Бизнесът в България е вече много по-наясно какво е Lean

Тошко Петков, партньор "Бизнес консултиране" в "Некст Консулт", за предстоящата международна 20 Keys® конференция

Бизнесът в България е вече много по-наясно какво е Lean
Бизнесът в България е вече много по-наясно какво е Lean

Визитка

Тошко Петков има значителен опит в бизнес консултиране, Lean трансформация, оптимизация на бизнес процеси и организационни структури, supply chain management и др. Участвал е в над 200 консултантски проекта за над 80 клиента. Преди да се присъедини към "Некст Консулт" заема длъжностите Director Global Business Services в IBM България и Management Consulting Manager в Deloitte България.

Придобива опит в Lean трансформация в производствените предприятия на международна автомобилна компания в България и Мексико, където заема позициите Operations Manager и Materials Manager. Разработвал е проекти за различни индустрии, в т.ч. финансов сектор, дистрибуция, минна индустрия, корабостроене, енергетика, транспорт, логистика и др.

В "Некст Консулт" отговаря за внедряването на 20 Keys ® в компании от България и Румъния.

На 22 октомври в "София Хотел Балкан" ще се проведе ежегодната международна 20 Keys® конференция, която е едно от най-значимите събития, посветено на Lean трансформацията. Можете ли да обобщите ползите от японската методология за Lean трансформация 20 keys® (20 ключа®) и с какво събитието ще бъде полезно за участниците?

- Повече от 750 компании в 36 държави по света прилагат методологията за Lean трансформация 20 ключа ®. Ползите от внедряването може да са разгледат в два аспекта. Първият е в самия процес на осъществяване на Lean трансформация, а вторият са реално постигнатите ползи. По отношение на внедряването могат да се обобщят следните ползи:

  • Методологията 20 ключа® е холистична, т.е. обхваща цялостното управление на една компания, а не само оперативната дейност,
  • Ангажира хората в цялата компания на всички нива, като постоянно ги развива, което води до значително подобрение в мотивацията и намалява текучеството,
  • 20 ключа® разполага със собствена бенчмаркинг система, което позволява постоянно управление на напредъка, от една страна, а от друга - превежда на много ясен и разбираем език какво трябва да прави всеки служител, за да може компанията да се превърне в компания от световна класа,
  • Методологията е изключително прагматична и води компаниите стъпка по стъпка, от по-простите техники и практики към все по-сложни до постигането на нива на управление от световна класа.

Компаниите, внедрили 20 ключа®, обикновено постигат следните измерими резултати:

  • Повишаване на продуктивността с над 30% (със същия състав компанията произвежда 30% повече), а често и с над 50%
  • Намаляване на стандартния срок на доставка с 30 до 60%
  • Намаляване на материалните запаси и незавършено производство най-малко с 50%, а в много случаи и 2-3 пъти
  • Драстично намаляване на рекламациите от клиенти (например 20 до 50 пъти)
  • Намаляване на вътрешните несъответствия с над 50%
  • Намаляване на текучеството на персонала с над 40%
  • Увеличение на печалбата на компанията с над 100 %

Участниците в събитието ще могат да видят реални примери за постигане на ползи, подобни на гореописаните. Те също ще видят основните подходи и пътя, който трябва да извърви една компания, за да ги постигне.

Кои са основните акценти в 27-та Международна Lean 20 Keys® конференция? Какво е новото в тазгодишното издание и кои са темите и лицата на събитието, които очаквате да предизвикат най-голям интерес?

- Може би най-голямата пречка за разрастване на бизнеса в България в последните години е нуждата от повече хора, както и ангажирането и задържането им. Това ще бъде и един от основните акценти на конференцията. Другите акценти ще са свързани с повишаване на продуктивността, постигане на изключителни нива на качество и бързина на производството.

Наши лектори ще бъдат хора с огромен опит в Lean трансформациите:

  • ръководители в Lean трансформации от компании като Daimler, Sensata Technologies,
  • собственикът на методологията 20 ключа® - д-р Йоши Кобаяши, който постоянно работи пряко с над 300 клиента по света за внедряването и развитието на 20 ключа®,
  • едни от най-добрите партньори и консултанти по 20 ключа® в света.

Аз лично очаквам с нетърпение, презентацията на г-н Stefan Oestreich, Директор In-house Consulting в Daimler Trucks. Stefan има над 15 години опит в консултантския бизнес и понастоящем отговаря за глобалната Lean трансформация на дивизиите Daimler Trucks по целия свят. Но всъщност смятам, че всички презентации ще са много интересни.

