🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Правителството прави "Информационно обслужване" държавен монополист

Промени в Закона за електронно управление биха направили компанията единствен играч по закон

Дружеството е почти изцяло собственост на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, оглавявано от Росен Желязков
Дружеството е почти изцяло собственост на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, оглавявано от Росен Желязков
Дружеството е почти изцяло собственост на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, оглавявано от Росен Желязков    ©  Велко Ангелов
Дружеството е почти изцяло собственост на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, оглавявано от Росен Желязков    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Министерският съвет е предложил изменения и допълнения в Закона за електронното управление (ЗЕУ), които биха направили "Информационно обслужване" монополист в изграждането на държавните информационни системи. Това става ясно от документа, внесен в понеделник в деловодството на Народното събрание. Предложението идва от министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Най-важните промени са две: "дейностите по системна интеграция включват изграждане, поддръжка, развитие и наблюдение на работоспособността на информационните системи, използвани от административните органи" (раздел IV) и "системната интеграция по раздел IV се осъществява от "Информационно обслужване" АД".


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  dreamer79 avatar :-|
  атанас
  • + 5

  Иха! Щото софтуерът на ИО не се хаква? Или щото ИО имат най-много опит и само техните проекти работят добре?
  За първия въпрос- системата за детски градини в Стара Загора, която беше източена с данните на целия град, е на ИО.
  За втория май всеки знае отговора.
  Просто да въведат в поръчките да има изисквания за сигурност и подръжка. Да видят как е по света- описва се по кои стандарти ще се тества за пробив, а цена се иска за пълна спецификация и с описване колко и какви хора ще работят по системата и подръжката от начало до край. Да, цената ще скочи, но поне няма да се взимат проекти от куцо и сакато(включително ИО) без идея да се подържа и там да мине нещо по поръчката.

  А тия промени не са ли оборими по еврозаконодателството? Нещо за конкуренция? За държавна помощ за компания?

  Нередност?
 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев
  • - 1
  • + 1

  Много добре. Така се гарантира, че държавата няма да поквари ИТ сектора с нагласени поръчки като в строителството. Сега връзкарите ще си се накачат за ИО и толкова.

  ИТ сектора ако разчиташе на държавата за работа, жив е умрял. Две петилетки не могат да направят един сайт за справки (гръмкото ел. правителство), а ще ми развиват развойна дейност...

  Колкото по-далече от държавата - по-добре. Поне няма да си в кюпа когато се разбере, че са им хакнали сайта с инджекшън (доста срамно).

  Нередност?
 • 3
  nick_wolf1 avatar :-|
  Николай Николов

  Ей, тия "събития от последните седмици" им дойдоха дюшеш на далавераджиите. След като поне 2 години идеята за "единния интегратор" беше в будна кома, сега пак се опитват да я прокарат, като се оправдават със "събитията от последните седмици".
  А всъщност историята е следната:
  Още с предните промени в ЗЕУ, когато беше регламентирано ДП "Единен системен оператор", беше публична тайна, че гласят ИО за тази роля. Проблемът беше, че ИО няма капацитет. За експертен капацитет трябвали големи заплати. Но държавата не може просто да налива бюджет, защото макар и за държавно предприятие, това ще е нерегламентирана държавна помощ. Значи трябва да се самоиздържа. Обаче, понеже са нефелници, в открита конкуренция са мъртви, както на свободния пазар, така и на пазара на обществени поръчки. Затова решават да ги вържат на абонамент.
  От цялата тази работа ще има следните последствия:
  1. Централната инфраструктуктура на електронното управление (колкото и недотам развита да е я има и някои елементи от нея се ползват все по интензивно до степен да са критични) остава на самотек;
  2. Частните компании зарязват работата с държавната администрация или се принуждават да вдигнат драстично бюджет "маркетинг", за да пробият монопола или да се докопат за подизпълнители на нефелниците от ИО, което допълнително изкривява средата.
  А е толкова елементарно: и в момента в ДАЕУ има звена, чиято роля е именно да задават задължителните изисквания, стандарти за проекиране, разработка, внедряване и поддръжка на информационни системи в администрациярта, и да следят за спазването им. Просто се въвежда истински контрол на това какви задания за обществени поръчки се пускат, какви изпълнители се избират и какви резултати се приемат от възложителите. И е крайно време да започнат да поддържат някакъв рейтинг на доставчиците. Не е редно една фирма да си остави ръцете в IT обществена поръчка за милион, от доставеното да няма полза за 2 стотинки, а същата фирма да получи положителна препоръка и с нея да кандидатства и да получи следваща поръчка.

  Нередност?
Нов коментар