Арабаджиеви: След арест - продажба

Арестуваните Ветко и Маринела Арабаджиеви са продали "Виктория палас" в Слънчев бряг. Фирмата купувач се свързва с Красимир и Николай Маринови, по-известни като братята Маргини.

Темата накратко
  • Арестуваните Ветко и Маринела Арабаджиеви са продали "Виктория палас" в Слънчев бряг.
  • Фирмата купувач не е известна в туристическия сектор, но се свързва с Красимир и Николай Маринови, по-известни като братята Маргини.
  • Самата тя се рекламира, че управлява още два хотела в курорта - "Синята перла" и "Златната перла".

Не е лесно да се прави бизнес, докато държавата те разследва за организиране на престъпна група, данъчни престъпления и пране на пари. И след екстрадиране от Испания те държи под арест в София.

Насред този сюжет дойде новината, че Ветко Арабаджиев е продал една от перлите в хотелската си корона - петзвездният хотел "Виктория палас" в Слънчев бряг. Цената на сделката е 50 млн. лв., като това я прави най-голямата в туризма за сезона. Купувач е "С.Б. Роял Хотелс", на пръв поглед непопулярна в хотелиерския сектор компания. Информацията около нейната собственост обаче води следите към основателите на групировката СИК Красимир и Николай Маринови, по-известни като братята Маргини, както и към третия брат от фамилията - Димитър, който не е показвал пряко присъствие в престъпния свят.

Да се лишиш от перлата

Облаците над фамилия Арабаджиеви се сгъстиха през август миналата година, след като прокуратурата извърши спецакция в два от хотелите й - столичния "Маринела" и пловдивския "Марица", както и домовете на семейството. Впоследствие публиката научи за милиони в куфари, сейфове и кутии за обувки и пачки, изскачащи отвсякъде.

Собственикът на хотел "Маринела" Арабаджиев е в ареста от началото на май, след като отказа да се върне доброволно в страната и беше задържан през март в испанското градче Кабрера дел Сол заедно със съпругата му Маринела, която върви по същия път на екстрадиция, но малко по-бавно. Малкият син на Арабаджиеви, Вълчо, също е обвиняем за пране на пари и доскоро беше с мярка за неотклонение задържане под стража, променена в парична гаранция от половин милион лева.

Така започна и мълвата, че Ветко Арабаджиев може би ще започне да се освобождава от част от хотелите си.

Сделка за 50 млн. лв.

Според документите в Имотния регистър "Виктория палас" в Слънчев бряг е в активите на дружеството "Виктория груп корпорейшън", която пък е еднолична собственост на "Виктория груп сървисис лимитед", регистрирана на Сейшелите. Обичайно за бизнеса на Ветко и Маринела Арабаджиеви е крайната собственост да е концентрирана в офшорки. Всъщност като действителен собственик на компанията, както и на много други на фамилията, наскоро е деклариран не някой от тях, а Петрос Економидес. Въпреки това през ноември 2018 г. паралелно с действията на прокуратурата срещу Арабаджиеви НАП през териториалните си дирекции е започнала да налага възбрани върху част от активите на "Виктория груп корпорейшън".

Сделката за хотела е от средата на май тази година. DBank разрешава да се извърши частично заличаване на особения залог на търговското предприятие с капитал близо 111 млн. лв., и по-специално по отношение на конкретния хотел. Обектът е на 30 метра от брега на морето и е сред гигантите в Слънчев бряг - с 485 двойни стаи, 42 мезонета, 16 единични стаи, 42 студиа.

Материалният интерес, заявен в имотния регистър по сделката, е за 50.3 млн. лв., като обаче колко е крайната цена е трудно да се каже. Новият собственик "С.Б Роял Хотелс" поема и 23 млн. лв. дълг към Българо-американска кредитна банка. В сайта за резервации Booking.com вече е обявено, че хотелът има нов мениджмънт.

Верига от три перли

Компанията "С.Б. Роял Хотелс" и към момента твърди за себе си в интернет, че е създадена през 2017 г. и управлява три хотела на Слънчев бряг с повече от 600 стаи. Капиталът на дружеството купувач на "Виктория палас" е 10 хил. лв. То е собственост на родения през 1991 г. Мартин Димитров Маринов. Най-малко известният от тримата братя Маргини е средният - Димитър Маринов, който за разлика от братята си не беше известен в подземния свят, макар и според регистрите през 90-те да е бил управител на клона на СИВ в гр. Сливница. Според източници от пазара Мартин Маринов е син на средния Маргин - Димитър Маринов.

За фамилията се знае, че има интереси в туризма. През миналото лятото, в разгара на акциите срещу шума в морските курорти, Валери Симеонов в телевизионно интервю спомена Маргините пет пъти, изреждайки наематели и концесионери на плажове: Обзор – плаж "Север", "Поморие-юг", "Поморие-централен", Бургас – Северен плаж, и Слънчев бряг-централен.

Хотелите не остават на заден план, като явно в момента този бизнес е в подем. Димитър Маринов е управител на дружеството "Симс", придобило няколко имота от "Слънчев бряг" АД.

Освен перлата на Арабаджиеви другите два хотела, които S.B.Royal Hotels Sunny Beach управлява, са "Синята перла" и "Златната перла". "Синята перла" е четиризвезден и разполага с 98 стаи и апартаменти за самостоятелно настаняване. Разположен на самия плаж в Слънчев Бряг в началото на централната пешеходна алея (на мястото на бившето популярно заведение от 90-те "Калигула", което се свързваше с Милчо Бонев - Бай Миле, в далечното минало това е сторант "Орфей"). "Златна перла" пък има 31 бутикови стаи и се намира на по-тихо място, в северната част на Слънчев бряг, на минута от плажа.

Връзките с Маргините

Длъжник по сделката за "Виктория палас" заедно със "С.Б. Роял Хотелс" е "Юнивърс къмпани", като в партидата на дружеството в имотния регистър фигурират прехвърляния на имоти от комплекс "Калигула" през дружеството "Холидей БГД", където мажоритарен собственик е вдовицата на Бай Миле - Силвия Панагонова. "Холидей БГД" всъщност приватизира ресторант "Орфей" (Калигула) в средата на 1999 г. срещу 300 хил. долара.

Името на "Юнивърс къмпани" изскочи през 2010 г. покрай сигнал до прокуратурата, НАП и финансовото разузнаване, че преподаватели в свищовската академия "Д. А. Ценов" са прали пари на тогава обвиняемите Красимир и Николай Маринови - Големия и Малкия Маргин. Управител и миноритарен собственик на "Юнивърс къмпани" тогава е ректорът на академията Величко Адамов, като обаче разследването потъва и така и не се стига до съд. В сигнала са посочени и още редица огледални дружества с връзки с фамилия Маринови, контролирани от различни свищовски преподаватели. Една от тях е "Самек инвестмънт". Тя е мажоритарен собственик на "Ка ел проджект сървисиз". Малко преди сделката за хотела на Ветко Арабаджиев на 30 април компанията ипотекира в полза на БАКБ сградата (или поне част от нея) на "Джеймс Баучер" 87.

Предишното име на "Ка ел проджект сървисиз" е "Бета трейдинг корпорейшън". Изпълнителен директор на "Ка ел проджект сървисиз" и днес е един от свищовските доценти - Васил Захариев. До 2011 г. фирмата, както и "Юнивърс къмпани", са сред акционерите на пенсионната компания "Бъдеще", която тогава се счита, че е под контрола на Маргините.

В миналото "Бета трейдинг корпорейшън" сключва няколко големи сделки с небезизвестната компания "Интергруп енд партнърс", която движи бизнеса с горива на групировката СИК. Основатели на фирмата са Младен Михалев - Маджо, Румен Николов - Пашата и шефът на футболен клуб "Славия" Венцислав Стефанов. По-късно във фирмата като съдружници влизат Красимир Маринов - Големия Маргин, Милчо Бонев - Бай Миле, и Дмитрий Минев - Руснака. За известно време управлението й се извършва от Стоил Славов, който е убит при бомбен атентат в същата сграда на "Джеймс Баучер" през 2003 г. (Милчо Бонев - бай Миле беше разстрелян в бившия хотел "Славия", заедно охраната си от преоблечени като полицаи убийци през юни 2004 г., няколко месеца по-късно и Димата Руснака беше убит от снайперист на бул. "Витоша" в София )

Хотелска история в премеждие

Бизнес биографията на Ветко (рождено име Вълчо) и жена му Маринела е истинско отражение на годините на прехода. Не липсва нищо от това да бъдеш "кредитен милионер" преди 1996 г., през приватизационните сделки до съдружието с "Мултигруп".

Хотелиерският бизнес на Ветко Арабаджиев е най-популярната част от бизнес начинанията му. Арабаджиев се нарежда на второ място сред хотелиерите на морето като брой стаи с над 3000 броя, изпреварени единствено от курорта "Албена".

Всичко започва през 1996 г. в Пловдив с хотел "Марица". Основните хотелски активи на Арабаджиев са концентрирани в черноморския комплекс Елените, като след неуспешен опит да го приватизира през 1998 г. и след обжалване в съда през 2002 г. той успява да се споразумее със спечелилото РМД "Елените инвест" и да влезе в курорта. Там той има шест хотелски комплекса и вили.

Междувременно през 1999 г. през дружеството си "Виктория инвестмънт" Арабаджиев приватизира хотел "Чайка" в Слънчев бряг. Сега комплексът "Чайка бийч резорт" се състои от три хотела - "Чайка", "Аркадия" и "Метропол". Част от морския бизнес е и "Хасиенда бийч" в Созопол. В ски курорта Пампорово той притежава едноименния хотел.

Перлата в хотелиерския бизнес обаче е бившият столичен хотел Kempinski, който беше купен в края на 2014 г. и прекръстен на името на съпругата на Ветко - "Маринела".

Чрез дружеството им "Красива Марица" Арабаджиеви са съдружници в "Прайм ДС" и с други емблематични за региона инвеститори - "Галакси пропърти груп" на основателите на "Винпром Пещера" Атанас Петров и Антон Щерев. Това дружество през 2007 г. купи терена на пловдивската Сточна гара за 14 млн. лв., а две години по-късно продаде по-голямата част за 50 млн. лв. Той бе купен от фонда от ЮАР NEPI Rockcastle за над 17 млн. лв., като планът е да построи най-големия мол в града.

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България