С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
2 20 сеп 2019, 10:00, 10066 прочитания

Тайната държавна сграда

Холдингът на икономическото министерство ДКК е купил право на строеж в свързаното дружество "София тех парк" срещу 22 млн. лв.

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Темата накратко
 • Холдингът на икономическото министерство ДКК е купил право на строеж в свързаното дружество "София тех парк" срещу 22 млн. лв.
 • Там ще строи неизвестно колко голям офис комплекс и в него в бъдеще трябва да се настани и здравното министерство.
 • Технологичният парк съвсем загубва фокус и се превръща в обикновена административна и бизнес зона
Ако има класация за най-непрозрачни ведомства и публични предприятия, Държавната консолидационна компания (ДКК) прави всичко възможно с всяко свое действие да запазва лидерството си. Последното - в иначе мъртвия август е купила право на строеж върху 25 декара за почти 22 млн. лв. Продавач е свързаното дружество под шапката на министъра на икономиката - "София тех парк", в което ДКК също има над 10% дял. Операцията се вижда в Имотния регистър и излезе покрай проверка на "Капитал" къде ще е бъдещата сграда на здравното министерство. От правителствените документи става ясно за плана на държавния холдинг да строи административен комплекс в държавния тех парк.

Около сделката има поне два проблема. Първо, защо ДКК трябва да строи офис сграда или сгради, след като пазарът в София и без това е наводнен и вероятно ще го направи по неизгоден и скрит начин, тъй като директорите на държавната компания никога не са се показвали публично и дори нямат уебсайт и отдел за връзки с обществеността. И второ, концепцията за "София тех парк" изцяло се разрушава. Това трябваше да е място за иновации и стартиращи компании. А сега се превръща в офис комплекс с инвеститор държавна компания.


Държавна конфиденциална компания

Министерството на икономиката не отговори на въпросите защо в територия, в която трябва да е тех инкубатор, ще се строи сграда на държавната администрация, колко голяма ще бъде тя, дали и как ДКК ще финансира строителството и колко ще струва. По традиция контактът с ДКК е невъзможен, защото има само стационарен телефон, а PR-ът на "София тех парк" не отговаряше на телефона си. Така информацията засега е оскъдна. Публично обявено е само, че новата сграда ще е готова след 21 месеца.

От Имотния регистър се вижда, че правото на строеж е прехвърлено на 8 август. При материален интерес от 21.7 млн. лв. То е за два парцела от парка с обща площ 24.8 декара. Тоест само за земята по този неясен проект вече са изхарчени над 20 млн. лв.А разходите тепърва ще експлодират. Заради мълчанието на държавните структури не става ясно колко голям ще е комплексът. Площта на парцела от 25 декара според общия градоустройствен план на София е предназначена за смесено многофункционално строителство, т.е. на него могат да се строят сгради с неограничена височина и потенциална РЗП от 86 хил. кв.м. Офисното строителство за най-висок клас сграда в София с всички включени довършителни работи без мебелировка в момента се оценява на 750-850 евро на квадратен метър разгъната застроена площ. Само здравното министерство има нужда от 5-6 хил. кв.м, а министърът иска увеличение в документите към правителственото решение. Така ангажиментът на ДКК в най-консервативния вариант, ако се строи само министерство, ще е за около 10 млн. лв., а в най-грандиозния - над 100 млн. лв.

По сметките на ДКК към средата на годината има 18.8 млн. лв. депозити. Така ако сделката за правото на строителство е била с плащане, а не с някакви прихващания, парите не са стигнали дори за нея. А какво остава за строителството. Да не говорим, че произходът на тези средства са дивиденти от дъщерните дружества, които бяха прехвърлени в непрозрачния холдинг, така че не е ясно защо примерно печалбите от военно производство (ВМЗ) или търговия ("Кинтекс") не трябва да отиват в бюджета, а да се харчат безконтролно по усмотрение на мениджмънта на холдинга. Дотук ДКК традиционно ползваше за финансиране друго подчинено на министъра на икономиката дружество - Българската банка за развитие. ДКК взе заем от ББР покрай национализацията на "Авионамс", като той беше увеличен и към 2018 г. доближи 100 млн. лв. Според последния отчет към юни 2019 г. задълженията към банки са 70 млн. лв.
Министърът на икономиката Емил Караниколов вече излъга, че строежът на новата сграда на здравното министерство няма да струва нищо

Фотограф: Цветелина Белутова

Парк без земя и без идея

След сделката "София тех парк", който трябваше да се развива като високотехнологичен парк, изглежда замръзнал на построеното допреди 3-4 години - инкубатор, лаборатория, зала за събития, музей, паркинг и кортове, изградени с еврофондове. После държавното дружество продаде два терена, по-скоро правото на строеж, на частни инвеститори. Те вече строят офис сгради, в които поне на хартия има ангажимент част от площите да бъдат наети от технологични дружества. Сега задната недостроена зона е предадена на държавата с неясна цел. Така последните години "София тех парк" де факто е продавач на терени за офиси. А земя за развитие на основния предмет на дейност почти не остава.

