контролиращ собственик. В България не винаги е точно така, но така или иначе логиката е възприета.

Така за пореден път за публичните дружества, които се счита, че са под контрола на Пеевски, не се стига до отговор, кой реално ги притежава. Това важи най-вече за "Булгартабак холдинг" и "Юрий Гагарин". Те самите не подават декларации, а за всички дружества под шапките им декларацията опира само до съответното публично дружество. Това важи не само за последната останала функционираща (слабо) цигарена фабрика в "Благоевград БТ", но и за дъщерните й дружества и така не се стига до обявен краен собственик на веригата "Техномаркет" (някога 50% директна собственост на Пеевски), "Лодис инвест" (млеката Lacrima) и други. Под шапката на "Юрий Гагарин" в "София принт инвестмънт" пък е така известната печатница на Пеевски до летището в София, където се печатат вестници на депутата.

Все пак през май има акционерни размествания и при "Булгартабак", и при "Юрий Гагарин", с които и в двете дружества не остава акционер с над 25% дял - своеобразният праг, над който по ЗМИП се счита, че трябва да се декларира действителен собственик. При "Булгартабак" (на последното общо събрание преименуван на "Български инвестиционен холдинг", като решението все още не е вписано в Търговския регистър), лихтенщайнското Woodford Establishment е продало, част от 33-процентния си дял и вече има 24%. Другите два големи акционера са две дружества от Обединените арабски емирства - Gifted Master (24.2%) и Wardia Ltd. 15.2%. TI Holding (бившето TGI Middle East FZE, за което КЗК беше установила, че е собственост на физическо лице, но не го назова), е излязло от собствеността. Явно там няма желание да се декларира собственикът му, тъй като в последните дни на май то е продало и участието си в "БГ Бизнес солюшънс" на "Благоевград БТ".

При "Юрий Гагарин" основният акционер досега "Баранко", който имаше 49%, е продал половината си дял на Finder Limited и така и двете са с по 24.5%. В собствеността на самото "Баранко" също има промяна и то вече е еднолична собственост на Semiramis International FZE. За него в декларацията е посочено, че е притежание на Mathmool Ltd, което на свой ред е собственост на украинския гражданин Уладжимир Михайловски и той се явява и действителен собственик.

Разместване в последния момент

Друга любопитна рокада изкарва като действителен собственик на солидни активи Емил Деведжиев, който от години е в управлението на свързвани с Пеевски компании. Ако не сте чували неговото име, може би е хубаво да го запомните, защото от преди дни поне на хартия Деведжиев е владетелят на хотел "Берлин" и на Дипломатическия клуб в Бояна, на терена на бившето "София БТ", на няколко магазина и склада на "Техномаркет" и още други имоти.

Как става това? Всичко започва от "БЛ-ритейл риъл естейт" - това е дъщерна компания на "Благоевград БТ", която при заравянето на томахавката на Пеевски с основателите на "Техномаркет" Николай Китов и Христо Кусев придобива част от магазините на веригата за техника. През май 2019 г. поетапно в него започват да се прехвърлят и други активи. На 13 май то придобива от "Благоевград БТ" дъщерното му "БЛ-Б", в което има обособени имоти (към 2017 г. 10 млн. лв. активи и без дейност). На 15 май то придобива от Bulgartabac FZE "СФ-БТ", в което беше обособен имотът на някогашната софийската фабрика, и други имоти (15.5 млн. лв. активи). На 23 май то придобива от дубайското Media-Plex Limited "Ди Ар Си комерс" (104 млн. лв. консолидирани активи, над 100 млн. лв. приходи и 6.8 млн. лв. печалба). Това е компанията (преди наречена "Дореко комерс"), на която през 2016 г. Пеевски продаде своите 18% дял в "Юрий Гагарин" и която беше собственик. Чрез свои дъщерни дружества тя притежава Дипломатическия клуб в Бояна и терени около него ("Бояна клуб"), хотел "Берлин" ("Витоша резорт") и други.

След тези сделки сумарно с 28 млн. лв. активи по баланс на самото "БЛ-ритейл риъл естейт" в него се концентрира имущество на стойност поне 150 млн. лв. Само дни след тази консолидация на 28 май "Благоевград БТ" продава своите 100% в "БЛ-ритейл риъл естейт" на Kingfisher Limited, а като собственик на тази поредна компания от ОАЕ е посочен Емил Деведжиев, който отдавна е в управлението на дружествата от групата на "Дореко".

