Alibaba отлага листването си в Хонконг заради протестите

Според източници на Reuters пускането на акции може да стане най-рано през октомври

Нова пречка пред листването на Alibaba на борсата в Хонконг
Нова пречка пред листването на Alibaba на борсата в Хонконг    ©  Reuters
Нова пречка пред листването на Alibaba на борсата в Хонконг
Нова пречка пред листването на Alibaba на борсата в Хонконг    ©  Reuters

Най-голямата китайска компания за електронна търговия - Alibaba, отлага листването си в Хонконг, от което се очаква да набере капитал от 15 млрд. долара, заради продължаващите протести в азиатския финансов център. Това съобщава Reuters, като се позовава на двама свои източници. От компанията на Джак Ма са отказали да коментират плановете си пред агенцията.

Под лупа

Плановете за първичното публично предлагане (IPO) на Alibaba се наблюдават внимателно от финансовата общност за индикации дали бизнес средата в контролираната от Китай територия се е променила.

"Как мислите, че ще се чувства Пекин, ако даде подарък на Хонконг от 15 млрд. долара в момента", заяви борсов специалист, който не участва в сделката за Alibaba.

Въпреки че не беше поставен никакъв формален срок за листването, Alibaba може да направи предлагането на акции най-рано през октомври в опит да набере между 10 и 15 млрд. долара, когато политическото напрежение се успокои, а пазарните условия отново станат подходящи, коментира един от източниците на агенцията.

Решението за отлагането на листването, което първоначално е било планирано за края на август, е взето по време на среща на борда на директорите, преди Alibaba да обяви финансовия си отчет миналата седмица, твърди друг източник.

Листнатата в Ню Йорк Alibaba се очакваше да подаде заявката си още през третото тримесечие. Подготвяйки се за листването на компанията за електронна търговия, банките, консултиращи други големи публични предлагания в Хонконг, се стремяха да избегнат съвпадението на операциите.

Първоначално се очакваше компанията на Джак Ма да набере 20 млрд. долара. Според източници, запознати със сделката, предвижданията сега са за между 10 и 15 млрд. долара.

Причините

Отлагането се дължи на липса на финансова и политическа стабилност в Хонконг и на продължаващите вече близо три месеца продемократични демонстрации, които прераснаха в насилие от властите, обясняват източниците.

Сълзотворен газ е използван често от полицията, а над 700 души бяха арестувани след затваряне на летището миналата седмица в резултат на стачка. Фондовият пазар в Хонконг се понижи, а миналата седмица водещият индекс стигна 7-месечно дъно.

Пазарните надежди

Листването на Alibaba е голяма стъпка за Хонконг, който миналата година разхлаби регулациите, за да привлече китайски технологични гиганти. Alibaba ще бъде първата компания, която ще се възползва от новата система.

Анализатори твърдят, че международните акционери са спечелили много повече от местните инвеститори. Те могат да купуват акции, търгувани в Хонконг, чрез т.нар. платформа Stock Connect, която позволява на инвеститорите в Шанхай, Хонконг и Шънджън да търгуват с акции, предлагани на различните борси. Включването на акциите на Alibaba в Stock Connect не е гарантирано.