Фалитът на Thomas Cook събори "Астрал холидейз"

Българският партньор спира работа и иска да влезе в процедура по несъстоятелност

Основаната преди 24 години в Пловдив компания стигна до лидер на пазара, но топ клиентът й Thomas Cook я изпрати към фалит
Основаната преди 24 години в Пловдив компания стигна до лидер на пазара, но топ клиентът й Thomas Cook я изпрати към фалит    ©  Капитал
Основаната преди 24 години в Пловдив компания стигна до лидер на пазара, но топ клиентът й Thomas Cook я изпрати към фалит
Основаната преди 24 години в Пловдив компания стигна до лидер на пазара, но топ клиентът й Thomas Cook я изпрати към фалит    ©  Капитал

Две седмици след като британският туристически мастодонт Thomas Cook шокира света с фалит, отраженията върху българската туристическа индустрия започват да се проявяват. В понеделник българският партньор на групата - "Астрал холидейз", който е и един от най-големите туроператори в страната, също обяви, че влиза в процедура по несъстоятелност.

Това реално е първата пряка жертва на Thomas Cook, като "Астрал" движеше програмата като трансфери, екскурзии и т.н. на 200 хил. чужди туристи годишно от фалиралия оператор. Отделно от нея още над 50 хотела ще имат неплатени сметки за летния сезон и тяхното финансово здраве е още неясно.

За българските клиенти на "Астрал" фалитът не изглежда опасен - в есенния сезон те са малко, а и има застраховка. От компанията казват, че почивките на 50-те българските клиенти на дружеството, които в момента са в чужбина, са изцяло платени. Предплатени са и някои от пътувания на туристи, които предстои да заминат. В понеделник в късния следобед стана ясно, че техният брой е под 200 души, част от които ще трябва да потърсят парите си от застраховател.

Дружеството, с което "Астрал холидейз" има сключена застраховка за отговорност на туроператора, е "Уника". Проверка на "Капитал" в националния туристически регистър показва, че тя е с валидност до 14 ноември и е с лимит от 700 хил. лв. Сумата е достатъчна да покрие претенциите, доколкото предварителните изчисления сочат, че те ще са в рамките на около 350 хил. лв. В понеделник следобед по време на среща в туристическото министерство от застрахователната компания поеха ангажимент в спешен порядък да се разплатят с клиентите, особено тези, които предстои в следващите дни да заминат на почивка.

Надолу по веригата

В понеделник компанията "Астрал холидейз интернешънъл", която работеше в две направления - партньор на Thomas Cook за чуждите туристи в България и организатор на почивки на българи в чужбина, обяви на сайта си, че прекратява дейност и влиза в процедура по несъстоятелност след почти 24 години на пазара. "Това решение е взето след изключително много дискусии, усилия и опити да се осигури финансиране за дружеството", се казва в официалната информация.

Управителят и основен акционер в "Астрал холидейз" Христо Гълбачев съобщи пред "Капитал", че причините за развоя на събитията са комплексни, но "ефектът на доминото повлия и върху търговската марка и имиджа на "Астрал холидейз".

Искането на компанията вече е вписано в информационната система за производства по несъстоятелност към правосъдното министерство.

Колко голям е бизнесът

Данните в отчетите на компанията показват, че нейните приходи намаляват през последните години на фона на растежа в туризма. За 2018 г. те са били за 31.2 млн. лв., а чистата печалба - 230 хил. лв. Това е спад спрямо предходните 2016 и 2017 г., когато "Астрал холидейз" имаше обороти от съответно 35.4 млн. лв. и 36.7 млн. лв. и също завършва на печалба. Макар да не е ясно какво е съотношението на приходите от различни дейности, вероятно огромната част от тях идват от обслужването на чуждите туристи, които идваха през Thomas Cook и дъщерните му дружества в България, след като през 2013 г. "Астрал холидейз" бе избрана за основния партньор за страната. Тук компанията се грижеше за посрещането, изпращането и трансфера на туристите и провеждането на допълнителните програми- екскурзии, посещения на туристически атракции и др.

Отделно от това обаче "Астрал холидейз" бе активна и в т.нар. изходящ туризъм - организация на почивки на българи в чужбина, като тя е сред малкото компании на пазара, които имат собствени чартърни програми. По информация, публикувана от самата компания, тя работи с около 500 партньорски туристически агенти в България. В последните години се движи в топ 3 на най-големите туроператори в страната.

Около 50 българи са в чужбина в момента, още 200 предстои да заминат

По данни на Христо Гълбачев в момента компанията няма чартърни програми в чужбина - те са приключили с края на лятото. Около 50 българи обаче са на почивка извън страната сега по други програми."Пътуванията на тези клиенти са изцяло платени, поради което не съществува опасност от проблеми с полети или откази за настаняване в хотели", казва Гълбачев.

В понеделник в късния следобед стана ясно, че под 200 други българи са предплатили пътувания в "Астрал холидейз", а някои от тях трябва още утре да заминат за своята почивка. За тази група и някои от другите туристи почивките са предплатени. Всички останали ще трябва да потърсят средствата си от застрахователя "Уника". На пресконференция в туристическото министерство управителят на дружеството Николай Генчев съобщи, че компанията ще се постарае максимално бързо да възстанови парите на клиентите, особено на тези, които предстои да пътуват скоро. От "Астрал холидейз" съобщиха, че офисите на компанията в София и Пловдив също ще работят с цел да съдействат с документи и информация.

На този етап предварителните изчисления сочат, че застрахователният лимит от 700 хил. лв ще покрие претенциите, които се очакват да предяват туристите. По оценка на "Астрал холидейз" става въпрос за около 350 хил. лв.

Междувременно от думите на туристическия министър Николина Ангелкова стана ясно, че всички туристи, които бяха на почивка в България през последните две седмици по линия на обявилия фалит Thomas Cook и дъщерните му компании в други държави, вече са се прибрали в родините си. Ставаше дума за около 6 хил. души, най-вече от Германия, които бяха на почивка основно в курортите Слънчев бряг, Златни пясъци и Албена.

*Текстът е коригиран в 15.35 ч. с информацията, че искането на компанията е вписано в информационната система за производствата по несъстоятелност

*Текстът е обновен в 17.45 ч.

Още от Капитал