Голяма част от всички тези дубайски дружества около "Булгартабак" и "Юрий Гагарин", включително и новото дружество на Деведжиев са регистрирани в една и съща свободна търговска зона в OAE и за адрес им е посочена една и съща бизнес сграда.

Скриването на редник Ангелов

Любопитен е казусът с други две компании, за които документи от Panama Papers показаха, че са били собственост на близкия до Пеевски адвокат Александър Ангелов. Едната от тях Viafot Limited, която водеше битка за овладяването на "Дунарит", се оказва, че не съществува от края на 2017 г. Така сега по партидата на българското й дружество "Виафот инвестмънт лимитед" през април вместо декларация за действителен собственик има обяснителна бележка от управителя му, че няма никакъв собственик и съответно той иска да се пристъпи към ликвидацията й.

Другата компания на Ангелов беше Doreco Limited - предишен собственик на споменатата "Дореко комерс". Там, предвид че има нов собственик, няма информация, но Doreco Limited е останала собственик на още две компании - "Дореко принт инвестмънт" и рекламната агенция "Сода комюникейшънс". И двете дружества обаче не са посочили нито Ангелов, нито някой друг, а в декларацията са отбелязали опцията, че когато не може да се идентифицира действителен собственик, се обозначава само управителят - съответно Емил Деведжиев и Полина Стоянова.

Медиен плурализъм

Ако за официалната вестникарска група на Пеевски, обединена в "Телеграф медиа", няма спорове, то името му през годините се свързва с още множество други медии. При тях обаче очаквано отново не се стига в декларациите до него.

При "Елит медиа България", което е собственик на телевизионния Канал 3, няма подадена декларация по ЗМИП. За сметка на това в самия край на май то е прехвърлено на дружество, собственост на двамата управители на телевизията - Ива Стоянова (90%) и Огнян Димов (10%).

При радио групата под шапката на "А. Е. Бест съксес сървисес" също за краен собственик е посочен управителят, макар пак да има разместване в последния момент. Повечето дъщерни дружества са прехвърлени от кипърското A.E. Best Success на друго кипърско дружество - Turuk, като и за двете собствеността опира до мениджъра Гергана Данова.

От цялата тази картина остава привкусът, че дългоочакваните декларации по ЗМИП са по-скоро някаква палиативна мярка, от която няма особен смисъл. Доколкото те са просто твърдения на самите компании, реално досега никой не е верифицирал информацията вярна ли е. Смисълът от цялото упражнение би дошъл на по-късен етап, но само ако институциите стъпят на декларираното и започнат да проверяват доколко то съответства на обявени доходи и платени данъци. Нещо, което обичайните подставени лица и номинални собственици рядко могат да осигурят.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Емисиите на метан от фосилни горива са "силно подценени" Емисиите на метан от фосилни горива са "силно подценени"

Добивът на въглища, петрол и газ вероятно има още по-голяма роля за парниковия ефект в атмосферата

26 фев 2020, 699 прочитания

Шивашката фирма "Омелия" откри нов цех в ардинското село Падина Шивашката фирма "Омелия" откри нов цех в ардинското село Падина

Инвестицията е малка, но ще създаде около 50 работни места

26 фев 2020, 675 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Трансферни цени: Да се споразумеем предварително

България е една от малкото държави в ЕС, в които все още липсва уредба на реда за издаването на предварителни споразумения

Още от Капитал
Могат ли БНТ и БНР да останат без реклама

Това е едно от ключовите предложения за промени в Законът за радиото и телевизията, които сектора обсъжда

Автогол с еврозоната, мачът продължава

Изборът сега е между по-добро икономическо бъдеще и статуквото

Борбата с престъпността каквато можеше да бъде

Държавата предлага адекватна стратегия за наказателна политика, която обаче няма намерение да спазва

Коронавирусът приближава към пандемия

Бързата и разумна реакция може да намали щетите от масовото разпространение на заразата

"Мишу", анимационният филм за отговорността ни към природата

Това е вторият филм на Вера Траянова и Милен Витанов, селектиран за участие на "Берлинале"

Имало едно време в "Червената къща"

Какво се случи в "Червената къща" и какво е бъдещето на сградата с дълга история на "Любен Каравелов" 15

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10