Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
15 ное 2019, 9:00, 8806 прочитания

Електронните цигари – вредни или безобидни?

Преди всичко е нужно да сте информирани за продуктите и техния произход

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Господин Серафимов, вие сте управител на фирма "Л и А Вейп" ЕООД, която произвежда електронни цигари. Колко голям е пазарът им у нас?

Официална статистика все още няма. Нещо повече - трудно е да се дадат конкретни цифри, тъй като част от продажбите се извършват от нерегистрирани търговци от една страна, а от друга, електронните цигари се поставят под общ знаменател с "бездимните цигари", като всъщност нямат нищо общо с тях. (Бездимните цигари нагряват тютюн, докато електронните изпаряват течност, която няма нищо общо с тютюна - б.а.) Играчите на нашия пазар са регистрирани в публичен регистър на Министерството на икономиката и в момента са 18 фирми, но има и такива, които не са регистрирани.
Според статистически данни, през 2018 г. пазарът на електронните цигари е бил на стойност около 10 млрд. евро в световен мащаб, като се предвижда нарастване до над 20 млрд. евро до 2024 г.


Къде е мястото на вашата фирма в този пазар?

Предметът на дейност на "Л и А Вейп" ЕООД е производство на течности за електронни цигари и търговия с електронни цигари и консумативи. Създадох "Л и А Вейп" ЕООД през 2011 г. Идеята дойде от това, че бях пушач и в същото време активно спортувах. Когато се появи електронната цигара в България, реших да пробвам. Сега произвеждаме изключително разнообразен асортимент, покриващ всички продукти, предлагани на пазара на течности за изпаряване за електронни цигари. Като цена 10 милилитра течност се равняват приблизително на 1 кутия цигари. На мен това количество ми е достатъчно за 2-3 дни.

Какво влагате в консуматива за електронни пазари?Консумативът на електронните цигари е течност, която съдържа пропилен гликол, глицерин, течен аромат и течен никотин. Първите две съставки се използват и в хранителната индустрия. Ароматите са специално адаптирани за изпаряване в електронна цигара и отговарят на изискванията на стандарта TPD2. Течният никотин е с висока концентрация, извлечен е от тютюн. Продаваме в Гърция, Румъния, Хърватия и България.

Лесно ли се стартира бизнес с електронни цигари в България?

Да, сравнително лесно. Търговците основно отварят онлайн магазини, защото инвестицията е най-малка. Откриват се и реални специализирани магазини, където се предлагат само електронни цигари, никотинови течности, аксесоари и консумативи. Стоката може да се зареди от друг търговец, който работи на едро, или да се внесе отвън – директно от производителя.
Производството е като всяко едно друго производство и е свързано с по-големи инвестиции – земя, сгради, оборудване, лабораторни анализи на продуктите и др. В момента в България официално регистрираните производители са 5, а търговците и вносителите са 13. Действителният брой на лицата, които търгуват с електронни цигари, е значително по-голям.

До колко пазарът, на който оперирате, се регулира от държавата?

Регулации за електронните цигари и никотиновите течности са включени в европейската директива за тютюневи продукти (2014/40/EU) и влязоха в сила през 2016 г. Всички държави членки бяха длъжни да направят промени в местните закони, като добавят и категорията "електронни цигари". В България регулациите за електронните цигари и "контейнерите за многократно пълнене", както са наречени никотиновите течности, са включени в глава дванадесета от Закона за тютюна и тютюневите изделия. Регулациите касаят опаковките, никотиновото съдържание в течностите, вносът и продажбата на пазара, като някои от правилата са:
- "Контейнерите за многократно пълнене" (флаконите с никотинова течност) не трябва да съдържат течност повече от 10 мл.
- Контейнерът на електронните цигари, който се зарежда с никотинова течност, трябва да бъде с капацитет от максимум 2 мл.
- Максимално допустимото никотиново съдържание в никотиновите течности е 20 мг на мл или 2%.
- Всички производители, вносители и лица, които въвеждат на територията на страната електронни цигари и "контейнери за многократно пълнене" уведомяват Министерството на икономиката за всяко изделие, което искат да пуснат на пазара с подробни уведомления, включващи състава на изделието, токсикологични данни от анализи, данни на производителя и др. Същите лица са длъжни ежегодно да представят пред Министерството на икономиката отчети, включващи подробни данни за обема на продажбите, начините на продажба, пазарни проучвания и данни за предпочитанията на потребителите.

Новините от САЩ за електкронните цигари са силно обезпокоителни. Как ще ги коментирате?

Искам да обърна внимание и на зачестилите новини за смъртни случаи и заболявания, които според репортажите са причинени от електронни цигари. Новините идват от САЩ, които изглежда са предприели анти-вейпинг кампания и значително повлияха на пазара в световен мащаб, включително и в България. Напоследък често чувам изказвания на пушачи как електронните цигари са по-вредни от тютюневите. Доста клиенти се обръщат към нас и питат вярно ли е. Това, което не се споменаваше до скоро в репортажите е, че заболяванията и смъртните случаи са свързани с използването на течност с добавен екстракт от марихуана. Такива течности са незаконни и изключително вредни за вдишване чрез електронна цигара, но могат да се купят в САЩ на улицата. Съветът ми към нашите клиенти, а и към всички потребители, е да се информират за продуктите, които използват, да проверяват доставчиците и производителите и да черпят информация от достоверни източници.

