С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
20 сеп 2019, 16:29, 3496 прочитания

"Филкаб" предлага на клиента всичко в сферата на енергетиката и индустрията

В следващите пет години продажбите на фирмена продукция все повече ще се дигитализират

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Цел: 100 милиона лева оборот през 2020

Атанас Танчев – изпълнителен директор на "Филкаб" АД

Нашата цел е през 2020 година да достигнем 100 милиона лева консолидиран оборот от основните ни дейности. Той е в резултат от близо 20-процентов ръст, който очакваме от бизнеса си през идната година. В следващите пет години имаме по-агресивни бизнес планове за увеличаване на оборотите на ФИЛКАБ АД – едва ли ще успеем да ги удвоим, но да ги направим близки до 150 милиона лева – да, това е реално. Как ще го постигнем? Очаквам, че нарастващ дял в търговията ни ще заемат продукти, свързани с умни градове, умни мрежи, разпределено производство на енергия, възобновяеми енергийни източници. Това е бъдещето на енергетиката и ние вече сме навлезли в тази ниша.
В следващите пет години продажбите на нашата продукция все повече ще се дигитализират и ние се готвим за това. Физическите бази за търговия вече няма да имат толкова ключово значение за развитието на ФИЛКАБ АД, защото се промениха логистиката и начинът на обслужване на клиентите. На нас големите складове по места вече не са ни необходими и само ни ангажират ресурс. Целта ни е да обслужваме големите клиенти централизирано, а по-малките и динамични клиенти - от търговски обекти по места. Тази трансформация води със себе си оптимизация на складовите наличности, за да отговарят те по-добре на нуждите на клиентите. Ще разширим комплексността на обслужване на клиентите ни с все повече продукти и услуги. Целта е да предложим на клиента всичко в сферата на енергията. Това се отразява и на пазарната ни експанзия. Извършвайки доставки на цялата ни гама изделия за обекти, за нас е интересно да правим износ и в страни, които са далече от България. Ние пренасяме опита си от комплексното обслужване на български клиенти в чужбина. Последните ни големи доставки бяха за Беларус и Мианмар, където доставихме над 20 контейнера с
различни електроматериали. Унгария е много динамичен за нас пазар и ние стъпваме успешно и там.
В момента най-трудният за намиране ресурс са хората. Водим разговори как за няколко проекта в Кипър да намерим правилния екип. Да, имаме нужните специалисти, но те са толкова натоварени, че ще търсим допълнителни външни хора, с които сме работили, и ще ги ангажираме само на проектна база. В момента лесно привличаме финансов ресурс. Но това е "изкушение", което може да ни изиграе лоша шега, ако не си правим добре сметките.
Солар на покрива

Слав Ландов – управител на "Филкаб Солар" ООД

Създадохме "ФИЛКАБ Солар" ООД в края на 2014 година в желанието си да съхраним и развием натрупания във възобновяемите енергийни източници опит. Този опит беше свързан основно с проектиране и изграждане на големи фотоволтаични паркове, извършване на комплексни доставки, производство на инверторни и трансформаторни станции под бранда на SMA Solar Technology – най-големия производител на соларни инвертори по това време.
В търсене на нови пазари успяхме да продължим тези дейности в съседните държави – реализирахме проекти в Румъния, Македония, Гърция, Кипър. Особено успешен за нас се оказа турският пазар. Регистрирахме първото ни дъщерно дружество, изцяло фокусирано към изграждането на соларни проекти, и в партньорство с основния ни доставчик на фотоволтаични модули – южнокорейския гигант Hanwha Q Cells, изградихме паркове с обща мощност около 100 MWp в рамките на три години. В момента разширяваме дейността си в Европа и чрез новото ни дружество в Унгария, през което доставяме и инсталираме трансформаторни станции, но вече под собствения ни бранд.
През всички тези години и българският фотоволтаичен пазар се промени съществено. Вследствие на значителен спад в цените на основните компоненти и покачване на цените на електроенергията инвестицията в покривна соларна система стана много привлекателна и без предишните субсидии. Това доведе до сериозен ръст на оборота ни през настоящата година. Остарялата концепция да се строят огромни електроцентрали се промени към изграждането на децентрализирани системи, които произвеждат електроенергия там, където е необходима – спестявайки разходите за пренос и изграждане на скъпа инфраструктура. Днес основните ни клиенти са големи търговски и индустриални консуматори, които инвестират в енергийната си независимост. В същото време подаваме ръка на все повече малки инсталаторски фирми, които искат да се развиват в сектора, но се нуждаят от опитен и стабилен партньор.
Инвестираме в компетентността на екипа

