Сливанията и придобиванията в Румъния достигнаха 790 млн. евро през второто тримесечие

Това е значителен ръст спрямо предходното тримесечие, когато обемът на сделките беше едва 120 млн. евро

Пазарът на сливания и придобивания в Румъния достигна 790 млн. евро през второто тримесечие на тази година, съобщава SeeNews, позовавайки се на данни на пyблични изтoчници и paзĸpити cдeлĸи, aнaлизиpaни oт Dеlоіttе. Това е значителен ръст спрямо първото тримесечие, когато бяха реализирани сделки на стойност едва 120 млн. евро.

Реализираните сделки

Aнaлизът вĸлючвa cдeлĸи cъc cтoйнocт, oбявeнa или oцeнeнa мeждy 5 и 500 млн. eвpo. Tpaнзaĸциитe пoд тoзи лимит нe ca cчeтeни зa peлeвaнтни зa pyмънcĸия пaзap нa cливaния и пpидoбивaния, a cдeлĸитe нaд тoзи лимит ca "мeгacдeлĸи, ĸoитo имaт eднoĸpaтнo въздeйcтвиe, ĸoeтo мoжe дa пpoмeни тpимeceчния aнaлиз", пocoчвaт oт oдитopcĸaтa ĸoмпaния.

Въпреки това, като се вземат предвид осъществените сливания и придобивания с все още неразкрита стойност, пазарът може да достигне обем 1.4-1.6 млрд. евро през месеците от април до юни. След скромното начало на годината през второто тримесечие имаше четири сделки на стойност над 100 млн. евро. Ако погледнем резултата за първата половина на годината, пазарът на сливания и придобивания, оценен въз основа на транзакциите със съобщена стойност, е в размер на почти 910 млн. евро.

"Отбелязваме, че тенденцията да не се съобщава стойността на транзакциите продължава да нараства", каза партньорът нa Dеlоіttе Rоmаnіа за М&А Йоана Филипеску Стамболи.

През второто тримесечие на тази година бяха обявени общо 30 сделки, включително тези, чиято стойност не беше официално оповестена. През същия период на миналата година бяха обявени 27 сделки. Една от най-големите сделки през второто тримесечие на 2019 г. е последното финансиране на UiPath. Компанията беше оценена на 7 млрд. долара, след като в края на април получи финансиране в рунд D в размер на 500 млн. евро. Друга голяма сделка е придобиването на 99.28% от Banca Romaneasca от страна на държавната EximBank, въпреки че стойността на операцията не беше оповестена.

В анализа на Deloitte е споменато и придобиването на миноритарен дял в най-големия играч на пазара за спортни залагания в Румъния Superbet от страна на инвестиционния фонд Blackstone на стойност 175 млн. евро.

През 2018 г. стойността на пазара на сливания и придобивания в Румъния беше в диапазона 3.8-4.3 млрд. евро, включително сделките, чиито стойности не бяха оповестени.

Сектори, в които текат нови сделки за сливания и придобивания, са телекомуникационният (като тази за Telekom Romania), бързооборотни стоки (FMCG), където Румъния сама по себе си е много голям пазар, както и индустриални предприятия, отбеляза за "Капитал" Александър Бебов, управляващ партньор на БКК ИП ЕАД, която има бизнес в северната ни съседка. Само в момента работим по две големи сделки в сектор метали и в сектор енергетика в Румъния, както и няколко по-малки от румънския ни офис. Очаквам, че и в сектор енергетика, където досега листванията на румънски компании бяха много успешни в Букурещ (БКК също е член на борсата в Румъния) и Лондон, ще видим и повече сделки в сливания и придобивания, отбеляза Бебов. Българската компания беше определена за най-добрата банка в сферата на сливанията и придобиванията в Централна и Източна Европа за 2019 г. от международното финансово издание Global Finance.

Още от Капитал