Лондонската фондова борса ще придобие Refinitiv за 27 млрд. долара

Сделката веднага ще превърне LSE в глобален конкурент на империята за пазарни анализи на Майкъл Блумбърг

Лондонската фондова борса продължава трансформацията си в диверсифицирана глобална дигитална платформа за финансови услуги и анализ на данни.
Лондонската фондова борса продължава трансформацията си в диверсифицирана глобална дигитална платформа за финансови услуги и анализ на данни.    ©  Reuters
Лондонската фондова борса продължава трансформацията си в диверсифицирана глобална дигитална платформа за финансови услуги и анализ на данни.
Лондонската фондова борса продължава трансформацията си в диверсифицирана глобална дигитална платформа за финансови услуги и анализ на данни.    ©  Reuters

Лондонската фондова борса (LSE) потвърди, че преговаря за сливане с финансовия и аналитичен гигант Refinitiv. LSE ще придобие бившето аналитично звено на Thomson Reuters в сделка за 27 млрд. долара, която веднага ще превърне лондонската борса в най-големия конкурент на империята по бизнес анализи и данни на Майкъл Блумбърг, съобщава Financial Times. Това ще промени цялостното портфолио на борсата и ще я превърне в много по-дигитализиран играч, предлагащ глобални услуги.

Сделка за милиарди

В края на миналата седмица Лондонската фондова борса потвърди новината на Financial Times, че е в преговори за придобиването на Refinitiv, в чието портфолио влизат глобални електронни борси и услуги за анализ на пазарни данни. Сделката за 27 млрд. долара ще бъде платена изцяло в акции. След придобиването се очаква приходите на обединената компания да достигнат до 60 млрд. долара годишно.

Сегашните акционери на Refinitiv ще придобият до 37% от новата компания след сливането, но ще имат под 30% от акционерските гласове, съобщава FT. Това включва и Thomson Reuters, която в момента притежава 45% от Refinitiv и потвърди, че ще получи около 15% в Лондонската фондова борса след сливането. Новината за това доведе до скок в акциите на Thomson Reuters с 4.3% на борсата в Ню Йорк.

Изцяло чрез емитиране на акции

Refinitiv първоначално беше звеното за анализ на пазарни данни и международни борси на Thomson Reuters, но беше успешно отцепено от медийната империя преди 18 месеца чрез сделка с финансовата компания Blackstone. Сделката с Blackstone се финансира с дълг и сегашната задлъжнялост на Refinitiv е 12.5 млрд. долара. При пазарна оценка от 27 млрд. долара това означава, че LSE ще трябва да емитира акции на стойност от 14.5 млрд. долара при придобиването на компанията от Blackstone и съдружници.

Според официалното си изявление Лондонската фондова борса очаква синергията между дейностите на двата гиганта да доведе до спестяване на над 350 млн. долара годишно през петте години след сключване на сделката. Според официалното изявление на борсата Refinitiv има приходи от 6.3 млрд. долара за миналата година и печалба от 1.6 млрд. преди плащане на лихви, данъци и амортизация за 2018 г.

Заявка за световна доминация

Целта на обединението е сегашният размер и портфолио на LSE почти да се удвоят, като компанията ще предлага не само борсови и клирингови услуги, а и диференциалните пазарни и аналитични услуги на Refinitiv по целия свят. И в момента Refinitiv е най-големият конкурент на империята по пазарни данни и финансова аналитична информация на Майкъл Блумбърг - терминалите на Refinitiv Eikon обикновено са на броени метри от терминалите на Bloomberg в големите борси.

Целта на Лондонската фондова борса е да се превърне във "водещият доставчик на инфраструктура и информация за глобалните финансови пазари", според изявлението на компанията за преговорите. Наближаващият Brexit очевидно също е силна мотивираща причина - хаотичният ход на преговорите заплашва статута на Лондон като глобален финансов център. Така сделката с Refinitiv е логичен ход, който диверсифицира услугите на лондонската борса с дигитална насоченост и я поставя в "добра позиция за бъдещ растеж в бързо еволюиращия финансов пейзаж".

Това не е първият опит на Лондонската фондова борса да се подготви за дигиталното бъдеще на финансовите пазари. Британската компания по-рано се опита да се слее с най-големия си конкурент в Европа - Deutsche Börse, но преговорите с германскта компания не доведоха до успешен край през март 2017 г. В същото време компанията не е спряла да придобива по-малки електронни борси и информационни услуги - ход, който логично доведе до предстоящата сделка.