Ивелин Дончев – изпълнителен директор на "Инженеринг" ЕАД

"Инженеринг" ЕАД работи в три направления. Най-голям дял заема изграждането на електрически инсталации на цели предприятия, жилищни комплекси и обекти в инфраструктурни и енергийни проекти.
Следващи по значимост са проектите за частни клиенти както в България, така и в чужбина. Това е направлението, което изисква най-голяма гъвкавост, прецизност, компетентност и бърза реакция, тъй като обикновено услугите и изделията, които се изработват, са по нестандартни клиентски изисквания и със специфични приложения.
Третото направление, в което компанията е ангажирана, е аутсорсинг на асемблиращи процеси за клиенти и партньори предимно от Европа.
В "Инженеринг" ЕАД работят 110 души, повечето от които са електроспециалисти. Имаме и механичен отдел, който изработва металните елементи на електрическите табла и частите за трансформаторните уредби.
Конкурентната ни позиция на пазара се дължи до голяма степен на гамата от продукти собствено производство, които предлагаме на конкурентни цени, както и на кратките срокове за реагиране спрямо новите проекти (една до три седмици за започване на изпълнението на всеки проект – независимо от неговия обем, сложност и климатични особености).
Пълна автоматизация на производството е невъзможна поради факта, че повечето ни продукти са по спецификация на клиента и се нареждат в групата на късите и индивидуални поръчки. Затова един от приоритетите ни в момента е развитието на компетентностите на служители ни. Имаме план за инвестиции в нови машини и технологии във всяко от направленията. Това ще бъдат капиталови разходи за близо 4 милиона лева.
Какво ни очаква в следващите 5 години? Много от компаниите, на които сме представители в България, започват да предлагат мобилни приложения и системи за автоматизация, за отдалечен достъп до електрическите съоръжения и постоянен мониторинг от страна на енергетиците с цел по-бърза реакция и превантивна поддръжка. Голяма част от нашите доставчици вече предлагат умни решения за свързаност между отделните компоненти на електросистемите и дистанционно управление, които ние влагаме в нашето производството.
Насочени сме и към бързоразвиващите се фотоволтаични пазари на Западните Балкани, Украйна и Молдова. Навлизаме на пазарите с екологични соларни системи от ново поколение. Новите подходи за добиване на енергия изискват от нас и нови подходи за производство и монтаж на съоръжения за клиентите ни.

"Филкаб" предлага на клиента всичко в сферата на енергетиката и индустрията


Преди 20 години ентусиазмът често надхвърля възможностите. Складовата база има повече потенциал, отколкото капацитет, а естетиката определено не е на високо европейско ниво. Но нуждите на клиентите от комплексни доставки, изгодни търговски условия и компетентно обслужване оставят на заден план посткомунистическите естетически реалности. ФИЛКАБ АД се появява точно в този момент и комбинира реалната материална ситуация с ентусиазма клиентите да бъдат обслужвани по най-добрия начин.

"Филкаб" предлага на клиента всичко в сферата на енергетиката и индустрията


10 години по-късно ФИЛКАБ АД вече разполага с обновен търговски комплекс - напълно нов склад с модерни устройства за съхранение на стоки и нова административна сграда. В допълнение е реализирана и експанзия на дейността в страната. Компанията има търговско-логистични бази в София, Бургас, Варна, Велико Търново, Русе и Сливен. А целта е да се постигне по-голяма близост, по-бързо обслужване, повече и по-доволни клиенти. През вторите 10 години ФИЛКАБ АД използва наученото на българския пазар и тесните си връзки с производителите, за да разпространи този модел на работа в Македония, Румъния, Сърбия, Турция и Унгария.


