Търговската война кара все повече компании да променят веригите си на снабдяване

Сблъсъкът между САЩ и Китай ще има по-дълготрайни последици от директното оскъпяване на определени продукти

Веднъж променени, глобалните вериги на снабдяване не могат просто да се завърнат към първоначалната си форма, дори САЩ и Китай да стигнат до сделка
Веднъж променени, глобалните вериги на снабдяване не могат просто да се завърнат към първоначалната си форма, дори САЩ и Китай да стигнат до сделка    ©  Reuters
Веднъж променени, глобалните вериги на снабдяване не могат просто да се завърнат към първоначалната си форма, дори САЩ и Китай да стигнат до сделка
Веднъж променени, глобалните вериги на снабдяване не могат просто да се завърнат към първоначалната си форма, дори САЩ и Китай да стигнат до сделка    ©  Reuters

Търговската война между САЩ и Китай засега не успява да засегне значително икономическия растеж на САЩ въпреки някои предупредителни знаци. Противно на твърденията на американския финансов министър Стивън Мнучин обаче, размяната на протекционистки мерки между двете най-големи икономики в света ще има дълготрайни отрицателни последствия, пише New York Times.

Все повече компании инвестират в промяна на веригите на снабдяване, за да са по-малко зависими от Китай - на цената на загуби или намалени печалби. Веднъж променени обаче, глобалните вериги на снабдяване не могат просто да се завърнат към първоначалната си форма, дори САЩ и Китай да стигнат до сделка.

Търговската война година по-късно

Когато миналия юли влязоха в сила първите мита върху китайски стоки на стойност 34 млрд. долара, почти нито една американска компания не си е мислила, че агресивно протекционистката търговска политика на администрацията на Тръмп ще продължи цяла година. Нито са очаквали, че митата ще обхванат китайски стоки на стойност 250 млрд. долара.

Първоначалният ход на повечето американски и международни компании беше да изчакат и да видят резултатите от търговската война. Това предизвика спад в инвестициите и промяна в плановете. Въпреки това американската икономика продължава възстановяването си и поне засега не е регистрирано забавяне в растежа, докато безработицата в САЩ достигна най-ниските си нива от 50 години насам.

Данни на Министерството по търговия на САЩ обаче показват, че и вносът, и износът, са спаднали през април, а данни от последната седмица на май показват, че производственият сектор регистрира рязко забавяне. Пазарът на облигациите пък регистрира засилен интерес към безопасни активи - знак, че световните инвеститори са силно разтревожени от световната търговска несигурност. Международният валутен фонд предвижда, че ако протекционистките мерки между САЩ и Китай останат в сила, световната икономика ще расте с 0.5 пр. пункта по-бавно през 2020 - с други думи, изпуснат глобален ръст на стойност 455 млрд. долара.

Промяната е неизбежна

"Ако преди всички изчакваха, то сега общото поведение е: не можем да чакаме повече, трябва да се действа", обяснява пред NYT Пийт Гуарайа, директор на вериги на снабдяването в консултантската компания Bain.

Американски и международни корпорации се опитват да намалят уязвимостта си към китайско снабдяване. Проучване на Bain сред 200 корпоративни директори и управители показва, че 42% от запитаните очакват снабдяване с материали от алтернативни източници, а други 25% пренасочват инвестициите си извън Китай.

Очаква се най-новите мерки на САЩ срещу Huawei и прекратяването на достъпа на китайския тех гигант до Android да накара още компании да преосмислят връзката си с Китай в идващите седмици. В началото на юни производителят на камери GoPro обяви, че ще премести част от производството си от Китай в Мексико.

Уязвимост в електрониката

Производството на електроника е уникално глобално свързан сектор. Чипове, направени в Орегон, може да бъдат доставени във фабрика в Мексико, за да бъдат прикрепени към платки, направени в Китай, заедно с кондензатори от Виетнам. Не е изключено един продукт да прекоси Тихия океан на два-три пъти, преди да стигне до витрината на магазина.

Сегашните мита правят живота на целия технологичен сектор по-труден. Китайски компании купуват чипове и компоненти от американски компании - така опитът да се вреди на китайския IT сектор се пренася върху цялата световна икономика. САЩ изнася компютри и електроника на стойност 200 млрд. долара годишно, от които 18 млрд. са за Китай. Това е съвсем малък дял от целия американски износ на стойност 2.5 трлн. долара годишно.

Въпреки това през последните 10 години технологичната индустрия в САЩ води глобалната икономика във възстановяването от финансовата криза и удари по веригите й на снабдяване може да се отразят отрицателно, особено когато допълнителната тежест идва, защото собствената й държава ги използва като пионки в преговорите.

Производството не се завръща

"Глобалните вериги на снабдяването звучаха страхотно през последните 20 години, но сега виждаме как компаниите се отдръпват и решават да работят повече на местна основа", обобщава пред NYT Томас Айзък, президент и главен изпълнителен директор на телекомуникационния производител Allied Technologies International.

Няма перфектно решение на проблемите, създадени от митата. Компаниите откриват нови източници на компоненти и електроника или създават нови продуктови планове, които включват разходите за по-високите мита. Ефектите от това са по-ниски маржове на печалба и пренасочване на дълготрайни инвестиции, които същевременно разбиват вече традиционни отношения в досегашните глобални вериги на снабдяването.

Тази смяна във веригите на снабдяването обаче не води до завръщане на производство в САЩ, както Доналд Тръмп обещаваше в предизборната си кампания - цената на труда, както и други производствени фактори в САЩ, просто са прекалено скъпи. Докато повече производство се мести в Мексико или към съюзници на САЩ в Азия, търговският дефицит на САЩ си остава същият или дори се е покачил през последната година.

Глобален протекционизъм

Не на последно място, търговските война променя и веригите на снабдяването на институционално ниво, като създава търговски дисбаланси. След като САЩ въведе мита върху стоманата и алуминия, ЕС беше принуден да въведе квота за вноса на китайска стомана. Причината - евтината китайска стомана наводни европейския пазар, след като загуби благоприятните условия за търговия в САЩ. Германия пък тръпне в очакване - дали Тръмп, който наскоро показа желание да заплашва дори близкия си партньор Мексико с мита, ще въведе мита върху автомобилите? Този страх води до сериозен спад в доверието в бизнес сектора в Германия, както и намалени инвестиции и по-нисък растеж, което от своя страна забавя цялата икономика на еврозоната.

Така директните ефекти от търговските мита между САЩ и Китай засега може да са незначителни в абсолютна стойност - те обаче променят облика на световната търговия по редица начини, които няма да се върнат към статуквото отпреди 2 години, дори ако САЩ и Китай неочаквано сключат сделка на срещата между Тръмп и Си в края на юни.