Pfizer и Mylan обединяват бизнесите си за патентоване на лекарства

Mylan ще държи малко над 40% от новосъздадената компания, а акционерите на Pfizer - 60%

Американският фармацевтичен гигант Pfizer ще комбинира патентния си бизнес с този на холандския производител на генерични лекарства Mylan, съобщава Financial Times, позовавайки се на свои източници. Сделката ще се осъществи чрез размяна на акции, при която акционерите на Mylan ще получат малко над 40% от новосъздадената компания, а акционерите на Pfizer - 60%. Американският гигант ще получи и близо 12 млрд. долара от продажбата на дълг. Новата обединена компания може да има годишни продажби на стойност над 20 млрд. долара.

Консолидация на пазара

Сделката се случва в момент, когато големите фармацевтични компании са заплашени от загуби заради патентни защити и по-ниските цени на лекарства, предлагани от конкуренцията. Големите фармацевтични компании все повече залагат на сливания и придобивания през последните години, за да се освободят от неосновни активи или за да купят иновативни производители на лекарства. Това се случва поради факта, че собствените им продукти са близо до загуба на патентна защита. Същевременно всички големи компании се фокусират върху това да станат една от трите най-големи в категориите, в които оперират.

Сделката на Pfizer с Mylan е най-скорошната от вълната сделки във фармацевтичната индустрия. В началото на годината Bristol-Myers Squibb придоби конкурентната Celgene в сделка на стойност 90 млрд. долара, а в края на юни американската фармацевтична компания AbbVie обяви, че купува производителя на ботокс Allergan за 63 млрд. долара.

Слабо представяне

Акциите на Mylan са изгубили три четвърти от най-високата си стойност през 2015 г., тъй като производителят на генерични лекарства се бори с намаляващите цени на медикаментите в САЩ. През август 2018 г. съветът на директорите на Mylan обяви, че ще предприеме "стратегически преглед на възможностите си", защото се опасяваше, че публичните пазари в САЩ подценяват компанията. През последното тримесечие дружеството обяви, че продажбите на лекарството за множествена склероза са по-лоши от очакваните, както и че не е получила одобрение за генерична версия на лекарството за астма Advair, разработено от GlaxoSmithKline.

След като сделката бъде приключена, се очаква Майкъл Гьотлер, който управлява патентния бизнес на Pfizer, да стане главен изпълнителен директор на новата компания, а ръководителят на Mylan Робърт Кури – председател на управителния борд.

Pfizer се опитва да се препозиционира като по-малка компания, фокусирана върху по-иновативни лекарства и ваксини. За тази цел тя прехвърли бизнеса си с продукти за грижа за здравето в съвместно предприятие с потребителския бизнес на GSK. Тя също така прави придобивания, за да укрепи позицията си в области като онкологията – през юни американският гигант купи производителя на лекарства за рак Array BioPharma в сделка за 10.6 млрд. долара.

Още от Капитал