На конференцията ще бъдат представени успешни клиентски истории на водещи български и международни Lean компании, може ли да посочите някои от тях и какво показва техният опит до момента?

- Да. Действително на конференцията ще има акцент към успешни клиентски истории. Преди няколко години годишната конференция на 20 ключа® се състоя в Кайро. И тогава бяха планирани посещения в компании, внедрили 20 ключа®, както и еднодневна конференция. Тогава много ме впечатли внедряването на 20 ключа® в египетската компания KAPCI Coatings. Това е частна компания, която работи в автомобилната индустрия. Именно затова специално за нашата конференция помолих техния спонсор на програмата за внедряване на 20 ключа® да изнесе презентация за постигнатите изключителни резултати там. Разбира се, в допълнение ще се представят и други клиентски истории по специфични Lean казуси.

Като част от програмата на Конференцията са предвидени и посещения в производствени предприятия в България с установени Lean практики. Какъв е интересът към тези посещения? Кои компании ще бъдат част от тура и какво ще научат участниците по време на обиколките?

- Интересът към посещенията в тези компании беше огромен, по-голям отколкото сме очаквали. Много бързо достигнахме първоначално планирания лимит и дори се наложи да го надхвърлим, като към момента, въпреки че билетите за посещения са разпродадени, продължаваме да получаваме заявки от България и чужбина. Насочваме желаещите да присъстват на самата конференция, която ще се проведе на 22 октомври от 9:00ч в "София Хотел Балкан". Желаещите могат да потърсят информация на официалния сайт 20keys.next-consult.com. Сред делегатите ни има много чужденци – основно клиенти, които внедряват 20 ключа® в различни компании по света.

Компаниите - част от тура, са:

  • "Ролпласт" – лидер на българския пазар в производството и монтажа на прозорци, врати и щори. "Ролпласт" е изцяло българска компания, започнала от нулата, която постигна през годините изключително развитие. Там развиваме методологията 20 ключа® в последните 4-5 години. Делегатите могат да видят откъде са започнали и какво са постигнали в тяхното Lean пътешествие.
  • Заводът за бутилиране на Coca-Cola в Костинброд, където може да се види как работи една Lean компания от световна класа.
  • Заводът на Sensata Technologies в Пловдив. Sensata е една наистина емблематична световна компания, оперираща в голяма степен в автомобилната, но също и в други индустрии. Качеството и продуктивността там са на изключително ниво. В този завод могат да се видят много Lean практики, прилагани на най-високо ниво.
  • Lufthansa Technik Sofia, чиято основна дейност е поддръжката, профилактиката и ремонта на самолети. Изискванията към качеството в тази индустрия са едни от най-високитe. Знаете колко надежден трябва да е един самолет. Според мен за делегатите ще е изключително интересно да видят как се прилага Lean в една индустрия, която не е поточно дискретно производство, а по-скоро се управлява на проектни принципи.
  • HL-TopMix е компания за производство на храна за животни, един от лидерите в този бранш в България. С тях започнахме "пътешествието 20 ключа®" съвсем наскоро – в края на миналата година, но смятам, че за съвсем кратко време постигат много добри резултати и са един добър пример за компаниите, които стартират тепърва своята Lean трансформация с 20 keys®.

По време на конференцията "Некст Консулт" ще представи резултати от проучване за състоянието на Lean в българските компании. Може ли да се каже, че това е първото по рода си изследване в България и какъв е най-важният извод от него?

- Не знам дали е първото такова проучване, но не съм запознат с други на тази тема. За мен лично първият основен извод е, че бизнесът в България е вече много по-наясно какво е Lean. Казвам го, защото само до преди 10 години, когато продавахме нашите Lean услуги, трябваше доста да обясняваме какво е Lean и какво всъщност предлагаме.

Друг основен извод е, че всички участници в проучването считат развитието на Lean практики в техните компании за стратегически приоритет, ключов за успешното им развитие.

27-та Международна 20 Keys ® конференция ще се проведе от 21-24 октомври 2019. "Некст Консулт" любезно кани всички желаещи да се присъединят към официалното събитие на 22 октомври от 9:00 ч. в "София Хотел Балкан". Информация за билети можете да намерите тук: 20keys.next-consult.com/.

Още от Капитал