"Филкаб" предлага на клиента всичко в сферата на енергетиката и индустрията


Потребностите на пазара се променят и "Филкаб" АД ги следи и анализира постоянно. Благодарение на това компанията успява да достави значителна част от оборудването за изграждането на фотоволтаичните парковe в страната. За да увеличи добавената стойност на услугите си, през 2014 "Филкаб" АД основава "Филкаб Солар" ООД. Новата компания продължава разработването на българския пазар на фотоволтаични системи, като наред с това изгражда проекти в Румъния, Турция, Кипър и Унгария. "Филкаб Солар" залага на висококачествени компоненти, за да гарантира дългогодишния и висок добив на фотоволтаични инсталации на своите клиенти. Към проектирането, доставката и изграждането на фотоволтаичните инсталации компанията добавя и нови услуги като мониторинг и поддръжка на инсталациите. С това се цели все по-пълното обслужване на все по-взискателните клиенти.

"Филкаб" предлага на клиента всичко в сферата на енергетиката и индустрията


Няколко години след основаването на "Филкаб" АД се обособява и дирекция "Инженерингова дейност". Към търговската и дистрибуторската дейност на компанията се добавят проектантската и производствената дейност. С годините се увеличава асортиментът на производството и през 2005 година произведените по лиценз на "Шнайдер Електрик" КРУ RM6 24kV печелят златен медал от Международен панаир - Пловдив. През следващата година са изградени механичен цех, цех за асемблиране на табла и цех за прахово боядисване. Тези инвестиции логично водят до отделянето на дирекцията в ново дружество "Инженеринг" ЕАД. През последните 10 години "Инженеринг" ЕАД успява да се наложи като компания, която може да предложи цялостни решения за енергетиката и индустрията – от анализ и проект, през доставка или производство на компоненти и изграждане, до мониторинг и поддръжка. По този начин компанията отговаря на желанията на инвеститорите за комплексност, иновативност и възвращаемост на капиталовложенията.Капитал Градове: Пловдив

Текстът е часът от специалното издание "Капитал Градове: Пловдив". Изданието се разпространява заедно със седмичния "Капитал" в периода 20 - 26 септември.

Какво ще прочетете в "Капитал Градове: Пловдив":

- Пловдив расте икономически и демографски, но е инфраструктурно неподготвен за това

- Буумтаун или как изглеждат икономическите характеристики на Пловдив

- Как се развива пазарът на имоти в града

Купете

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

31 октомври 2019
София Ивент Център

Конференция HR & Leadership Forum 2019


Кои са ключовите тенденции, които ще трансформират работата на бъдещето?
Включете се във форума на Капитал, за да разберете повече за възможностите от използването на новите технологии на работното място и начините хората да останат ценни в технологичната ера. Ще проследим какви качества ще трябва да притежават на лидерите от бъдещето и кои ще са търсените умения при наемане на служители.

Сред лекторите на събитието ще бъдат:


 • Даниел Съскинд, Balliol College, University of Oxford
 • Джои Прайс, Jumpstart
 • Судир Сасийдаран, LEGO Workplace Design

Конференция HR & Leadership Forum 2019 Запазете билет

Прочетете и това

"Активни потребители": "Палмовият продукт измести сиренето в баничките" 6 "Активни потребители": "Палмовият продукт измести сиренето в баничките"

Проучване на асоциацията показва отсъствие на сирене в традиционната бърза закуска

13 окт 2019, 3724 прочитания

Идва нова вълна от евтини кредити за бизнеса 1 Идва нова вълна от евтини кредити за бизнеса

Националният гаранционен фонд сключи първите споразумения по програмата за споделяне на риска, активни са ЕИФ и държавния Фонд на фондовете

13 окт 2019, 1147 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Йордан Илиев: В Стария Пловдив – повече живот, повече приходи

Директорът на общинския институт "Старинен Пловдив" за новите инициативи в полза на туристите и града

Доктор Ружа и пътят на милиардите

Само до есента на 2016 г. схемата OneCoin е събрала над 3.3 млрд. eвро, а печалбата е над 2 млрд. евро

Арабският пробив на IPS

Българската семейна компания "Интернешънъл пауър съплай" завърши ключов проект за Saudi Aramco

Борис Бонев: между гражданите и политиката

Единственият непартиен кандидат се бори за гласове с малък бюджет и без подкрепа от партийни структури

Предизборният "Route 66" на арх. Игнатов

Според кандидата на "Демократична България" електронното управление на София ще реши два ключови проблема - с бюрокрацията и с корупцията

Надежда за "Ирина"

Режисьорката Надежда Косева преплита темите за женската сила и клаустрофобията на малкия град в новия си филм