Много странно е, че компанията е свикала общо събрание, а в дневния ред и протокола от него точките и решенията са прикрити. От вписването през юли се вижда само последната добавена от Министерството на икономиката точка - "София тех парк" да изкупи обратно част от акциите си - до 10%, и то от държавния холдинг, а ДКК държи 10.8%. Цена и обяснение за операцията няма, а промени в капитала към момента не са вписани, но срокът за операцията е три месеца. Възможно е реално чрез тази операция частично или изцяло да се плаща прехвърлянето на терена и сделката да е своеобразен бартер - земя срещу акции. Подобна прикритост не е позволена на никое дружество, но какво остава и за компания, която реално е собственост на данъкоплатците.

Иначе финансовото състояние на тех парка е тревожно. Към средата на годината той има приходи от 876 хил. лв. и загуба от почти 2 млн. лв. А целият натрупан отрицателен финансов резултат дотук е над 14 млн. лв.

Преместването: магистрати в здравното министерство

Планът на ДКК реално никога не е бил обявяван. Но за него индиректно се разбра от заседанието на правителството на 11 септември. Тогава в съобщение беше обявено, че здравното министерство ще трябва да освободи двете си сгради в центъра на столицата – на пл. "Света Неделя" и бул. "Александър Стамболийски", а след 21 месеца да отиде в нова сграда, построена от ДКК.

Причината - на магистратите им е тясно. От писма от 2018 и 2019 г. до регионалния министър от Висшия съдебен съвет отбелязват, че съдиите и служителите във Върховния административен съд и в Административния съд - София-област, работят в непоносими условия. В сградата на бул. "Стамболийски", която Върховният административен съд заема от 1996 г., се трудят 93 съдии и 207 съдебни служители. Съдиите са по двама в стая, което е световен прецедент, а служителите - по 16-17, което им осигурява площ 3-4 кв.м. Административният съд – София-област, пък плаща изключително висок наем за сградата си на "Съборна", който не е посочен. По тези причини Висшият съдебен съвет и съдилищата сами са си харесали сградите на здравното министерство, които се намират в съседство на ВАС, и настояват да се преместят в тях.

Регионалният министър Петя Аврамова и икономическият министър Емил Караниколов се съгласяват с тях, а вторият намира парцел за строеж на нова сграда от ДКК.

От съгласувателната процедура по правителственото решение се вижда, че здравното министерство се оказва изненадано от ситуацията. Министър Кирил Ананиев отбелязва в писмо, че ведомството му също изпитва остра нужда от допълнителни помещения и не би възразил да му бъде осигурена сграда с по-голяма площ. В момента площта на двете сгради на ведомството е 4777 кв.м и в тях работят 281 служители. От последното писмо се вижда, че и той не знае детайли къде точно и колко голяма ще е сградата на ДКК.

И здравното министерство, и съдът отбелязват, че преместването им ще бъде платено от бюджетите им за съответната година, когато това ще се случи. В постановлението на Министерския съвет вследствие от докладната на регионалния и икономическия министър дори е записано, че рокадата няма да има бюджетно въздействие. Нищо че държавна компания вече е похарчила десетки милиони, а още предстоят.

Капитал #38

Текстът е част от брой #38 на седмичния "Капитал" (20-26 септември). В броя ще прочетете още:

- Кой управлява България

- Как Русия влиза по втория начин в "Турски поток"

- Тайната държавна сграда

Купете

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

05 ноември 2019
София Ивент Център

Конференция The Future of Retail


Ранна регистрация до 21 октомври.

Как ще изглежда ритейл секторът през следващите 5 години и какви са възможностите за нови пазари пред местните търговци?
Водещи лектори от България и чужбина ще представят своите отговори по време на ежегодния форум на Капитал, посветен на ритейл бизнеса.

Още акценти в програмата:


 • Нови технологии и дигитализация
 • Тенденции в ритейл маркетинга
 • Клиентско поведение и преживяване
 • Устойчива и екологична търговия
 • Синергия между физическите и онлайн магазини
 • Иновации в търговските пространства

Конференция The Future of Retail Запазете билет

Прочетете и това

Избраният концесионер на летище София ще вдига таксите от десетата година 1 Избраният концесионер на летище София ще вдига таксите от десетата година

Ако обжалването потвърди държавното решение, Meridiam трябва дотогава да е построил трети терминал. Следва карго терминал и хотел

14 окт 2019, 1168 прочитания

Бил Макдермът се оттегля от управлението на SAP Бил Макдермът се оттегля от управлението на SAP

Американският мениджър управлява германската софтуерна компания повече от десетилетие и утрои пазарната й оценка

14 окт 2019, 832 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Споделеното падение на WeWork

За по-малко от 9 месеца основаното в Ню Йорк дружество се превърна от един от най-високооценените стартъпи в САЩ в компания със съмнително бъдеще в инвестиционните кръгове.

Ново време за "Славянска беседа"

Двама френски предприемачи са купили 2 хил кв. м за близо 3 млн. евро, за да направят офиси и споделено простраство

Формулата на Манолова: кмет-омбудсман

Обещанието за допитване до хората по всички важни въпроси носи предизборни дивиденти, но и рискове от прекомерни очаквания и блокажи

Борис Бонев: между гражданите и политиката

Единственият непартиен кандидат се бори за гласове с малък бюджет и без подкрепа от партийни структури

София: този път има интрига

За пръв път от над 10 години в София се води истинска политическа кампания. "Капитал" прекара по един ден с четиримата основни кандидати, за да види отвътре как те се борят за гласовете на софиянци

Другари срещу "хулигани"

Изложба изследва хомосексуалността в България по време на комунизма