Тиери Део и д-р Ралф Гафал: Ще се съсредоточим върху летищни дейности, а не върху недвижими имоти

Председателят и главен изпълнителен директор на Meridiam и управляващият директор на Munich Airport International пред "Капитал" за концесията на летище София

Профил

Тиери Део е председател и главен изпълнителен директор на Meridiam, както и основен акционер, заедно с няколко членове на екипа. През 2005 г. той основава Meridiam, независима инвестиционна компания, специализирана в разработването, финансирането и управлението на дългосрочни и устойчиви инфраструктурни проекти. Управлявайки 7 млрд. долара активи, Meridiam до момента има 71 проекта, които са в процес на разработване, строителство или експлоатация. Преди Meridiam той е работил за френската Caisse des Dépôts et Consignations, където е заемал няколко длъжности в дъщерната инженерингова компания Egis Projects, преминавайки от мениджър на проекти, през директор на концесионни проекти до главен изпълнителен директор през 2001 г. Тиери Део е завършил в Париж Ecole Nationale des Ponts et Chaussées и започва кариерата си в Малайзия със строителната фирма на GTM International.

Д-р Ралф Гафал е управляващ директор на Munich Airport International. Преди тази позиция той е вицепрезидент на International Business of Flughafen München - операторът на летище Мюнхен. Преди тази позиция, между 2010 и 2017 г., той е вицепрезидент на International Business of Flughafen Munchen - операторът на летище Мюнхен, като отговаря за стратегическото развитие на международния бизнес на летището. Като ръководител на международния отдел той отговаря за успешното изпълнение на десетки проекти, включително повече от 10 проекта за оперативна готовност и летищен трансфер с многомилионна стойност, като подготовката за откриване на летищата в Доха и Оман, както и преместването на Turkish Airlines на новото летище в Истанбул, приключило през април 2019 г. Преди тази си позиция заема различни длъжности в летище Мюнхен. Гафал има докторска степен по аеронавтика и магистърска степен по аеронавтика от Техническия университет в Мюнхен, Германия.

Смятате ли, че процедурата за Летище София е правилно структурирана? Има ли риск от свръхофериране от страна на участниците, което да доведе до ръст на летищните такси? Бихте ли описали идеалната концесия на летище, която сте виждали?

Тиери Део: Вярваме, че концесията е добре структурирана и може да осигури добър баланс в дългосрочен план, ако концесионерът има разумен бизнес план. За нас перфектната концесия на летището следва да осигури точно необходимата услуга за обществото, в рамките на бюджета и навреме. Един от летищните проекти, с който много се гордеем, е летище Ла Гуардия в Ню Йорк, което доразвиваме с над 2 млрд. долара нови инвестиции централния терминал, като в същото време поддържаме в пълен обем всички летищните операции на това много натоварено летище.

Тиери Део: Инвеститорите на Meridiam в нашата европейска платформа са предимно пенсионни фондове, застрахователни компании или инвестиционни, както и мултинационални компании от Европа, Азия и Съединените американски щати.

Още от Капитал