"Активни потребители": "Палмовият продукт измести сиренето в баничките"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Активни потребители": "Палмовият продукт измести сиренето в баничките"

Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

"Активни потребители": "Палмовият продукт измести сиренето в баничките"

Проучване на асоциацията показва отсъствие на сирене в традиционната бърза закуска

Мара Георгиева
14360 прочитания

Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

© Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0


От 15 анализирани проби "баници със сирене" в нито една не е открито сирене – в една не е открит пълнеж, в три е установена извара, в седем сиренето е заместено изцяло с палмов продукт, а в четири - частично. Това отчита проучване на асоциация "Активни потребители" на баници със сирене, закупени чрез тайни клиенти от павилиони и търговски обекти в София през септември 2019 г.

Богомил Николов, председател на асоциацията, уточни за "Капитал", че продуктите са закупени от баничарници в центъра и в кварталите "Дружба", "Гео Милев, "Западен парк", "Красна поляна", но не пожела да бъде по-конкретен. "За пръв път не даваме точни координати и имена на търговски обекти, защото сме взели проби само от 15, които веднага ще попаднат в прицела на контролните органи, а останалите 315 например, които правят същите нарушения, ще останат необезпокоявани на пазара", обясни решението Богомил Николов.

С извара

От закупените 15 проби банички със сирене в една изобщо липсва пълнеж. Останалите 14 са анализирани чрез метод за разделяне и визуализация на белтъци. Резултатите показват, че три (от 14) банички съдържат извара. В други две се открива смес от извара и сирене. Наличието на извара не вреди на здравето на консуматорите, но в случая представлява търговска измама, тъй като производителите декларират съдържание на сирене, коментират от "Активни потребители".

С палмови мазнини

След първия етап на изследването 11 проби банички са подложени на допълнителен химичен анализ за идентификация на мазнините, обясняват от "Активни потребители". Крайните резултати от тестването показали, че всички те съдържат палмово масло в различно съотношение. В четири от продуктите делът на палмовата мазнина варира от 26 до 80%, а останалите седем закуски са със 100% съдържание на палмово масло, показва проверката.

Според Министерството на земеделието и храните през 2018 г. в България са произведени 57 814 тона краве сирене, от което 23.4% са имитиращи продукти. Пак според министерството при другите сирена и кашкавалите ментета няма, цитират данни от асоциацията. "Според друга статистика обаче в България през 2017 г. млечният сектор е внесъл 12 000 тона растителни мазнини. При оползотворяване на тази суровина се получават минимум 24 000 тона готово сирене. Дори тази проста сметка показва, че някъде по веригата се губят поне 10 000 тона ментета. Според нашето изследване поне част от загубеното менте сирене навярно е изядено с баничките. Друга част вероятно сме изяли под формата на шопска салата в ресторантите. За съжаление друга част може би е отишла в детските градини и училищата", коментира Богомил Николов.

От асоциацията припомнят, че в много страни по света влагането на частично хидрогенираните мазнини в храните е забранено, и настояват за адекватни решения по темата и в България.

От 15 анализирани проби "баници със сирене" в нито една не е открито сирене – в една не е открит пълнеж, в три е установена извара, в седем сиренето е заместено изцяло с палмов продукт, а в четири - частично. Това отчита проучване на асоциация "Активни потребители" на баници със сирене, закупени чрез тайни клиенти от павилиони и търговски обекти в София през септември 2019 г.

Богомил Николов, председател на асоциацията, уточни за "Капитал", че продуктите са закупени от баничарници в центъра и в кварталите "Дружба", "Гео Милев, "Западен парк", "Красна поляна", но не пожела да бъде по-конкретен. "За пръв път не даваме точни координати и имена на търговски обекти, защото сме взели проби само от 15, които веднага ще попаднат в прицела на контролните органи, а останалите 315 например, които правят същите нарушения, ще останат необезпокоявани на пазара", обясни решението Богомил Николов.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
  • 1
    nik666 avatar :-|
    Strygalldwir

    Изберете българското, нали

  • 2
    kiro1234 avatar :-|
    kiro1234

    Така е и при пиците. Идете в която си изберете, поръчайта, оставете 20 мин и след това все едно ядете пластмаса. Но това е положението - не е въпрос само на цена а на манталитет на обслужване.

  • 3
    xfh59608894 avatar :-|
    xfh59608894

    До коментар [#1] от "Strygalldwir":

    Каква връзка има българско-небългарско бе цървул, всичко стана боклук вече.

  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Разковничето е, че самите сирена са декларирани грешно. Масово сирената под 10 лв./кг. са неизрядни в някое отношение.

  • 5
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#1] от "Strygalldwir":

    В България се произвежда и качествено, и некачествено. Аз мога да наименувам достатъчно марки с качествено и вкусно сирене. Мога да изредя и ментета.

    Апропо, вносно саламурено сирене откъде ще намериш? Може би само гръцко, но и там правят ментета.

  • bat_plamen

    Ядем боклуци на поразия!!!!!!!!!!

  • 7
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev

    Затова си купувам основно Гауда и Едам ( в тях поне съм сигурен какво слагат) от големите вериги. Имам и един приятел, който ми доставя фермерско сирене и масло (въпреки, че е по-скъпо). Пица, която не съм правил аз - купувам само в краен случай.

  • 8
    chichi01 avatar :-(
    Чичи (Ice Man's fan)

    До коментар [#6] от "bat_plamen":
    Това е факт, за съжаление. Първата причина е, че всички по веригата търсят приоритетно най-евтиното нещо. От производител, до краен потребител. И втората причина е за съжаление манталитетна. Безкрайно безотговорни към клиентите на хранителните стоки и гостите на ресторантите!
    Помня едно интервю на единият от собствениците на Тандем- производителите на колбаси и други месни храни. Той каза в отговор на върпрос: Не бихме произвели нещо, което не бихме давали на собствените си малки деца. Или нещо много близко до това изречение. Самият факт, че се изненадах приятно и запомних това изямление, е показателен за очакванията ми от нашите производители, загнездени в съзнанието ми на потребител. Такова отношение трябва да е стандарт и най-висша морална отговорност на всеки производител на храни! Не би трябвало да е какъвто и да вид скрита или явна реклама!
    Забелязал съм, че първото нещо, което хора живели продължително време в чужбина и върнали се наскоро у нас забелязват, е изключително ниското качество на основните хранителни продукти, включително плодове и зеленчуци, които се продават в търговската ни мрежа.
    Проверяващият, с когото е интервюто в бТВ каза и един много разочароващ за мен факт. Разликата в себестойността на баничките, ако биха били произведени с истинско бяло сирене би била 20-30 стотинки.

  • 9
    qiv56623984 avatar :-|
    qiv56623984

    Защо изобщо вредните продукти са разрешени?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK