С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
12 юли 2019, 15:00, 2191 прочитания

План за инвестиции за Европа – Допълнителни 800 милиона евро за МСП след като ЕИФ и ПроКредит удвояват подкрепата за иновативни предприятия

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и ПроКредит групата предоставят допълнителни 800 милиона евро за иновативни малки и средни предприятия (МСП). Общо 1.62 милиарда евро стават средствата за финансиране на фирми в единадесет страни.

Подкрепеното от ЕИФ финансиране е предназначено за предприятия, използващи модерни технологии и произвеждащи нови продукти и се осъществява от ПроКредит банките във всяка една от единадесетте страни, в които оперират (Албания, Босна и Херцеговина, България, Германия, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Северна Македония, Сърбия и Украйна). Към момента, посредством финансиране от ПроКредит, подкрепа са получили над 2 000 иновативни МСП, предимно от преработващата промишленост и търговията на едро и дребно, а още много други ще бъдат финансирани в рамките на следващите години.


Тези споразумения са подписани по линия на инициативата InnovFin, с финансовата подкрепа на Европейската комисия в рамките на програма "Хоризонт 2020". Програмата InnovFin дава възможност на участващите банки да предлагат кредити на иновативни предприятия, посредством гаранции от ЕИФ. Подписването на споразуменията става с подкрепата на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който е в основата на Плана за инвестиции за Европа, известен като Плана "Юнкер".

Заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен, отговарящ за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността, каза: "Две години след като подписахме споразумение за 820 милииона евро за МСП в единадесет страни, Европейският инвестиционен фонд и ПроКредит удвояват финансовата си подкрепа, което означава, че 1.62 милиард евро вече са на разположение за финансиране на малки и средни предприятия в тези страни. Това продължително и увеличаващо се ниво на подкрепа от страна на ЕС представлява осезаема разлика за хиляди хора с иновативни бизнес идеи, които се нуждаят от финансиране, имайки предвид и тези 2000 МСП, които вече са се възползвали от тази схема."

Главният изпълнителен директор на ЕИФ, Пиер Луиджи Джилиберт отбеляза:
"Удовлетворени сме, че споразуменията с ПроКредит банките водят до толкова позитивни резултати. ПроКредит, с добре развитото си регионално присъствие в комбинация с опита си в кредитирането на МСП, са гаранция за това, че кредитите с подкрепа на ЕК ще бъдат предоставени бързо в единадесетте страни. Тези споразумения спомагат компаниите да получат достъп до финансиране от ЕС, за да могат да се включат в осъществяването на плана за иновации в цяла Европа."Д-р Клаус-Петер Цайтингер, Председател на Надзорния съвет на ПроКредит Холдинг добави: "Разширяването на това споразумение е важен сигнал за нашата група. То показва на нашите клиенти, че инвестициите, правени от иновативни МСП в Югоизточна и Източна Европа ще продължат да бъдат подкрепяни от ЕС както и, че приносът на ПроКредит банките за развитие в техните страни се оценява от ЕС."

План за инвестиции за Европа – Допълнителни 800 милиона евро за МСП след като ЕИФ и ПроКредит удвояват подкрепата за иновативни предприятия(отляво надясно)
ПроКредит Банк Албания: Ериола Биболи, председател на Надзорния съвет; ПроКредит Банк Босна и Херцеговина: Амир Салканович, член на Управителния съвет; ПроКредит Банк България: Камелия Минева, Директор Бизнес отдел Големи предприятия; ПроКредит Банк България: Петър Славов, председател на Надзорния съвет; ПроКредит Банк Грузия: Алекс Матуа, член на Управителния съвет, Генерален мениджър; ПроКредит Банк Германия: Емилия Царева, член на Управителния съвет;
(Център вляво) ЕИФ: Алесандро Тапи, Главен инвестиционен директор
(Център вдясно) ПроКредит Холдинг: Д-р Kлаус-Петер Цайтингер, председател на Надзорния съвет
ПроКредит Банк Украйна: Виктор Пономаренко, Генерален мениджър; ПроКредит Банк Сърбия: Игор Анич, член на Изпълнителния съвет; Иван Смилкович, член на Изпълнителния съвет; ПроКредит Банк Румъния: Мариана Димитрова Петкова, Генерален мениджър; ПроКредит Банк Северна Македония: Йованка Поповска, Генерален мениджър и член на Управителния съвет; ПроКредит Банк Молдова: Олга Булат, председател на Управителния съвет; ПроКредит Банк клон в Гърция: Теодор Караиванов, Управител

За ЕИФ
Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) е част от групата на Европейската инвестиционна банка. Основната му мисия е да оказва подкрепа за микро, малки и средни предприятия (МСП) като ги подпомага в достъпа до финансиране. ЕИФ проектира и разработва рисков капитал и капитал за осигуряване на растеж, гаранции и инструменти за микрофинансиране, които са насочени специално към този пазарен сегмент. В тази си роля ЕИФ спомага за постигането на целите на ЕС за подкрепа на иновациите, научноизследователската и развойната дейност, предприемачеството, растежа и заетостта. Повече информация за работата на ЕИФ в рамките на ЕФСИ можете да намерите тук.

