TeamViewer направи най-голямото борсово предлагане в Европа за годината

Германската софтуерна компания беше оценена от пазара на 5.25 мрд. евро, в първия ден от търговията акциите й леко поевтиняха

Главният изпълнителен директор Оливър Щайл удари камбаната в началото на търговията във Франкфурт днес
Главният изпълнителен директор Оливър Щайл удари камбаната в началото на търговията във Франкфурт днес    ©  Reuters
Главният изпълнителен директор Оливър Щайл удари камбаната в началото на търговията във Франкфурт днес
Главният изпълнителен директор Оливър Щайл удари камбаната в началото на търговията във Франкфурт днес    ©  Reuters

Германската софтуерна компания TeamViewer осъществи най-голямото първично публично предлагане на акции (IPO) за годината в Европа. Тя пласира на борсата във Франкфурт 84 млн. нови акции на цена от 26.50 евро за брой. Инвеститорите оценяват компанията на 5.25 млрд. евро по емисионна стойност, съобщава Reuters. В първия ден от търговията книжата леко поевтиняха до 25.50 евро.

Всичките постъпления в размер на 2.21 млрд. евро ще отидат отиват за финансовия инвеститор Permira, който през 2014 г. плати 870 млн. евро за цялата компания. В момента Permira е собственик на 58% от акциите.

Успешното IPO е добър знак и за технологичните компании във Франкфурт, където се търгуват добре предимно акции на промишлени и автомобилни компании.

Бизнесът на германската компания

Със софтуера на TeamViewer могат да бъдат свързани компютри, например за отдалечена поддръжка, за дистанционно управление на машини или за онлайн конференции. За текущата година компанията очаква продажби в диапазона 310-320 млн. евро, което, ако се случи, ще е с една трета повече от 2018 г. Този висок темп на нарастване на приходите се очаква да се задържи в средносрочен план.

Софтуерът на компанията е инсталиран на 2 млрд. устройства, като компанията промени бизнес модела си - позволява безплатен достъп за физически потребители, докато корпоративните клиенти плащат такса за абонамент.

TeamViewer може да наеме повече хора в САЩ и да открие офиси в Китай, Япония, Индия и Сингапур, за да разшири продажбите си. Само в Китай TeamViewer има "десетки милиони" потребители, които не плащат, повечето от които компанията иска да превърне в плащащи клиенти, заяви пред Bloomberg по-рано през месеца главният изпълнителен директор Оливър Щайл.

Още от Капитал