Ако пушачите заложат на принципа "това, което по-малко вреди", какви цигари ще пушат?

Има доста противоречиви мнения относно електронните цигари и дали са по-безвредни от тютюневите. Някои учени твърдят, че времето, през което са на пазара, е прекалено малко, за да се дадат категорични заключения дали и колко са вредни. Въпреки това Английската лекарска колегия е направила редица изследвания и твърди, че електронните цигари са 95% по-безопасни от тютюневите. Най-общо процесът на пушене при тютюневите цигари е свързан с горене – отделя се дим, който съдържа над 4000 химични вещества, за 250 от които се знае, че вредят на здравето. Основно това са въглеродният окис, катранът и амонякът. При електронните цигари няма горене, а изпаряване. Самата електронна цигара е изобретена с идеята да бъде по-безвредна алтернатива на тютюнопушенето, като да помага на пушачите, които не могат да се откажат от никотина, да го приемат под по-безопасна форма – подобно на никотиновите лепенки и дъвки. Предимството на електронната цигара пред другите заместители на никотин е, че имитира и самия ритуал на пушене, към който са привикнали пушачите.

Като цитирате, че в Англия лекарите считат електронните цигари за 95% по-безопасни, бихте ли се позовали на официални източници?

Заключението е на Английската лекарска колегия (Public Health England). Статия със заглавие "Електронните цигари са около 95% по- безопасни от тютюневите" може да се прочете на официалния сайт на английското правителство www.gov.uk. Проучвания на Острова сочат, че почти половината от населението (44,8%) не е наясно с предимствата на електронните цигари пред тютюневите. Не се откриват и доказателства, че електронните цигари са входна врата към пушенето за децата и непушачите.
Местните организации за борба с тютюнопушенето насърчават пушачите да пробват електронна цигара, личните лекари информират пациентите за по-малката вреда на продукта и дори се отварят магазини за електронни цигари в болниците (Sandwell General Hospital в West Bromwich и Birmingham City Hospital) Към момента според проучване на Action on Smoking and Health (ASH) – организация за борба с вредите от тютюнопушенето, потребителите на електронни цигари в страната са достигнали 3 милиона души.

Какво може да се направи в България в това отношение? Кой би се заел с една разяснителна кампания, например?

В момента организираме учредяването на Българска вейпинг асоциация заедно с колегите от още няколко водещи фирми, като се надяваме да привлечем и останалите участници от бранша. Идеята ни е да се установят принципи на професионална етика, равнопоставеност и лоялна конкуренция при пазарното поведение на членовете на асоциацията, да се следи спазването на действащите в страната закони и регулации и да се гарантира качеството на предлаганите продукти. Някои от важните задачи, които сме си поставили, е да се борим с черния пазар, да се ограничат продажбите на електронни цигари на непълнолетни и да се информират пушачите за предимствата на електронната алтернатива. Въпреки че браншът в страната е малък, той съществува от близо 10 години и смятаме, че създаването на една такава асоциация ще помогне за развитието на пазара в правилната посока.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Акостирането на круизни кораби в Бургас под въпрос заради коронавируса Акостирането на круизни кораби в Бургас под въпрос заради коронавируса

За трета година външни фактори ограничават достъпа до Черно море и българските пристанища

27 май 2020, 447 прочитания

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (27 май) Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (27 май)

Рекламна спортна пауза; Започна подаването на заявки в конкурса "PR приз 2020" и "Сайт на годината"; Подкастът на Джо Роугън вече само в Spotify; Новата кампания на Nike и др.

27 май 2020, 469 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Ще си върне ли общината "Софийска вода"

Бъдещето на концесията на ВиК мрежата ще се решава в рамките на този мандат

Още от Капитал
Рекламна спортна пауза

Как ще се отрази на рекламните инвестиции отменянето на големите спортни събития през годината

Дефектните мерки

След края на извънредното положение бизнесът оцелява много повече на мускули и в по-малка степен заради подкрепа от държавата

Растеж с едно наум

Българската икономика расте през първото тримесечие, но пораженията от COVID-19 през април-юни ще са по-тежки

Магистрала без правила

"Хемус" вече се строи и планът на властта е да бъде готова след четири години. Цената обаче е заобикаляне на законите и непрозрачно харчене на милиарди левове

Домът, моят приятел

Виртуална изложба представя погледа на тридесет фотографи към дома като "жив организъм"

20 въпроса: Мартин Михайлов

Михайлов стои зад две от заведенията, които бяха (отново ще бъдат?) обичайна част от нощните походи в София

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10