Водите на Михалково са национална ценност

Димитър Дългъчев – изпълнителен директор на "Михалково" АД

Водите на Михалково са национална ценност
Водите на Михалково са национална ценност
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Господин Дългъчев, защо хората пият бутилирана вода, след като вкъщи си имат чешма?

- Отговорът е един – оценили са качествата на бутилираната минерална вода. Имаме 63-годишна история в бутилирането на вода и качеството на водата ни се оценява високо вече от три поколения българи. Първо започнахме да предлагаме газираната вода, защото тя е изключително рядък природен феномен. Сега бутилираме и изворна вода, която хващаме на височина 1800 метра и я докарваме до фабриката ни с 11-километров водопровод.


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

Господин Дългъчев, защо хората пият бутилирана вода, след като вкъщи си имат чешма?

- Отговорът е един – оценили са качествата на бутилираната минерална вода. Имаме 63-годишна история в бутилирането на вода и качеството на водата ни се оценява високо вече от три поколения българи. Първо започнахме да предлагаме газираната вода, защото тя е изключително рядък природен феномен. Сега бутилираме и изворна вода, която хващаме на височина 1800 метра и я докарваме до фабриката ни с 11-километров водопровод.

Мислите ли, че вкусът на газираната михалковска вода е разпознаваем?

- Правили сме международни дегустации на нашата вода. Поканихме преди две години един от големите европейски водни сомелиери и той я оцени така: "Вкусът на вашата вода ми доставя удоволствие." И сравни газираната ни вода не с друга вода, а с... елитно френско шампанско. Каза, че най-доброто шампанско и най-добрата газирана от природата вода имат малки деликатни мехурчета, които не "дращят" езика. Природата по такъв начин е направила този микс от минерали, вода и естествен въглероден диоксид, че носи не само утоляване на жаждата, но и удоволствие. Може би това е причината "Михалково" АД да е лидер в производството на газирана вода в България с пазарен дял от над 60 на сто.

Откъде извира газираната вода?

- Тя извира като гейзер от 76 метра дълбочина. На място улавяме въглеродния диоксид, който е от водата, и го връщаме отново в нея.

Къде се произвежда михалковската вода?

- Производствените ни мощности са в планината, на двата бряга на планинската Чуруковска река. Построихме една нова фабрика, а старата, която беше изградена преди години от "Тексим", я обновихме изцяло. В двете фабрики има 5 напълно автоматизирани поточни линии. Капацитетът ни достигна 45 милиона опаковки годишно. Всеки 24 часа тук, в Михалково, бутилираме около 240 000 литра вода.

Как подбирате хората, които да работят при вас?

- Радвам се, че имаме възможност да подбираме персонала си. Предпочитаме това да са млади хора от региона. Обучаваме ги, повишаваме квалификацията на целия екип. Имаме самочувствието, че най-високите заплати за целия регион се заработват тук, при нас. Допълнителен силен мотив да бъдем търсени за работа е, че новите работници се включват и в бизнеса ни. Една част от тях стават членове на кооперацията, а други – акционери. Това е рецептата за стабилност на екипа.

Каква е структурата на доходите на работещите тук?

- Пропорцията е приблизително едно към едно – доходът от заплата и доходът от дивиденти са почти равни. Прогнозирам, че през тази година ще бъде умножено по две – два пъти повече дивиденти, отколкото от трудово възнаграждение.

Идвали ли са големи компании да предлагат да купят вашата фирма?

- Това се случва често, не е тайна, че идват да ни ухажват. Но защо да се продадем? Не виждаме причина да го направим. Извървяваме си нашия пазарен път, трупаме нашия опит, разширяваме пазарни позиции със среден темп 4-5% годишно. Работим и имаме резултати.

Как ще изглежда след 5 години едно шише вода от Михалково?

- Водата ще бъде със същото превъзходно качество, което получаваме от природата. А ние работим за екологична ефективност на амбалажа на нашите води. Има европейска директива за оползотворяване на пластмасовите опаковки, като изискването е капачката да бъде неразделна част от бутилката. Още не сме видели някой да го е направил, но търсим решения. Вече разработваме и идея за по-големи бутилки от оборотно стъкло с вместимост 0.75 литра и 1 литър. Проучваме и потребителския вкус на българина – дали ще хареса по-голяма бутилка с метална капачка на винт или с традиционната метална капачка. Може би ще работим и двете. Идеята е да направим и кошница за бутилки от 0.75 литра, така че българинът да си ги взема вкъщи и после да ги връща в магазина.

Чешмата

Хората, които работят във фабриката за вода в Михалково, почетоха родопската традиция – направиха изящна чешма за 60-годишния юбилей на предприятието. В нея тече природно газираната вода от земята. В събота и неделя минават над 500 души и пълнят бутилки. Оценяват добре превъзходния вкус на водата. Но и чешмата е толкова красива, че задължително си правят снимки – това е станало ритуал, особено за по-младите ценители на михалковската вода. Водата в новата чешма е докарана от извора по тръба, дълга 500 метра. Тази вода специално се отклонява за хората – да я опитат и да си налеят безплатно. По пътя тя, разбира се, губи част от въглеродния диоксид. Въпреки това, когато си напълниш бутилката, се виждат малки мехурчета. Усеща се и специфичният вкус.

Живот, свързан с водата

Никола Бодуров работи във фабриката от 29 години. Той е кооператор в ТПК "Михалково", акционер в "Михалково" АД и член на съвета на директорите на "Михалково" АД. Когато поглежда назад, Никола Бодуров е убеден, че животът му е свързан с водата. В армията служи като пожарникар и последното потушено огнище е на 26 август 1990 година в Партийния дом. За малко поема по този път след казармата, но все пак се връща в родното Михалково и "за кратко" почва работа във фабриката за вода. И така – 29 години."Започнах като механик на машини. След това станах бригадир, от 2009 до 2015 година бях началник производство в цех стъкло. И работата все повече ми харесваше. Защото все повече я разбирах", казва днес Никола Бодуров. Сега той ръководи снабдяването на цялата компания. "В известен смисъл водата е съдбата на моя живот. Няма нищо случайно, в това съм убеден. Ако трябва да се върна назад – не бих променил нищо. Ако погледна напред – надявам се да продължа да работя тук", категоричен е той.