За Групата ПроКредит
ПроКредит Холдинг (ProCredit Holding AG & Co. KGaA), със седалище във Франкфурт на Майн, Германия, е компанията-майка на международната група ПроКредит, състояща се от банки, специализирани в обслужването на малки и средни предприятия. Повечето банки ПроКредит извършват дейност в Източна и Югоизточна Европа, но групата е представена и в Южна Америка и Германия. ПроКредит Холдинг е листван на регулирания пазар (Prime Standard) на Франкфуртската фондова борса. Основни акционери на ПроКредит Холдинг са стратегическите инвеститори Zeitinger Invest и инвестиционното дружество на служителите на ПроКредит ProCredit Staff Invest, нидерландската фондация DOEN, KfW (Немската банка за развитие) и IFC (от групата на Световната банка). Като "управляваща компания" по отношение на групата ПроКредит, съгласно Закона за банките в Германия, ProCredit Holding AG & Co. KGaA се контролира на консолидирано ниво от Германския федерален орган за финансов надзор (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht, BaFin) и германската Бундесбанк. Повече информация може да намерите на интернет страницата на компанията: www.procredit-holding.com.

За плана "Юнкер"
Планът за инвестиции за Европа, т. нар. План "Юнкер" е сред най-високите приоритети на Европейската комисия. Той е насочен към стимулиране на инвестиции за създаване на работни места, чрез по-интелигентно използване на нови и съществуващи финансови ресурси, премахване на пречките пред инвестициите, осигуряване на видимост и техническа помощ за инвестиционни проекти.
Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) е основен в Плана "Юнкер". Той предоставя гаранция, давайки възможност на ЕИБ да инвестира в повече рискови проекти. Планът за инвестиции вече дава конкретни резултати. Проектите и договорите, одобрени за финансиране чрез ЕФСИ към момента се очаква да обхванат над 410 милиарда евро за инвестиции и да подкрепят около 952 000 МСП в 28-те страни членки на ЕС.

За инициативата InnovFin
Програмата за гаранции за МСП InnovFin е част от "InnovFin – ЕС финансиране за иновации", инициатива разработена по линия на европейската програма за научни изследвания и иновации "Хоризонт 2020". Тя предоставя гаранции и контрагаранции за дългово финансиране между 25 000 евро и 7.5 млн. евро с цел подобряване на достъп до финансиране за новаторски малки и средни предприятия и малки дружества със средна пазарна капитализация (с до 499 служители). Механизмът се управлява от ЕИФ и се прилага на практика чрез финансови посредници — банки и други финансови институции, в страните от ЕС и асоциираните страни. ЕИФ предоставя гаранции на финансовите посредници за част от техните загуби по дълговото финансиране, обхванато от механизма.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Американските производители на марихуана търсят растеж във Великобритания Американските производители на марихуана търсят растеж във Великобритания

Лондон легализира канабиса само за медицински цели, но страната би спечелила, ако допусне употребата за развлечение

16 юли 2019, 589 прочитания

"Одело България" откри развоен център в София "Одело България" откри развоен център в София

Компанията за производство на стопове произвежда основно за Daimler и Dacia

16 юли 2019, 594 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Кой спечели конкурса за стипендии на ARC Academy

Петимата финалисти ще получат 50% от стипендията за магистърската програма "Реклама и бранд мениджмънт"

"Кариерен кошер" привлича обратно българите с опит и образование от чужбина

Събитието на 4 септември се очаква да събере над 1500 висококвалифицирани кандидати

"Юбер България" помага на студенти за първата им среща с работодатели

Компанията организира две лекции преди кариерния форум във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски"

Да си изградиш професия

В Института по строителство на Santa Fe College са едни от най-перспективните специалности във Флорида

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Скандалът с Cambridge Analytica вероятно ще донесе на Facebook рекордна глоба от 5 млрд. долара

Технологичната компания обаче е подготвена за подобен развой и след новината акциите й дори поскъпнаха

F-16 полетя към парламента

Управляващите искат да финализират купуването на изтребителите преди местните избори

Да управляваш 520 000 души

Франк Апел, главен изпълнителен директор на Deutsche Post DHL Group

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Sympathy for the Writer

Биляна Курташева за книгата си, посветена на неподозираните връзки между различни произведения, периоди и личности

Ново място: "КО-ОП"

Коуъркинг пространството отваря врати с амбицията да среща различни професионалисти, публики и изкуства