Служители на "Лев инс" протестираха пред "Капитал" заради статия

Компанията атакува журналистите за това, че съобщават факти. Вместо подкрепа от институциите медиата получава единствено нарастващ натиск и репресия

Изпълнителният директор на застрахователя Павел Димитров
Изпълнителният директор на застрахователя Павел Димитров    ©  Надежда Чипева
Изпълнителният директор на застрахователя Павел Димитров
Изпълнителният директор на застрахователя Павел Димитров    ©  Надежда Чипева

Служители на "Лев инс", предвождани от двама от изпълнителните си директори и трима адвокати, излязоха на протест пред редакцията на "Капитал" в сряда сутрин. Още в 10.30 ч. мястото бе отцепено от полиция, а половин час по-късно на улицата се събраха около 50 души. Пред сградата бяха паркирани автомобили на компанията и улицата беше преградена. Скандирания нямаше, но се получи нещо като пресконференция на улицата пред камерите на "Пик", "Канал 3" и други медии от орбитата на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Акцията се провежда два дни след като в редакцията бе получено писмо от изпълнителния директор на застрахователното дружество Мария Масларова-Гъркова, в което тя възразява срещу статия от 26 юли, озаглавена "И застраховането вече се оказа проблем за чакалнята на еврозоната". Масларова-Гъркова бе поканена на среща в "Капитал" на същия ден, но не отговори на изпратения имейл.

В статията се описва продължаващият да стои проблем на застрахователния сектор със системата за изплащане на обезщетения в чужбина "Зелена карта". Според източници на "Капитал" той е бил повод за посещение на председателя на EIOPA (Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване) Габриел Бернардино през миналата седмица. Официално за визитата потвърдиха от Комисията за финансов надзор (КФН), откъдето посочиха, че повод за срещата в София е било обсъждането на спешни мерки в небанковия сектор, нужни за присъединяването на България към Валутния механизъм ERM II.

Позиция на "Капитал" по повод протеста на "Лев инс" пред редакцията

През над 25-годишната история на "Капитал" сме виждали почти всичко, но протестът на служители на застрахователното дружество "Лев инс" пред офисите на редакцията е нещо уникално и изключително симптоматично.

Прoтестът на "Лев инс" е уникален, защото по същество е срещу позиция на Европейската централна банка (ЕЦБ) и застрахователния регулатор на съюза EIOPA за заздравяване на надзорните функции в банковия и небанков сектор във връзка с потенциалното членство на България в Банковия съюз и еврото.

С две думи, Европа иска да се убеди, че българските регулатори държат изкъсо банките и застрахователите и те разполагат с достатъчно капитал и резерви да обслужват рисковете, които са поели, и не застрашават интересите на вложителите и застрахованите лица.

В случая с "Лев инс" дружеството е продало застраховки "Зелена карта" в Италия, а отказва плащания по някои щети, като твърди, че е било източено и измамено от местен партньор. Казусът е известен от години и доведе до това България да бъде вкарана в безпрецедентна процедура по мониторинг и да бъде заплашена с изключване от споразумението "Зелена карта" поради това, че неин застраховател не изпълнява задълженията си по него. "Капитал" е писал многократно по темата (вижте тук и тук), но досега българският регулатор КФН отказваше да предприеме действия по въпроса. През миналата седмица въпросът за необходими мерки е бил поставен остро от ръководителя на EIOPA пред КФН в контекста на кандидатурата ни за еврозоната и оттам последва съобщение за предстоящи "спешни действия". За това "Капитал" разказа тук.

Протестът срещу "Капитал" по същество е за това, че отново е приносителят на "лошите" новини - следи темата отблизо и предупреждава българския застрахователен пазар за възможните последици.

Ако България бъде извадена от споразумението "Зелена карта", освен репутационен шамар, ще засегне всички пътувания на български автомобили в страните извън евросъюза. Част от мисията на "Капитал" е да защитава интересите на инвеститорите, вложителите и застрахованите лица. През годините - много често преди и въпреки регулаторите, сме сигнализирали за очевидни нередности. Достатъчно е да споменем за пирамидите и източването на банките от 90-те години на миналия век, аферата КТБ, крипто- и исторически пирамиди от новото поколение в наши дни. Темата "Зелена карта" не прави изключение, защото е от подобен мащаб и засяга милиони български граждани.

Протестът на застрахователна компания пред редакцията на "Капитал" е симптом за нещо страшно. Институциите и регулаторите са абдикирали напълно от вменената им по закон отговорност да защитават парите и интересите на данъкоплатците. Поради това много често една или няколко медии се оказват единствената преграда пред своеволията и неспазването на правилата в ущърб на интересите на вложители и застраховани. Така беше при сагата КТБ, така е със "Зелената карта". Вместо подкрепа от институциите екипът на "Капитал" и фирмата издател получават единствено нарастващ натиск и репресия от тези, които уж трябва да се грижат за спазване на правилата и законите.

Злобното публично говорене срещу "Капитал" и останалите независими медии от страна на прокуратурата, правителството, БНБ (по времето на Иван Искров) и КФН (по времето на Стоян Мавродиев), подстрекава всички като "Лев инс" да опитват да си решат проблема не по същество, а като атакуват медиите, които информират обществото за него.

Казусът със "Зелена карта" възникна преди две години, когато две застрахователни дружества - "Далл Богг: живот и здраве" и "Лев инс" бяха посочени от Съвета на бюрата като неплащащи и бавещи изплащането на обезщетения по катастрофи със застраховани от тях автомобили в чужбина. След предприети мерки от страна на институциите започна работа по изчистване на висящите задължения, но по информация в бранша от поне пет различни източника "Лев инс" продължава да има неплатени щети. Причината за това, която винаги е била посочвана в публикациите на "Капитал" по темата, включително и в конкретната статия, е, че застрахователят счита, че е източван от свои кореспонденти в чужбина и оспорва тези щети.

В писмото си до "Капитал" изпълнителният директор на "Лев инс" изразява изненада, че не е била потърсена за коментар. Когато медията изпрати въпроси до застрахователя в понеделник, оттам не върнаха отговор, за да обяснят позицията си. Гъркова настоява, че статията е резултат от целенасочена активна стратегия срещу компанията и я приема като призив за политически натиск и разправа с "Лев инс".

По време на престоя си пред редакцията на "Капитал" от "Лев инс" обясниха, че прокуратурата и институциите не обръщат внимание на техните сигнали за вероятно измами в чужбина и че ако платят обезщетенията по тях, това ще "източи национален капитал" и ще "застраши цялата финансова система на България", като категорично отказаха да назоват размера на проблема.