🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Първи инвеститор в старозагорската Индустриална зона "Загоре"

Няколко чуждестранни компании проучват възможността да изградят свои предприятия в зоната

Индустриална зона Загоре
Индустриална зона Загоре
Индустриална зона Загоре    ©  Индустриална зона Загоре
Индустриална зона Загоре    ©  Индустриална зона Загоре
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първи инвеститор

Старозагорска компания в областта на хранително-вкусовата промишленост е първият инвеститор, заявил официално намерението си да закупи парцел от новостроящата се Индустриална зона "Загоре" в Стара Загора. Предложението за продажбата на земята беше одобрено от общинските съветници на септемврийската сесия на Общинския съвет. Местният инвеститор е заявил желанието си да закупи 12 дка земя, като намерението му е да изгради логистична база с административна и търговска площ, необходима за разрастване на бизнеса. Планираната инвестиция на старозагорската компания е в размер на над 1.5 млн. лева, като плановете са първоначално да бъдат наети 45 души.

Интерес към новата старозагорска индустриална зона до момента са проявили и няколко чуждестранни фирми, едната от които проучва възможността да закупи 80% от площта на зоната.

Идеята

Индустриална зона "Загоре" е създадена по инициатива на община Стара Загора и местния бизнес в партньорство с държавата в лицето на НК "Индустриални зони", като собствеността е 50:50. Община Стара Загора участва с апортна вноска – терен от 115 дка в кв. "Зора", а Национална компания "Индустриални зони" ЕАД като акционер с апортна вноска от 4.7 млн. лв., като през декември миналата година по сметките на Индустриална зона "Загоре" постъпи сумата от 3.5 млн. лв., а остатъкът ще бъде преведен в рамките на 5 години.

Цялата площ в първия етап на изграждането на индустриалната зона е 115 000 кв.м, разделена на 12 имота с площ от 4000 кв.м и 17 000 кв.м. Освен отличното географско положение основни предимства за Индустриална зона "Загоре" са изграждането на пълна инфраструктура и близостта ѝ до един от големите жилищни квартали на града.

Индустриална зона "Загоре" е в процедура за строителство, както и за строителен надзор, като очакванията на ръководството на Индустриална зона "Загоре" са обектът да бъде окончателно завършен до юни 2020 г.

Предимствата

"Предстои да изградим път, водопровод, ток до всеки парцел, трасета за интернет, газ и други удобства за бъдещите инвеститори. Хубавото е, че след изграждането на инфраструктурата те ще имат всички необходими условия да стартират строителните си работи", казва изпълнителният директор на Индустриална зона "Загоре" Радослав Танев. Предимство ще бъде и предвиденият в подробния устройствен план ТИР паркинг вдясно от зоната, допълва той. Ще бъде изградена и бизнес сграда, в която ще се намират офисите на дружеството, конферентна зала, заведение за хранене, банков клон и други офиси.

Плановете за строителни работи включват и изграждането на обслужващи улици, както и тротоари към тях. В Индустриална зона "Загоре" ще има 2 спирки на градския транспорт, което ще улесни работещите там. Община Стара Загора е в готовност при необходимост да разшири Индустриалната зона с още 130 000 кв.м.

Условията

Продажбата на парцелите става чрез провеждане на публичен конкурс. Инвеститорите трябва да отговорят стриктно на няколко условия: да разкрият нови работни места, в рамките най-много на 8 месеца след закупуване на терена да започнат строителството, да спазят предварително заявения размер на инвестицията.

Инвеститорът поема и ангажимент да поддържа заявените работни места в срок от 7 години или да ги увеличава. В същия период от време той няма право да сменя предназначението на земята без съгласието на собствениците.

Индустриалната зона е създадена не просто да продаваме земя, а да създадем условия за развитие на бизнес, който създава работни места в региона, казват от ръководството на дружеството.