За Агенцията за приватизация "Булгартабак" прави цигари и няма нужда от глоба

Проверката на държавната институция не е правена на място, а само по документи

В благоевградската фабрика работи само една машина за филтри с 15 служители, казват от синдикатите
В благоевградската фабрика работи само една машина за филтри с 15 служители, казват от синдикатите    ©  Цветелина Белутова
В благоевградската фабрика работи само една машина за филтри с 15 служители, казват от синдикатите
В благоевградската фабрика работи само една машина за филтри с 15 служители, казват от синдикатите    ©  Цветелина Белутова

Има една държавна институция, която се казва Агенция за приватизация и следприватизационен контрол, която от години нищо не продава и по тази причина има да контролира само 2-3 стари сделки. Една от тях е за "Булгартабак", който на хартия се води собственост на офшорки, но е свързван с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Пред очите на всички холдингът затвори цигарените си фабрики и в София, и в Благоевград, съкрати над 2000 работници в тях и престана да произвежда цигари. Според приватизационния договор фабриките трябва да запазят предмета си на дейност до 2021 г., в противен случай дължат неустойка в размер на заплатената сума при покупката, която е 100 млн. евро.

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, която трябва да следи дали фабриките работят или не и да налага санкции, упорито не намира време да провери дали те функционират и да наложи глоби. Софийската фабрика беше окончателно затворена през 2016 г., а теренът й беше разчистен от сгради, за да послужи за нов строеж. От началото на тази година бяха освободени и последните работници, останали в най-голямата фабрика на холдинга в Благоевград.

По данни на членове на двата вече закрити синдиката на цигарени работници в КНСБ и КТ "Подкрепа" в момента в Благоевград работи само една машина, която произвежда филтри за цигари. Това минипроизводство е обслужвано от едва 15 души. Консумативи за цигареното производство обаче произвежда и друга голяма фабрика, периферно свързана с холдинга - "Юрий Гагарин" в Пловдив.

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, която разполага с 50 служители, не намира време и капацитет да провери какво се случва на място и предпочита да вярва на писма, че всичко е наред. Институцията беше обещала, че ще го направи през март тази година, но явно не са й стигнали време и желание.

Чиновнически еквилибристики

В началото на годината стана ясно, че почти всички работници от благоевградската фабрика на цигарения холдинг са освободени. АПСК научила за това от медиите и отправила запитване към "Булгартабак холдинг" дали преустановяват дейността.

Оттам получили информация и документи за преустановяване на производствената дейност от 24 януари до 23 февруари 2019 г. и че след това производствената дейност ще бъде възстановена. Въпреки че обещаха, че ще проверят какво се случва в Благоевград, който се намира на 78 км от столицата, от агенцията не са го направили.

Ето и обяснението пред "Капитал": "Извършени са насрещни проверки и е изискана информация и от други институции, която потвърждава, че дружеството осъществява производствена дейност, поради това не се е наложило проверка на място в предприятието." В допълнение от агенцията казват, че частичното прекъсване на производствената дейност не е основание за налагане на санкции по приватизационния договор.

Освен това отбелязват, че спирането на производствената дейност през 2019 г. и изпълнението на оставащите задължения се отчитат до 30 юни на 2020 г.

"Анализ от страна на АПСК ще бъде извършен през 2020 г. след представяне на отчетни документи от страна на дружеството за този отчетен период", се казва в отговор на агенцията.

А дали наистина работи

Това, че "София – БТ" работи, се илюстрираше в отделно хале в Благоевград с поставен надпис "София – БТ", което агенцията приемаше за запазване на дейността. През 2017 г. "Булгартабак" продаде марките си цигари на световния лидер Britsih American Tobacco и до миналата година тези брандове се произвеждаха по договор в Благоевград. Фабриката там затвори в началото на годината, а самият "Булгартабак холдинг" преди три месеца дори промени името си и то вече няма нищо общо с цигарите.

Първоначалният купувач BT Invest вече дори няма участие в холдинга и трудно ще бъде глобен. Това обаче явно не се забелязва от институциите.

Според приватизационния договор не се допуска преустановяване на основната и търговска дейност на всички дъщерни дружества едновременно. Това обаче на практика се случва. Самото производство на филтри едва ли може да се нарече производство на цигари, което е основната дейност на холдинга.

От АПСК отговарят на въпроса дали наистина това е основен предмет на дейност с нищо незначещото изявление "дружеството ("Булгартабак холдинг" АД) и дъщерните дружества ("Благоевград – БТ" АД, "София - БТ" АД, "Плевен - Булгартабак" ЕАД и "Лафка Маркет" АД) следва да осъществяват дейността си съгласно регистрирания предмет на дейност към датата на приключване". В допълнение от АП отбелязват, че дружеството е изпълнило задълженията си към края на 2018 г. и до момента не са констатирани нарушения на клаузите на договора и не са налагани санкции на купувача.

Така седем години след приватизацията "Булгартабак" изчезна от картата на предприятията в България. Ако не беше собственост на Делян Пеевски, може би институциите щяха да видят проблем в изпълнението на този договор.

На изчезване

Според отчета за второто тримесечие на тази година "Булгартабак" има спад в продажбите от над 3.7 млн. лв. и те са общо за 1.080 млн. лв. с реализирана загуба за периода от 1.629 млн. лв. През първото полугодие на 2018 г. холдингът е бил на печалба от 1.4 млн. лв.


7 коментара
 • 1
  bramasole avatar :-|
  bramasole

  Не мисля, че поведението на служителите на АПСК е новост спрямо "Булгартабак". Същността на анализа, който обещават да извършат през 2020 г., ще зависи от това кои ще са управляващите тогава.
  Поредната жалка история, втори епизод на която предстои да гледаме съвсем скоро - до 30.06.19 собственикът на БМФ е трябвало да изпрати отчет до АПСК по изпълнението на приват. договор, изискващ спазването на опр. параметри до края на 2018 г. Неустойката се изчислява на около 58 млн лв, даже Домусчиеви пробваха да променят клауза в договора чрез арб. съд, но не им се получи.

 • 2
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  До коментар [#1] от "Bramasole":

  Хе, Домусчиеви! Дебелян е друга категория.

  Впрочем, авторката на статията трябва да помисли върху заглавието. Така както е написано, излиза, че Булгартабак прави цигари за Агенцията. Вярно, словоредът в българския език е свободен, но трябва да се избягва двусмислието. Може би щеше да е по-добре да се напише "Според Агенцията за приватизация ..."

 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Къде са сега смелите протестиращи от пред редакцията на Капитал, когато техния работодател ги натири? Защо не протестират предвид грубото погазване на приватизационния договор?

  Правителството беше готово да даде стотици милиони, за да привлече завод на Фолксваген. В същия момент си затвори очите за наглото унищожение на друго голямо българско предприятие. При това в беден регион.

 • kdo52372883

  ДП само това може и само от това разбира. Да източва, ограбва, кешира, фалира!

  А на Домус-ага кога ще му бъде потърсена неустойката от 58 милиона? Никога, нали. Щото парите за глобата вече изгърмяха за Нова TV, нали?!?

 • 5
  aussie avatar :-|
  aussie

  Фабриките ги няма но произвеждал цигари???
  Сигурно ахмед Доган им се е обадил по телефона и ги е уверил че това е истина.

 • 6
  aussie avatar :-|
  aussie

  Може пък да е решил фабриката в Труд да продължи производството на БТ.

 • 7
  aussie avatar :-|
  aussie

  Хаха, как ще го глобят 100 млн като парите вече са изпапани, освен да му вземат теца и пристанището като компенсация.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Данни отложено гледане

Данни отложено гледане