Теодор Панайотов: Търсете "умните пари", които носят допълнителна стойност за компанията ви

Според изпълнителния директор на Coursedot фирмата, получила финансиране от ЕС, е готова за следващата голяма стъпка в развитието си

От основаването си през 2015 г. досега Coursedot успява да разшири бизнеса си, който започва от онлайн магазин за ИТ обучения. Компанията вече има няколко рунда на финансиране, включително от Eleven – инвестиционен фонд, който бе подкрепен от ЕС чрез Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ).

Нейният основател Теодор Панайотов разказва повече за пътя на Coursedot дотук и бъдещите цели.

Как CourseDot помага за обучението на IT специалисти, колко технически и бизнес обучения предлагате, какво включва партньорската ви мрежа от трейнинг компании и сертифицирани IT инструктори?

- Coursedot работи като комбинира онлайн магазин и оркестратор на пазара за ИТ обучения. Ние съчетаваме портфолиото ни от около 3000 инструктори от 92 държави и обученията на около 400 трейнинг компании, с които работим. Можем да предложим около 75 000 технологични обучения на клиенти по целия свят.

Как измервате резултата от работата на компанията, какви са финансовите показатели, колко са заетите, какъв е трендът?

- Имаме няколко различни критерия за измерване на резултатите. От една страна – броят инструктори, които са се регистрирали при нас. В момента сме около второто място в света по брой инструктори, които участват в нашата платформа. Следим и с кои технологични компании работим в интересните за нас пазари. Работим с почти всички лидери на пазара за ИТ обучения в цяла Европа. Постепенно отваряме вратата и към САЩ.

В момента на пълен работен ден в компанията работят осем души, като идеята е те да са малко. Резултатите са много добри. През тази година досега растем с около 100% спрямо 2018 г.

Какво отличава CourseDot от аналогични компании, занимаващи се с обучение на IT специалисти?

- Основната разлика е, че Coursedot не е трейнинг компания. Coursedot е доверен съветник на клиентите. Те ни се доверяват в избора на кой сертифициран експерт да води обучения при тях, когато клиентът е технологична трейнинг компания. Съветваме нашите корпоративни клиенти кое е оптималното решение за техните нужди от гледна точка на начин на провеждане на обучението, темите, локация и всичко останало.

Кои са клиентите на CourseDot и каква е обратната връзка от тях?

- Клиентите са най-вече големите трейнинг компании в Западна Европа и Великобритания, както и международни корпорации, които имат офиси по целия свят. Като имена мога да спомена QA, GlobalKnowledge, FastLane, New Horizons и др.

Корпоративни клиенти в момента са Uber, няколко телекома, няколко банки, доста голяма част от германските мултинационални компании чрез едно корпоративно партньорство, което имаме със SoftwareONE.

Получаваме много добри отзиви от клиентите. Те ни се доверяват все повече и ставаме все по-разпознаваеми.

Какви критерии покри компанията, за да получи инвестиция от 100 000 евро от фонда за рискови инвестиции Eleven Ventures, подкрепян от Европейския инвестиционен фонд?

- Отидохме при тях няколко пъти и в края на 2015 г. стигнахме до споразумение да работим заедно и при всички положения те са оценявали нашия екип и нашите резултати преди да вземем инвестиция. Също така са оценявали доколко наистина искаме да работим, а не просто да вземем пари. Всяка инвестиция е дългосрочно отношение между инвеститора и компанията, в която той е инвестирал.

Как тази инвестиция се отрази на развитието на CourseDot, какви са резултатите от това "финансово рамо" на Европейския съюз?

- Инвестицията подпогна развитието на компанията от самото й основаване.

Инвестицията ни даде глътка въздух, за да се фокусираме не само върху моментния ни бизнес, но и да погледнем напред. Започнахме да мислим по-структурирано върху това какъв продукт искаме да създадем. Същевременно с Eleven сме в изключително добри отношения и заедно с тях постигнахме много. Те ни дадоха не само пари, които са много нужен ресурс за всяка компания. Непрекъснато ни дават съвети, насоки и ни помагат с контакти с потенциални клиенти, партньори, ментори буквално в цял свят.

Бих посъветвал всеки, който обмисля да вземе инвестиция за компанията си, да се увери, че взима "умни пари", които носят допълнителна стойност. Стойността на услугите и дейностите, които Eleven са свършили за нас и с нас, е в пъти по-голяма от чисто финансовата стойност на парите.

Какъв щеше да е пътят на компанията, ако не беше получила европейско финансиране, какво ви спести тази инвестиция?

- Най-вероятно щяхме да имаме по-забавено развитие и нямаше да можем да разгледаме някои възможности. Някои от тези възможности отпаднаха и без това, но дълго време щяхме да се чудим имат ли смисъл, дали не сме изпуснали нещо, което е трябвало да направим. Нямаше да можем да направим куп експерименти, които бяха критични в развитието на компанията.

Предполагам, че щяхме да съществуваме, но при всички положения развитието ни щеше да е по-бавно. Щяхме да сме по-малки като резултати и щяхме да сме по-малко известни на нашия пазар. В момента на практика всеки инструктор и трейнинг компания в Европа вече знае за нас.

При какви условия може да последва нов транш от евроинвестиции във фирмата? Какъв съвет бихте дали на някой, търсещ финансиране от ЕС?

- Повече и подробна информация за различните възможности за еврофинансиране може да бъде получена от Информационния център към Представителството на Европейската комисия в България.

Прекрасно е, че Европейският съюз има такъв инструмент и той много ни помогна и приветстваме тези инициативи. Една компания трябва да взима инвестиция, когато много ясно знае за какво са ѝ нужни тези пари. Инвеститорът ще си иска парите. Това не трябва да го забравяме. Единственият начин да си помислим да взимаме пари, би бил когато сме наясно как тези пари ще ни помогнат бързо да повишим растежа си и да стигнем следващите цели.

Доста сме близо до следващото финансиране. В момента със съществуващия ни борд, съветниците и вътре в компанията уточняваме условията и кога е правилният момент за това. Той ще дойде много скоро.

Какви са средносрочните планове за развитие на CourseDot?

- Искаме да завършим годината поне с двоен резултат спрямо миналата. Имаме няколко инициативи, които включват стратегически партньорства с много големи международни компании, създаващи нови технологии. Работим и по няколко проекта с доста големи наши клиенти. Най-вероятно ще положим допълнителни усилия в създаването на още по-голям ресурс от инструктори, който да е лесно достъпен за клиентите. Това може да започне още преди да сме направили следващата инвестиция.

В средносрочен план имаме доста ясно набелязани цели в конкретни пазари в Европа, които трябва да бъдат постигнати до края на 2020 г. След това за нас интересният пазар е в САЩ.

Още от Капитал